Vezető hatalomgyakorlók, ha találkoznak

Macron elnök és Alexander Soros „elnök” beszélgetése Párizsban

Egy kép van előttem. Ezen Macron és Alexander Soros beszélgetnek az Elysée Palotában.

Történt, hogy a napokban Párizsban immáron negyedik alkalommal tartották meg a Békefórumot, amire szokás szerint a francia elnök neves és fontos személyeket hívott meg, hogy erősítsék a békefolyamatot a világban.

Hogy el tudjuk helyezni, mi a célja igazán ennek a fórumnak, érdemes a honlapjukat idézni: „Évente megrendezett fórumunk egyben platform a többszereplős kezdeményezések elindítására is, azaz olyan új normatív vagy szervezeti eszközökre, amelyek közvetlen hatással vannak a globális kormányzásra. Tágabb értelemben ez a globális kormányzási megoldásokkal kapcsolatos párbeszéd és együttműködés tere. Ez egyben a hálózatépítés, a kétoldalú találkozók és a közvetítés tere is.”

A Fórumra meghívást kapott köztársasági elnökünk, Novák Katalin is, s egy panelbeszélgetésben is részt vett. Számos vita és tárgyalás zajlott a két nap során, fontos emberek részvételével.

Az esemény díszvendége ezúttal nem más volt, mint Kamala Harris amerikai alelnök, s mellette számos államfő kapott meghívást.

Az esemény zárásaként Emmanuel Macron díszvacsorán fogadást adott a párizsi Elysée Palotában meghívott legfelsőbb vezetőknek. Ezen is részt vett Novák Katalin, fotó is készült, amelyen Macronnal és feleségével látható együtt.

Eddig rendben is vagyunk, nagy megtiszteltetés volt a meghívás a franciául is kitűnően beszélő elnökasszonyunk és országunk számára.

Ám láttam még egy képet a fogadásról, amelynek már nem tudtam felhőtlenül örülni…

Ezen a képen  Alexander Soros, Gyuri bácsi szépreményű fia beszélget egy rövidital társaságában, komolyan és elmélyülten Emmanuel Macronnal. Alexander Soros, amerikai mellett egyben magyar állampolgár – nemzetünk büszkesége – közösségi oldalán tudatta mindezt többmilliós követő táborával. Azt írta, „jó újra látni elnök urat egy újabb sikeres párizsi békefórumon.”

Hát igen, a régi jó kapcsolatok… Azokat ápolni kell. És – mint látjuk – Macron ápolja is.

Még szép, hogy ezt teszi, hiszen a Párizsi Békefórum egyik legfontosabb célja a globális kormányzás megteremtése, s ezen keresztül a világ nagy problémáinak és kihívásainak kezelése. Mintha csak a Klaus Schwab-féle Világgazdasági Fórum testvér-intézménye volna, ahol viszont maga Gyuri bácsi szokott megjelenni és beszédet mondani – miként legutóbb is tette, ahol Kissingerrel szemben az Oroszország elleni háború folytatását, Oroszország legyőzésének fontosságát hangoztatta.

A Békefórumra viszont a fiát küldte el, nem véletlenül: előbb vagy utóbb át kell vennie az ő szerepét, hiszen azért szállnak, repülnek az évek. Macron pedig – ahogyan az annak a rendje – államfőkhöz méltó módon fogadta és hívta meg a díszvacsorára Alexandert. Hiszen ezen a találkozón azokat illett meghívnia, akik valódi befolyást gyakorolnak országok és összességében a világ sorsának alakulására… Vagyis: Alexander Sorosnak ott volt a helye, Marcon „realista” volt és „őszinte”.

Eszembe jutott egy régi Cseh Tamás dal: „Egy képre gondolok, tudod… hol végre zöldágra jutok…”

Én is egy képre gondolok – de zöldágra nem jutok…

Csak nézem, nézem ezt a képet a két hatalomgyakorlóról, és arra gondolok: most még többet tudok a világról…

https://magyarnemzet.hu/fricz-tamas-blogja-all/2022/11/vezeto-hatalomgyakorlok-ha-talalkoznak-macron-elnok-es-alexander-soros-elnok-talalkozoja-parizsba

 

Szerző
Fricz Tamás

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!