Nem elég jogszerűnek lenni, annak is kell látszani

Az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságának nevében június 11-én Walter Deffaa főigazgató válaszolt a CÖF–CÖKA vezetőségének április 20-án kelt levelére. A civil szervezet az Európai Bizottságnak az Altus Zrt.-vel kötött szerződése kapcsán adott hangot aggályainak.

 

Deffaa levelében azzal érvel, hogy a szerződést – a keretszerződést és az eseti szerződést is – jogszerűen, a szerződés-odaítélésre vonatkozó jogszabályok és bizottsági eljárások betartásával, az egyes kizárási, kiválasztási és odaítélési kritériumok figyelembevételével kötötték meg. Azt is említi, hogy a szerződést nem politikai indítékokból ítélték oda.

 

Miről van szó? Arról, hogy Magyarországon egy volt miniszterelnök – és a jelenlegi magyar kormánnyal élesen szembeálló, ellenérdekelt, ma is aktív politikus – cégével szerződést kötni az Európai Bizottság részéről, igenis, politikailag összeférhetetlen. A szerződéssel a harmadik Orbán-kormány egyik legvehemensebb kritikusának százszázalékos tulajdonában álló cég ellenőrzi az operatív programok tervezési szakaszát, magyarán: különösebb gátlások nélkül (például aktuálpolitikai célzattal) vizsgálhatja a kohéziós támogatások felhasználását.

 

A probléma elsősorban történelmi gyökerű. Ott ugyanis, ahol hosszú múltra tekint vissza a demokratikus politikai kultúra, nem számít szempontnak (ezt Deffaa is megerősíti levelében), ha egy aktív, ellenzéki politikus cége kap uniós megbízást. Mert ott (a Lajtától nyugatra) fel sem merül, hogy a megbízott saját hasznára visszaélhet az ölébe pottyant lehetőséggel. Mi viszont élünk a gyanúperrel. Az Altus százszázalékos tulajdonosa ugyanis maga is elismerte, hogy hazudtak reggel, éjjel meg este.

 

A szerződés és a pályáztatás jogszerűségét kizárólag alapos vizsgálat tudja tisztázni. Az Európai Parlament egykori képviselőjének, Kósáné Kovács Magdának (MSZP) elhíresült mondását a konkrét ügyre igazítva: nem elég jogszerűnek lenni, annak is kell látszani. (S.Sz. nyomán)

Szerző
Ifjlomnicizoltan

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!