Működik a Szijjártó–Varga-modell

A FELVETT HARCI POZÍCIÓ LÉNYEGE A TERMÉSZETESNEK TEKINTETT EGYENRANGÚSÁG

Jómagam korábban már írtam arról, hogy a hazánkkal szembeni támadások egyáltalán nem a demokratikus értékek védelméről, jogi, jogállami kritikákról szólnak, hanem valami egészen másról. Arról, hogy a globalista liberális hálózat célul tűzte ki a számukra elviselhetetlen értékrendű és világszemléletű Orbán-kormány és rajta keresztül az ország megbüntetését, s ha kell, a „klubból” való kizárását. Ez tehát egy politikai cél és akarat, amelynek végrehajtásához láthatóan jól összehangolt módszereket vetnek be. Ahogyan a napokban John Fonte, a washingtoni Hudson Intézet programigazgatója nyilatkozta: a brüsszeli elit el akarja hallgattatni Orbán Viktort. Ez a lényeg, a többi habverés és mellébeszélés.

Ha eddig kételkedtünk volna abban, hogy mennyire nem vitahelyzetről van szó, s mennyire nem érvek és ellenérvek egyenrangú csatájáról köztünk és a liberális politikusok között, akkor Sophie in ’t Veld holland liberális EP-képviselő végleg eloszlathatta a kételyeinket. A liberálisok boszorkánykonyhájában, az EP LIBE bizottságában néhány nappal ezelőtt a tagállamok sürgősségi intézkedéseit tekintették át, természetesen „különös tekintettel Magyarországra” (naná!). S mivel olyan hangok is elhangoztak – eléggé el nem ítélhető módon –, hogy a magyar veszélyhelyzeti törvény talán jogi szempontból nem is feltétlenül autokratikus, a holland képviselő asszonynak elfogyott a türelme, mert bizonyára nem értette, hogy mit lacafacáznak itt hálózati társai, miért nem rohanják le a tervek szerint Magyarországot. Ezért aztán kissé elszólta magát, s kijelentette: még ha a magyar intézkedések jogszerűek is, akkor is (!) el kell ítélni hazánkat. Hozzátette, elege van (!) a jogi alapú megközelítésekből, rendszerszinten kell meg- (és persze el-) ítélni Magyarországot.

És ez már a Rubicon, amit ezzel a nyilatkozattal átléptek a liberális-globalista, kozmopolita „politikusok”. És világossá tették, hogy itt nem tárgyaló fél Magyarország, hanem elítélendő bűnös.

Ismételjük meg és ízlelgessük az indulattal teljes Veld asszony mondását: akkor is el kell ítélni hazánkat, ha a magyar intézkedések jogszerűek! Szóval az unió balliberális táborának már a jog is csak akadály. De ha a jog akadály, akkor a jogállam és a demokrácia is akadály. Tudják, mit jelent ez? Azt, hogy ezek szerint Magyarországon a jogok és törvények rendben vannak, de „rendszerszinten” semmi nincs rendben. Magyarország tehát konkrétan jogállam és demokrácia. „Általában” viszont diktatúra. Bravó, Veld asszony!

Ez a „Magyarországon rendszerszinten van a baj” érvelés elképesztően álságos és tisztességtelen. Éppen a „rendszerszint” az, ami megfoghatatlan, és látható, hogy ez maradt a liberálisok utolsó ütőkártyája. Az általánosságnak ezen a szintjén valóban nincsenek kritériu­mok, mértékegységek, mércék, csak és kizárólag a politikai akarat van. A cél, hogy az országot meg kell büntetni. Az érv pedig: „Magyarországon autokrácia van és kész.” Mert ők azt mondják.

Nemrég arról írtam a lap online felületén a blogomban, hogy – hölgyeké az elsőbbség – Varga Judit igazságügyi miniszter magabiztosan és rendkívül hatásosan válaszol a kormányt és az országot ért globalista, liberális támadásokra. Akárcsak Szijjártó Péter külügyminiszter, aki már korábban elkezdte a nyíltszíni csatározásokat az uniós és globális ellenfeleinkkel – vagy nyugodtan mondhatom, ellenségeinkkel. Fellépéseik a nemzetközi színtéren, Brüsszelben és máshol is markánsak, kemények, de egyben kellően higgadtak is; egy új nemzetközi fellépési formula jelent meg általuk, ami látványosan szakít egy korábbi, talán a ránk kényszerített múltunkból eredően érthető óvatoskodó, csak a konkrét témára reagáló, kissé szürkén válaszoló, védekező típusú magatartással.

És ez üdítő, jó ezt látni és hallani, ebben a modellben megvan az a – hogy egyszerűen fejezzem ki magam – kakaó, az a lendület és temperamentum, amelynek segítségével felvehetjük a versenyt a minket támadókkal. De mik a Szijjártó–Varga-modell vagy formula legfontosabb vonásai?

Három mozzanatot emelnék ki: a felvett pozíciót (ahogy a fiatalok mostanában mondják: a testtartást), a válaszok újszerűségét és végül a stílust.

A felvett harci pozíció lényege a természetesnek tekintett egyenrangúság. Amit te megengedsz magadnak, barátom, azt én is megengedem magamnak. Vagyis, konkrétan: egyenrangú tagjai vagyunk az uniónak, a nyugat-euró­pai nagyhatalmak sincsenek felettünk, hiszen mi úgy tudtuk, hogy az unió a nagybecsű szerződései által egy demokratikus testület vagy szövetség. Velünk tehát nem lehet „felülről” beszélni, lekezelve, mint valami megtűrt szegény rokonnal. Még Christiane Amanpournak sem a CNN-től. És senkinek! Vagy talán mégsem demokratikus testület az unió? Ha nem az, szóljanak, az más helyzet, akkor majd elgondolkodunk a továbbiakon. De alapból: jóhiszeműen felveszünk egy természetes demokrata pozíciót, s mi lepődünk meg, ha a másik fél nem így áll ehhez hozzá, s elkezdünk „aggódni” a politikai ellenfeleink miatt.

A tartalomról. Először is: nem védekezünk, hanem a rágalmak és hazugságok konkrét, tételes cáfolata után, kellő mértéktartással és diplomatikusan, de visszatámadunk. Többek között rámutatunk arra, hogy itt nem vitahelyzetről van szó, melyben érvek csapnak össze, hanem a liberális kritizálók, aggódók fake newsokat terjesztenek a nemzetközi közvélemény előtt, tehát hazudnak, és ez elfogadhatatlan.

Másodszor: elhatárolás és megnevezés. Mit jelent ez? Bemutatjuk a teljességgel alaptalan, vitaképtelen vádak – hazugságok – hátterét. Megnevezzük, „megjelöljük” a jelenséget, azt, hogy itt a liberális véleménydiktatúra, a fősodor tudatos, Magyarországgal szembeni támadásáról van szó, amelyben nem számítanak a tények, csak a liberálisok politikai szándéka, az, hogy megleckéztessenek bennünket. Ha valaminek a függvénye vagyunk, akkor megnevezni sem tudjuk azt. De ha fogalmat adunk annak, ami ránk támad, akkor már különválasztottuk magunkat, ha megneveztünk valamit, akkor már tudunk bánni vele. Az elhatárolással függetlenítjük magunkat tőlük, leválunk a köldökzsinórról, nem fogadjuk el a játékszabályaikat, s ezáltal szuverénné válunk.

Harmadszor: a saját igazságunk biztos tudatában fölényes, ha kell, ironikus, ha kell, cinikus válaszokat adunk, amellyel nevetségessé tesszük ellenfeleinket. Ennek a módszernek része az is, hogy a liberálisok által használt eszközöket ellenük fordítjuk, s őket minősítjük azokkal a jelzőkkel, állításokkal, amelyekkel minket támadnak. Vagyis: aggódni kezdünk értük, hogy fake newsokat dobnak be, hogy hazudnak, hogy nem tartják be a demokrácia játékszabályait és autokratává válnak stb.

Végül a stílusról. Ennek lényege a polgári fellépés, ami természetes módon az egyenrangúságból, egyenlő jogokból és normákból indul ki, akár egy angol gentleman, s ellenfelének is megadja ugyanezen jogokat. Nem indulatos, mert az indulatosság kételyeket ébreszt a nézőkben és a közvéleményben (kivéve persze, ha egy Judith Sargentini, egy Guy Verhofstadt vagy éppen egy Veld indulatos, mert persze nekik azt is szabad). De fölényes, mert biztos az igazában, s ha kell, hűvösen, de keményen „beszól”.

Csak egyetlen példa: a minap a Hölvényi–Deutsch–Hidvégi trió igen határozott hangnemben írt nyílt levelet Donald Tusknak, aki gyakorlatilag lenácizta Orbán Viktort. Megnevezték a jelenséget (baloldali módszer egy kereszténydemokrata párt elnökétől), minősítették (szégyenteljes, cinikus és elfogadhatatlan), és visszatámadtak, mert ez volt szükséges (Tusknak bocsánatot kell kérnie). A vita persze folytatódik, de ezen nincs mit csodálkozni: itt hosszú távú küzdelemre kell berendezkednünk.

Elindult tehát valami, a Szijjártó–Varga-modell elkezdett működni. Ez egy új, reménykeltő, a kihívás nagyságának és veszélyességének megfelelő válasz.

A szerző politológus, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója

https://magyarnemzet.hu/velemeny/mukodik-a-szijjarto-varga-modell-8066846/

 

 

 

 

 

 

Szerző
Fricz Tamás

“Működik a Szijjártó–Varga-modell” bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. Nyílt levél a magyar kormánynak!

  Magyarország kormánya külső és belső nemtelen támadások helyzetében!
  Megoldás a támadások elleni bizonyíthatóan sikeres ellenfellépések!
  1, Belső un ellenzék, melyek törvénytelenül külső körök pénzelnek (Soros és hasonlok)
  Következő fellépés ajánlott, azonnal!
  Mivel érdemben nem vitára, jobbításokra képesek, csak provokálnak, velük vitába szállni, esetleg szidni Őket, falra hányt borsó! Tényekre nem képesek reagálni, hazudnak, nappal éjjel este, csalnak, és bizonyítottan lopnak! De Ök. azok, akik szüntelenül monoton módra ismétlik, hogy a kormány lop! Ennek az eredménye gondolják Ök. hogy a lakosság elhiszi tények és bitzonyitékok nélkül a hazugságaikat.

  Tehát, mi a teendő?
  Idézni megnyilvánulásaikat, szó szerint kommentár nélkül, országosan, óriás plakátokon, és nevetségessé tenni, cinizmussal, gúnnyal Őket. A szisztéma megtámadhatatlan, mert mi csak idézünk! Repetitio est mater studiorum, az ismétlés a tudás anyja! Ha a nemzet naponta szem előtt látja a piszkosságok sokaságát, akkor ezt nem felejti! Pl. Csávokáim, hogy a pénzek honnan jöttek, vagy mentek jobb, ha nem tudjátok! Gyurcsány! Nem dolgoztunk, és hazudtunk éjjel nappal reggel, trükkök sokaságával. Gyurcsány! Dobrev Klára Gyurcsányné az Apró gyilkos klán milliárdokat élvező tagja, EU minimálbér, minimálnyugdij hazugságai, ígéretei! Bangóné: „sok a patkány (fidesz)”! Niedermüller a rasszista, fehér, keresztény, heteroszexuális emberek alantas réteg! Vagy az anális ajánlat a jobbikos Janicsák- tol ózdi polgármester, Kulcsár a Duna parti agyonlőtt zsidók emlékművébe köpő Kulcsár. A helyesírással küzdő csaló Kunhalmi, „lebuktam, na és?” Pikó a választási lebukott csaló „remélhetőleg nem sokan látták”!És Hadházi a ló…faszozo táblával, mit szólna Merkell kancellár, ha nála mutattak volna ilyen táblát? Sajnos példák tömkelege van, de meg kell érteni a kormány propaganda gépezetének, hogy taktikát kell váltani, mert az eddigi védekezések sikertelenek! Támadni, tényekkel demokratikusan, humorosan, cinikusan! Mindez cáfolhatatlan, és olcsó!
  Nem nyafogni, hanem támadni érvekkel, tényekkel, demokratikusan!
  2, A külső ellenséges hazudozások ellen a liberális, volt komcsi és mai u.n zöld köröknél a fellépést Szijjártó külügyminiszter és Varga Judit, jól demonstrálta, de ez a siker, nem elég!
  Minden magyar EU nagykövet rendeljen el egy időben, az ország fővárosában, Pl. Berlin, Madrid, Roma, Bucharest, Stockholm, Warso, stb. egy sajtókonferenciát, ahova a helyi sajtok, TV-k rádiók jelen lesznek, és példákkal a magyar nemtelen vádaskodásokat mutassa be! A meghívottakat magyaros uzsonnával kell fogadni! Akkor jönnek! A nagykövet vagy a helyi nyelven beszéljen, vagy szinkrontolmács fordítson! Nem finomkodva, hanem nyíltan szó szerint idézzen! Példákkal, mit szólna Merkell kancellár egy táblához a Bundestagban Hatházi féle ló…faszizással? Vagy a Nidermüller féle Göbbelsi idézethez a keresztény heteroszexuális férfiak és nőkről, a rasszista dolgáról? Vagy a Bangóné féle „a Fideszesek sok a patkány” pl. hogy tetszene Macron, vagy a dán, svéd miniszterelnököknek! A Gyurcsány féle, csávokáim, jobb, ha nem tudjátok, hogy a pénzek honnan jöttek vagy mentek! Csaltunk hazudtunk nappal éjjel reggel, trükkök százaival.Stb
  Ezeket a példákat nem finomkodva, henem teljes eredetiben fordítva bemutatni! A siker 100 % ós lesz, mert a kritikusok nyugati emberek, ilyen megnyilvánulásokat az álmukban sem tudnak elképzelni! És csak csodálkozni tudnak, hogy ezeket az u.n ellenzékieket eddig Magyarországon „azorbán diktatúrában”nem lőtték tarkón, vagy nem ülnek 80 év börtöne elitélve. Megjegyezni, hogy az USA bán 80 év börtönt kapnának, Izraelben-helyben agyonlőnék, feltörekvő Afrikai országokban a nép lapáttal agyonverné a hasonló „ellenzékieket” sajtosokat!
  Mivel központi és egy időben kell történnie, nem tudják a libsi komcsi sajtó elhallgattatni.
  Direkt Marketing szakembernek számitok német, magyar, skandináv nyelvterületen, sikerrel! Az Electrolux, Stuttgarti Eladási Igazgatója, a Stuttgarter Vorsorge Versicherung General Manager voltam, és Puskás Öcsi volt 1981 öl 25 évig feles társam, magyar német osztrák, svájci cégeimben tudom, hogy ajánlatom sikeres lesz! Sőt hajlandó vagyok esetleges költségekre nyilvános gyűjtést szervezni! Kormány változtass taktikát, nem védekezni, nyafogni kell, hanem tényekkel, humorosan demokratikusan TÁMADNI!

  Mottóm, Soha nem mondtam a munkatársaimnak ELÖRE, hanem mindig azt mondtam, hogy UTÁNAM! Mert amit én meg tudok tenni, csinálni, (nem vagyok csodagyerek), akkor mások is ezt képesek lesznek, csak hallgatni kell Kosa Lajos Nostradamus Oslóra!
  Oslo 2020. április 17.

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!