Idegen érdekek mentén és külföldi forrásból Magyarországon működő civil szervezetek tevékenységének vizsgálatára a CÖF–CÖKA a napokban munkacsoportot hozott létre. Ezzel kapcsolatban a Szabad Európa szerkesztősége kérdéseket intézett a civil szervezethez, melyeket a CÖF-CÖKA válaszával együtt az alábbiakban közlünk.

TISZTELT CÖF-CÖKA!

Azzal kapcsolatban szeretnék néhány kérdést feltenni, hogy múlt héten bejelentették: egyes civil szervezetek mellett az Átlátszó oknyomozó portál (illetve az azt működtető kft-t és alapítványt) működését is vizsgálják és az információikat továbbítják a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak.

  • Miért az Átlátszóval kezdik a vizsgálódást?
  • Miért az Átlátszó az egyetlen sajtótermék, amivel kapcsolatban vizsgálatot folytatnak?
  • Vizsgálatuk mire terjed még ki a nyilvánosan elérhető adatok ellenőrzésén és az Átlátszónak megküldött adatigénylésen túl?
  • Milyen intézkedést várnak a Szuverenitásvédelmi Hivataltól, milyen fellépést tartanának kielégítőnek ebben az ügyben?
  • Milyen szervezetek működését tervezik még megvizsgálni a következő időszakban?
  • Ha jól értem, önök azt feltételezik, hogy az Átlátszónak nyújtott külföldi támogatások fejében a támogatók elvarnak valamiféle magatartást, vagy adott témák feldolgozását a támogatott szervezettől. Mire alapozzák ezt a feltételezést?
  • A CÖF-CÖKA támogatói megfogalmaznak-e bármiféle elvárást a támogatásért cserébe önöktől, megmondják-e CÖF-CÖKA-nak, milyen témákkal foglalkozzanak?

Illetve szeretném kérni, hogy ha lehetséges, küldjenek meghívót a jövőbeli sajtótájékoztatóikra a Szabad Európa szerkesztőségének is: [email protected].

Segítő együttműködésüket előre is köszönöm.

Üdvözlettel, Keller-Alánt Ákos újságíró, Szabad Európa

A A CÖF-CÖKA VEZETŐSÉGÉNEK VÁLASZA

Tisztelt Keller-Alánt Ákos Úr!

Köszönettel vettük a Szabad Európa megkeresését, amelyre az alábbi választ adjuk.

Az origo.hu hiteles beszámolója alapján a Szabad Európa nevű dollármédiumot 2020-ben internetes oldalként indították újra, de immár totális baloldali elfogultsággal.

Az „újraélesztés” fő szószólója a néhai SZDSZ egyik kulcsfigurája, Haraszti Miklós volt, aki már több, mint tizenkét esztendeje a Washington Postban kérte az Egyesült Államokat, hogy indítsa újra a médiumot.

Az origo.hu szerint a Szabad Európa pontos költségvetése nem ismert, a finanszírozás azonban teljes egészében amerikai adófizetői pénzből történik, ugyanis a portálon nincsenek hirdetések.

2019-es sajtóhírek 750 ezer dolláros költségvetési tervekről szóltak a magyarországi médium esetében. A szabadeuropa.hu-t is fenntartó amerikai globális ügynökség költségvetése idén összességében 810 millió dollár, azaz nagyságrendileg 35 milliárd forint.

A portál arról is beszámolt, hogy a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) több mint 1,8 milliárd forintot kapott Amerikából az Action for Democracy nevű szervezeten keresztül. A Bajnai Gordon korábbi kormányfő és a Karácsony Gergely főpolgármester korábbi tanácsadója, Korányi Dávidhoz köthető Action for Democracy ezen felül 1 milliárd forintnyi támogatást juttatott egy tőről metszett dollármédium, a DK-közeli Ezalényeg című álhírportál kiadójához is. Az említett összegek végül jórészt a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat-csoporthoz kerültek. Mint köztudott, tulajdonképpen a DatAdat bonyolította a baloldal teljes választási kampányát. Az amerikai befolyásolás okán sérülhetett Magyarország szuverenitása, a történteket a nemzetbiztonsági szolgálatok is vizsgálják.

Kérjük válaszunk szó szerinti közlését.

Tisztelettel
a CÖF-CÖKA vezetősége

Szabad Európa / CÖF-CÖKA: Kérdések és válaszok — Civilek Infó