Tiszta gondolatok és almáspite

Tisztelt CÖF-CÖKA!

Az alábbi levél válasz Stoffán György hozzászólására, a címzett (Sándor István barátom) kérésére továbbítom, de bevallom, azért is szívesen teszem, mert az én megközelítésem is hasonló, a Veszteségeink tanulságai című írásban, amelyet nemrég küldtem Önöknek.

Tisztelettel, üdvözlettel

K. I. B.

Egy józan, tiszta gondolkodású székely ember gondolatai. Nagyon megszívlelendő! (részletek egy levelezésből)

 

Kedves Drusza Úr,

Valóban sok az igazság a cikkben (utalás Stoffán György:
Önvizsgálat, választások után…című cikkére)
de túlzások is vannak benne.
Igen, a hatalmi arroganciáról már én is írtam Önnek.
Ezt nem csak úgy tapasztaltam meg, hogy egy levelemre

(politikusoknak írt javaslatok)
nem kaptam választ.
Egy alkalommal például az Orbán Balázs barlang bejárati termében találkoztam egy vezető kormánypárti politikussal. Erőst megörvendtem, hogy most egyet jót beszélgetünk, de az olyan pökhendi volt, hogy az arrébb tanyázó denevérekkel inkább szót tudtam volna érteni… Emberi gyarlóság, az az igazság, hogy néha magamat is meg kell hógassam mikor elkap a nagyképűség…

   Ugyanígy Magyarországon is, az emberek egy részével is nagy baj van, meglátásom szerint – az emberek jó részében szinte ugyanannyi az arrogancia mint a politikusokban. Mindent lefitymál, foly ki belőle a panasz, de nem jár azon az esze, hogy hogyan javíthatna a saját helyzetén (a közösség ezeknél szóba se jön), csak mocskolja a vezetőket, de pl. falun, hogy
tartana egy állatot, megtermelné a pityókáját, de bár pár gyümölcsfát gondozna, arra nem való. Pázsit és díszcserje. Egy kakas nem kukorékol, egy bárány nem béget. Ha minden szuper és hiper market bezárna pánikrohamot kapna. Az a székely autonómia, hogy mi még tudjuk, hogy az élet a földből jön.

Persze a nép adott, azt nehéz nevelni. A politikumnak meg kell
ismernie s megtalálni a hozzá vezető utat. Ez persze nem könnyű, de annyira azért nem is csinálja rosszul a kormánypárt.

A beépült haszonlesők is valóban nagy gond, én látom ezeket a
vérszívókat a népi kultúrát érintő intézményekben. Ha szdsz kormány lenne akkor is ugyanoda nyalták-könyökölték volna magukat, s azoknak az eszméknek megfelelően nyilvánulnának meg…

Kicsit attól is tartok, hogy a Fidesz kikiáltja bűnbaknak Borkait, s
nem kutatja fel az igazi okait a vereségnek – több kormánypárti elemző beszédéből ezt vettem ki – remélem ez csak a kirakat. Legyünk komolyak – egy házas férfi, hogy hány nővel s mit csinál az rea s a feleségére tartozik, talán még a gyerekeire sem, na de legfennebb még rájuk. Tarlós úr is az utolsó interjújában inkább a közvetve alája tartozó mszp-s, kokós, fondorlatosan tolvajló tanácsossal kellett volna foglalkozzon – szerintem.

De valóban nagy dolog a józan paraszti ész. A gazdaember immunis a hülyeségre. Pl. hiába mondják neki, hogy bátorítandó az egyneműek kapcsolata, mert látja, hogy ha két bak állatot összetesz abból utód nem, csak verekedés lesz. Így volt pl. a Székely Hadosztály is immunis a kommunista agitációra 100 éve. Néha a tisztjeik alig tudták kimenteni az izgatókat közülük, hogy ne dobják a folyóba.

A földtől, a természettől, tehát nem szabad elszakadni.
A végére írjak valami jót is: almástészta.
(almáspite)
Jó éjszakát, Isten áldja, 

u.i. miközben Mo.on nemzetiségi önkormányzati választások vannak, s feltrikolórozott román iskolát adnak át, addig nálunk csak a szokásos módon zajlik az élet…

I. S.

https://foter.ro/cikk/20191018_meg_egy_szekely_szimbolumnak_rontott_neki_a_magyargyulolo_dan_tanasa

Még egy székely szimbólumnak rontott neki a magyargyűlölő Dan Tanasă

A román bíróság meg persze asszisztál.
Továbbra is teljes gőzzel dolgozik az ördögi hatékonysággal kiépített román gépezet a magyar jelképek eltüntetésén: a „civil” Dan Tanasă feljelentése nyomán a bukaresti törvényszék máris úgy döntött, Zágon község polgármesteri hivataláról el kell távolítani a címeres faluzászlót, mi több, az épület belsejéből is el kell mozdítani minden lobogót, kivéve Románia és az Európai Unió zászlóit.  A Háromszék szerint az ítélet szerdán született. A fekete öves magyargyűlölő Dan Tanasă első lépésként hivatalosan felszólította a polgármestert, távolítsa el a községházáról és annak belsejéből az „illegális” zászlókat. A falulobogóról, a székely és magyar zászlókról volt szó – elevenítette fel a lapnak Kis József polgármester.  Válaszlevelet küldtek, amelyben jelezték:a  faluzászló egy mellékbejáratnál van kitűzve, a főbejáratnál a törvénynek megfelelően két román zászló lobog. Az épület belsejében nincs kitűzve zászló, azok egy sarokban vannak elhelyezve, és csak bizonyos alkalmakkor veszik elő. Ezt követően Tanasă a megyei törvényszéken tett feljelentést, de ott megállapították, hogy az ügy tárgyalása nem esik kompetenciájuk alá. Ezt követően került sor a bukaresti eljárásra.

A polgármester jelezte, hogy a feljelentők nem nála panaszkodtak először, hanem rögtön a baráti hatóságokhoz fordultak, szóba sem álltak vele, nem is jártak a hivatalban. 2000 óta polgármester, de azóta sem magyar, sem székely zászló nem volt kitűzve a községházára, így belekötöttek a falu zászlójába. „Az egész nem más, mint a feljelentő és a háta mögött állók nacionalista, soviniszta megnyilvánulása, amivel össze akarják ugrasztani a falu etnikumait” – mondja az elöljáró. Öröm az ürömben, hogy az ítélet nem jogerős, így a határidőn belül fellebbezést nyújtanak be ellene. Igaz, a román bíróságok magyar jelképek ügyében tanúsított „pártatlanságát” ismerve csodaszámba menne, ha nem erősítenék meg az alapfokú ítéletet.

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!