A devizahitelekről másképp – CÖF klub alakult Sárváron

Van-e kiút a devizahitelek csapdájából címmel szervezett lakossági fórumot a Cívis Társaság múlt pénteken Sárváron, ahol az egybegyűltek azt is megvitatták, milyen szerepük van a civileknek a közéletben és a mindennapokban. Ennek apropóján megalakult a Civil Összefogás Fórum (CÖF) Vas megyei klubja.

Sárvár közönségSárvár mellett Szombathely, Bük, Csepreg, Kőszeg, Jánosháza és Celldömölk térségéből is érkeztek érdeklődők a Nádasdy-vár házasságkötő termében megtartott rendezvényre.

Tömböly Ágnes az egyike azoknak, akik kezdeményezték a CÖF Vas megyei klubjának megalakítását.

 – Anyukaként rettegek attól a pillanattól, hogy a jövőben gyermekem külföldön kíván élni és családot alapítani, mert úgy gondolja, ez az ország élhetetlen. Nem szeretném akkor azt érezni, hogy igaza van és nem tettem meg mindent azért, hogy ez ne így legyen – fogalmazott Tömböly Ágnes.

Csizmadia László
Csizmadia László

Civilek helye és szerepe a közéletben címmel tartott előadást Csizmadia László, a CÖF országos elnöke, aki kifejtette: – A civil kurázsi az, ami a mindenkori hatalmat tudja kritizálni vagy éppen támogatni fontos kérdésekben. Nem elégséges a tv előtt a csatornák között kapcsolgatva ujjongva felugrani vagy éppen az öklünket rázni, tennünk is kell. Éppen ezért szervez újabb békemenetet a CÖF október 23-ra, és ezzel is kiáll a mostani kormány mellett – tudtuk meg Csizmadia Lászlótól. A civil szervezet elnöke kiemelte még, a devizahitelezés problémáját nem az utcán kell megoldani, hanem meg kell tenni a megfelelő jogi lépéseket. Ezért tűzte zászlajára e kérdést is a CÖF.

Dr. Damm Andrea
Dr. Damm Andrea

Dr. Damm Andrea bankjogász az egyike azoknak, akik segítik a civil szervezet munkáját. Megtudtuk, az első szerződések átnézése után már megállapította: – Itt valaki a joggal visszaélt. A magyar történelemben volt már arra példa, hogy spekulánsok kívánták a gazdaság irányát meghatározni, Mátyás király ki is űzte őket az országból. Azt, hogy az elmúlt években ez történt hazánkban, soha senki nem fogja bebizonyítani. Ha azonban végre valamelyik bankvezető leülne velünk, ki tudnánk fejteni, hogy a devizahitelek tulajdonképpen forinthitelek a magyar jogszabályok és a magyar nyelv szabályai szerint is – fogalmazott a bankjogász. Hozzátette: – A probléma az egész ország problémája, mert azok, akiknek jövedelmét elviszi a megemelt törlesztőrészlet, nem tudnak költeni, örülnek, ha a rezsijüket és a mindennapi élelmüket ki tudják fizetni. Ez egy olyan jelentős pénztömeget érint, ami nem pörög ma a gazdaságban – húzta alá dr. Damm Andrea, végül hozzáfűzte: – Ez nagyobb tragédiát okoz hazánkban, mint a második világháború. Utóbbi ugyanis nem került ennyibe Magyarországnak.

A rendezvény végén a bankjogász az ott lévő devizahiteleseknek felajánlotta ingyenes jogi segítségét is, hogy ügyeiket bíróságon tárgyalhassák meg. Hamarosan a CÖF közzéteszi annak a 20 jogásznak a nevét, akik ma Magyarországon a devizakárosultak ügyével érdemben foglalkoznak.

Sárvár, 2013. október 13.

Tisztelettel:

Tömböly Ágnes 

a CÖF Vas megyei klubjának alapítója

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!