Nem hagyjuk a történelmi Székelyföld szétszabdalását! – ÍRJA ALÁ ÖN IS!

Álljunk ki erdélyi testvéreink mellett és követeljük az Európai Parlamenttől, hogy tűzze napirendjére a székely autonómia ügyét! A Civil Összefogás Fórum (CÖF) e célok érdekében arra kéri szimpatizánsait, és különösen a Szellemi Honvédők Mozgalmának tagjait, hogy aláírásukkal támogassák az Európai Parlamenthez (PC) címzett petíciónkat! Reméljük, hogy az aláírók tömege elrettenti majd a nemzeti ügyeink ellen lobbizó uniós politikusok gáncsoskodását, és a parlament megtárgyalja az autonómia kérdését. A petíció gondozását Bagó Zoltán néppárti képviselő, az Európai Parlament Petíciós Szakbizottságának tagja, a Fidesz politikusa vállalta magára, amit ezúton is köszönünk.

A petíció aláírói követelik, hogy az Európai Parlament vitassa meg az erdélyi magyar kisebbségnek – különösen az etnikai szempontból homogén Hargita és Kovászna megyék lakóinak – az egységes régió kialakítására vonatkozó igényét! Az aláírók felhívják az Európai Parlament képviselőinek figyelmét, hogy Európai Unió létrejöttének egyik alapgondolata a tagállamok közötti béke megteremtése és fenntartása volt. Azt azonban tisztán és világosan kell látni, hogy a legtöbb európai államban élnek olyan közösségek, amelyek a többség identitásától eltérő identitással rendelkeznek. Ennek a helyzetnek és konfliktusforrásnak a rendezéséhez ma már a legtöbb érintett országban bevezették és alkalmazzák az autonómia intézményét. Az Európa Tanács meggyőződése, hogy – idézzük – „az autonóm régiók pozitív tapasztalatai inspirációs forrásként szolgálhatnak a belső politikai konfliktusok megoldását célzó lehetőségek keresésekor”.

Az aláírók álláspontja szerint az autonómia semmilyen körülmények között nem fenyegeti az azt biztosító állam szuverenitását és területi egységét. A szubszidiaritásra és pluralizmusra oly büszke Európai Unió nem engedheti meg magának, hogy az autonómia kérdésében kettős mércét alkalmazzon, és a régi tagállamokban támogassa, az új tagállamokban pedig ellenezze az autonóm régiók létét, kialakítását. Különösen felháborítónak tartanánk a kettős mércét annak a ténynek tükrében, hogy a magyarság Erdélyben őshonos, történelmi közösség. Azt várjuk az Európai Parlament képviselőitől, hogy gyakoroljanak nyomást a román kormányra a magyar közösség jogainak tiszteletben tartása, a Székelyföld közigazgatási egységének megőrzése és az autonómia kialakítása érdekében. Elvárjuk azt is, hogy szólítsák fel Romániát az uniós és nemzetközi jogi vállalásainak betartására.

A Civil Összefogás Fórum, a Szellemi Honvédelem Mozgalom és a Székelyföldért Társaság a petíciót az október 27-i Székelyek Nagy Menetelése és az azzal párhuzamosan a CÖF és a Székelyföldért Társaság által szervezett budapesti szolidaritási tüntetés után szeretné átadni az Európai Parlament és Románia Nagykövetsége képviselőjének. A szolidaritási felvonulást és tüntetést 2013. október 27-én Budapesten tartjuk. Gyülekező 10 és 11 óra között a Hősök terén, innen vonulunk a Dózsa György úton és az Ajtós Dürer soron keresztül a román nagykövetség Thököly úti épületéhez, ahol a demonstráció délben kezdődik.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF), a Szellemi Honvédelem Mozgalom és a Székelyföldért Társaság nevében
Bencze Izabella, a CÖF alapító szóvivője,
Csizmadia László, a CÖF alapító-szóvivője, a Szellemi Honvédelem Mozgalom életre hívója és
György-Mózes Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke
ALÁÍROM: (Az adatokat a Civil Összefogás Fórum a törvényes előírások szerint kezeli.)
Szerző
CÖF

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!