Álláspont a Juncker levéllel kapcsolatban

A CÖF-CÖKA ma súlyos, az Európai Unió politikai viszonyait és gazdaságát érintő kérdésről kíván véleményt alkotni.

Szó lesz az Altus Zrt, az Európai Bizottság kiírásában megnyert pályázatáról, és az e tárgykörű Jean-Claude Juncker-nek írt levelünkről, valamint az arra érkezett válaszról.

 • Szeretnék emlékeztetni az ellenzéki körök előzetes hahotázására és határozott kijelentésére, miszerint biztosra vehető, hogy levelünkre nem kapunk választ – tévedtek!

Tanulság:
A CÖF-CÖKA, valamint a minket támogató sok száz civil szervezet és állampolgár ma már partneri nyomást tud gyakorolni az Európai Unió szervezeteire. A válaszlevél azt bizonyítja, hogy a civil összefogás erejét, jobbító szándékát az EU bürokratái sem hagyhatják szó nélkül.

 • Az EP elnök levélírója, Walter Defaa főigazgató szavai szerint „aggasztónak” tartotta, hogy az Altus szerződéssel kapcsolatos kiszivárogtatott információkat a CÖF-CÖKA a magyarországi polgárok tudomására hozta.

 

Azt írja: „zavart okozott és valószínűleg kedvezőtlen képet festett Magyarországon az Európai Bizottságról a pályázattal kapcsolatos állásfoglalás”.
Véleményünk szerint a zavart az Európai Bizottság döntése okozta.

 

Tanulság:
Miközben az EP-ben és az EB-ben működik a kettős mérce, a baloldali frakciók képviselői és az EB bürokratái sokszor hamis érveléssel, szabadon bírálhatják hazánkat.

 

Ezzel szemben láthatóan úgy vélik, hogy az európai polgárok szabad véleménynyilvánítását, szólásszabadságát korlátozni lehet.

 

 • Az EB vezetősége ahelyett, hogy beismerné, hogy az Altus pályázat kapcsán hibát vétett, politikai érdekeket támogatott, szembemegy az Európai Unió erkölcsi és jogi előírásaival.

 

Úgy tűnik, Jean-Claude Juncker-nek fontosabb a betyárbecsület, mint az igazság.

 

Tanulság:
Itt az ideje, hogy az Unió vezetői felvállalják a felelősséget döntéseikért. Ne nézzék az őket foglalkoztató és jövedelmüket biztosító adófizető polgárokat kiskorúnak. Vegyék végre tudomásul, Brüsszel nem a képviselők bentlakásos turista paradicsoma.

 

 • Az Altus-ügy messzebbre vezet, minthogy azzal lehessen lezárni, amit Jean-Claude Juncker üzen nekünk, hogy minden rendben van. A pályázati bírálók pártpolitikai összeférhetetlenség felett hunytak szemet.

 

Magyarország volt miniszterelnöke tulajdonában lévő cégnek megítéltek másfél millió eurót. Ezt a tényt nem teszi elfogadhatóvá a pályázat konzorciumos jellege. A volt miniszterelnök és MSZP pártelnök ellenzéki képviselőként bent ül a Magyar Parlamentben, új szélsőbaloldali pártjának, a DK-nak pártelnökeként.

 

Tanulság:
Az EB pályázati döntése pártos, egyoldalú beavatkozási lehetőséget teremt magyarországi és más uniós, jobboldal vezette kormányok fejlesztés-politikai működésébe.

 

 • A szerződést vissza kell vonni. Az Altus Zrt vagy dezinformálta a pályázat elbírálóit, vagy, az EU baloldali frakciójának segítségével felhasználva az uniós pénzeket, előre kitervelt negatív megállapításokkal kíván beavatkozni a tagállamok fejlesztési politikájába.

 

 • Kérdések:

 

 1. Miért kellett a szakemberekkel teli bizottságokból kiszervezni az uniós, fejlesztés-politikát érintő ellenőrzést, többletköltségek okozásával?

 

 1. Miképpen biztosítható a részrehajlás nélküli tanulmány, amikor az Altus cég vezetője a DK pártelnökének felesége, kommunista nagyszülők és szülők neveltje, és a tulajdonos, Gyurcsány Ferenc ma is egy szélsőséges baloldali párt elnöke?

 

 1. Miért tűri el a Néppárt vezetősége, hogy európai parlamentbeli pártellenfelei aggályosnak mondható módszerekkel átverjék?

 

 • A CÖF-CÖKA felszólítja az Altus Zrt-t, hogy könnyítse meg az Európai Bizottság dolgát, és lépjen vissza a kétes, erkölcstelen, vitatható módon megkötött szerződéstől.

 

 • Sajtótájékoztatónk teljes anyagát elküldjük az EB elnökének, várva a tisztességes ügyintézést, valamint figyelemfelhívással cselekvésre biztatjuk a Európai Néppárt elnökét az itt elhangzottak postázásával.
Szerző
Csizmadia László
CÖF-CÖKA kuratóriumának elnöke

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!