Vélemények – a Kúria válaszához

Kedves Csizmadia László!
Igazán nem szeretnék „kötekedni”, első hallásra az M1 Híradóját látva mi is nagyon felháborodtunk. De elgondolkoztam a bírónő szavain, miszerint nem a felelősök ülnek a vádlottak padján. Megkerestem olyan ügyvéd ismerősömet, aki szinte végig a tárgyalóteremben ült, magyarázza meg nekem ezt a mondatot. Állítása szerint a hosszú meghallgatás alatt kiderült a tervezési hiba, erre a területre nem is lett volna szabd ilyen tározót építeni, statikai vizsgálatok hiánya vagy nemtörődömség, a régről jól ismert „fentről leszóltak”, a kiszemelt területen ha jól emlékszem Papp elvtárs vadászott,…. Valamint az is, katasztrófa tervek is készültek, arra az egyáltalán nem várt valószínűtlen eseményre, ami végül is bekövetkezett, ezek a Polgármesteri Hivatalban rendelkezésre álltak, de az ezért felelősök nem lettek kioktatva, ez a terv nem is lett azonnali hatállyal, de még később sem alkalmazva. Ez ugyan nem előzte volna meg a katasztrófát, de az utána következő baleseteket, sérüléseket, haláleseteket talán igen. Nem húzták félre a harangokat. Ami a MOL dolgozóit illeti, ők a szabályokat betartva jártak el, az idő rövidsége miatt nem vétettek (?!) Katasztrófa előtti ellenőrzés sem utalt baljós jelekre.
Mindezeket csak hallomásból tudom, de szeretném, ha valaki ezt cáfolná vagy ne adj ég megerősítené. Nem szeretnék addig vádaskodni, amíg valamennyire nem látom tisztán a dolgokat.
Csak mentegetem magam, miért nem írom alá azonnal Nyílt levelüket, amit egyébként általában megteszek.
Kérem ne vegye okoskodásnak, remélem elhiszi, jobbító szándékkal írtam Önnek.
Baráti üdvözlettel és megköszönve eddigi kitartó munkáját,
P.E.
_____________________________________________

Köszönet illeti Dr Csizmadia László Urat fáradhatatlan közérdekű munkásságáért.
Dr B. T.
kutató mérnök
____________________________________________

Köszönöm. A válasz megfelelő a jó érzésű honfitársaink részére.
L.T.
____________________________________________

Szép reagálás és időben.
K.V.
____________________________________________

CÖF-CÖKA Vezetősége!

A tájékoztatás megkaptam, tudomásuk vettem.
Örülök közös eredményünknek. A Vezetőségnek pedig gratulálok!

Üdvözlettel:
K.Gy.
____________________________________________

Igen tisztelt CÖF-CÖKA, gondolom jó szándék vezeti Önöket, ám nem hiszem, hogy helyes, amit cselekednek! Szörnyű az a tragédia, amit elszenvedett a katasztrófa minden kárvallottja. Ilyenkor mindig vétkeseket keres az ember. Nem tudom feltételezni, hogy a Bíróság – az üggyel kapcsolatos nagy figyelem tudatában!!! – ne kérdezett volna meg minden szakértőt, ne lett volna nagyon körültekintő. Legalább mi ne romboljuk a Bíróság amúgy is megtépázott tekintélyét. Senkit sem támasztunk fel, senkit nem kárpótolunk azzal, ha most újból meghurcolunk esetleg ártatlan embereket. Csak gondolja el mindenki, hogy milyen lelkiállapotban lehet az a műszaki vezető, akiről feltételezzük, hogy ilyen szörnyűség felelőse lehet. Ezek az emberek nem bűnözők, akik tudatosan gonoszat cselekednek!
Egyébként semmit sem tudok róluk, semmilyen módon nem vagyok érintett az ügyben.79 éves öregasszony vagyok, akit még nagyon gondosan, valláserkölcsi alapon, becsületre neveltek. Nem ítélkezem és nem kiáltok „feszitsdmeget”!
Üdvözlettel: M.B.-né
nyugdíjas számítógépes szervező
_____________________________________________

Dr. Csizmadia László Elnök Úrnak.

Tisztelt Elnök Úr!

Mint a vörösiszap-perrel kapcsolatos állásfoglalás egyik aláírója, magam is örülök, hogy a Kúria elnöke 2500 polgártársunk levelét (amely a magyar emberek jelentős többségének véleményét összegezte) válaszra érdemesnek tartotta. A nagyon szakszerű jogi oktatást (kioktatást?) tartalmazó elnöki válasz elolvasása után örömömbe sajnos jócskán vegyült üröm, az első ugyanis, ami a „műről” eszembe jutott, drága anyanyelvünk egyik közismert mondása volt: „nesze semmi, fogd meg jól…”

Elnézését kérve a zavarásért őszinte nagyrabecsüléssel üdvözlöm:
K.D.
_____________________________________________

Szerintem az elnöki válasz – a gesztussal és a tartalommal – bizonyítja, hogy Magyarországon kezd meggyökeresedni a jog- és az igazságszolgáltatás egységesülése.
Tekintve, hogy az 1944 óta torzuló jogrend milyen mértékben romlott meg, ez nem csekély eredmény. Feljogosítja az állampolgárokat, hogy támogassák azt a politikai erőt, amelynek ezt az irányvételt köszönhetjük.
M.M.
_____________________________________________

GRATULÁLOK—HAJRÁ MAGYARORSZÁG–TOVÁBBI SIKERES MUNKÁT KIVÁNOK–
F.L.
_____________________________________________

Alulírott M.B., jogasz nem vagyopk de mint nyugalmazott elektroenergetikai mernok nem fgogadhatom el a Kuria elnokenek valaszat. Nem lehet egy ilyen ugyet lezarn azzal hogy nincsenek felelosek es nincs megallapitva semmi karpotlas ahol az emberi aldozatok is bizonyitjak a temerdek meretu mereg (voros iszap ) kartekony hatasa mellett az anyigi karokat is okzo tortenetek mellett emberek elet5enek tonkretetele stb, had ne soroljam hogy nem lehet megallapitani felelosoket es hibat valamint szakmai mulasztasok elkovetoit, akinek feleni kell a bunteto igazsagszolgaltatas elott, Nembeszelve a gyurcsanyi politikai maszatolasokrol mijmnt resztulajdonoskent hasznot huzo felelosegerol. Ez megengethetetlen es nem megengetheto hogy ugvedi ugyeskedesek nyoman mindent elmasztolunk. Nem ez egy olyan ugy aminek a letesitmeny tervezesetol kezdodopleg, a terv kivitelezeseert a letesitmeny megepiteseert uzembehelyezeseert, mukodteteseert uzemelteteseert emberi es szakmai feleloseggel szemelyek tartoznak. Fuggetlenul attol hogy tudatosan vagy tudatlanul kovettek el a mulasztasokat es szakmai tevedeseket. Ezeket ezek sulyat kell merlegeljek az igazsagszolgaltatok ha igazsagot akarnak szolgaltatni. Hazugsag az hogy nem lehet a felelosoket megtralani a valosag az hogy erdekeben all bizonyos szemelyeknek (poliotikai, gazdasagi) hogy a felelosoket ne talaljak meg. Szerintem ez a per nem csak egy per hanem egy felelosogre vonas kell legyen. Nem fejezodhetik nem zarodhatik le az igazsagszolgaltatyas a helelosok es bunosok megnevezese es megbuntetese nelkul. Meg valami nem mindegy hogy meddig huzodik ez a per az igazsagszolgaltatasnak mielobb meg kell tortenie.A Magayr allamnak is vissza kell szereznie azt a penz osszeget amit a helyreallitasokra es ujabb epuletekre karpotlasokra elkoltott. Nem megengedheto az hogy rzt az iogazsagszolgaltatast elmaszatoljak. Feleosok bunosok vannak ezeket mielobb meg kell nevezmni el kell itelni es a kiszabott bunteteseket vegre kell hajtani. Nem lehet ezeket a dolgokat rablomesekkel fooldcsuszamlasokkal kimagyarazni nem beszelhetunk termeszeti katasztrofarol; (fodrenges arviz ) xsak felelotlensegrol mulasztasokrol hanyagsagokrol es szakmai sulyos hibakrol mindegyik a maga kategoriajaban elhelyezve es megnevezve. Ezt nem fizethetik meg sem az adozok de mewg kevesbe a Magyar allam. A bunosok bunhodjenek !!! Ez az en velemenyem.Merem remelni hogy a Kuria is ilyen szempontbol fogja merlegelni a dolgokat es mielobb megfelelokepen intezkedni fog. AZ igazsagszolgaltatas legyen valojaban igazsagszolgaltatas.
Tisztelettel M.B.
______________________________________________

Koszonom az informaciot. A jog es igazsag utja bonyolult, megfogalmazasa meginkabb az. Nem csoda tehat, ha neha kicsordul a pohar es a nep nepitelet formajaban igazitja ki a csavaros jogaszi mondatokat. Dr. Darak Peter a Kuria elnoke nagyon szep, ekes szavakkal es mondatokkal elmagyarazta nekunk a semmit, hogy miert nem tortent semmi, miert is keresunk felelosoket, amikor olyanok nincsenek, illetve jogilag nem talalhatoak. Lehetseges, hogy nem is volt vorosiszapomlas? Lehet, hogy ezt egy kovetkezo levelben fogja valaki szepen elmagyarazni az aldozatok hozzatartozoinak, a tulelo karosultaknak es a magyar lakossagnak egyarant.
H.H.
_______________________________________________

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!