Felhívás az új civil törvény támogatására

A Civil Összefogás Fórum megdöbbenve látja, hogy a múltban a pályázatok elbírálásánál esetlegesen jogosulatlanul előnyt élvezők támadják az új törvényt és nyomást kívánnak helyezni a törvényhozókra. Ezt bizonyítja a Népszabadság online-on megjelentetett felhívás is. A társadalmi vitát arra kívánják egyesek felhasználni, hogy bebetonozott helyzeti előnyüket fenntartsák.

Természetesen a törvényhez szükséges és kell előre vivő javaslatokat tenni. A törvény megjelenési idejének elhúzása azonban nagymértékben veszélyeztetné a 2012. évi civil támogatások kellő időben történő kiírását és elbírálását.

A CÖF javasolja a parlamentnek, hogy kellő gondossággal értékelje a társadalmi vitát, azonban a törvényt minél előbb fogadja el. Nem lehet szó arról, hogy a civil társaságok munkája hosszú időre ellehetetlenüljön.

A megjelent törvénytervezet a CÖF szerint megszünteti a döntésben érintett személyekhez kapcsolódó aránytalan pályázati pénzekhez történő hozzájutást.
Átláthatóvá és igazságossá teszi a pályázatok elbírálási rendszerét, a pontos személyi felelősségi rendszer meghatározásával megszünteti a kollektív döntések mögé bújás lehetőségét. Az NCA rendszerének eddigi működésében tetten érhető volt az előző kormányok befolyása.

A civil kontroll nem szűnik meg, hanem tovább erősödik a szakmailag hozzáértő civilek jelölése a Tanácsba, illetve a Kollégiumokba. A civil szervezetekből kerül sor a szakértők delegálására, mégpedig oly módon, hogy az illetékes parlamenti bizottságok demokratikus szavazás alapján dönthetnek személyükről. A törvény egyébként is kizárja, hogy pártok vezető beosztásban lévő tagjai, valamint közigazgatásban funkciót betöltő személyek jelölésre kerüljenek.

A közhasznúság szabályainak szigorítása a társadalom részéről elvárt. A közpénzek felhasználása mindenkor kötelező érvényűen ellenőrzött legyen. Az a szervezet, amely közhasznúságát nem tudja igazolni, az egyesülési jog alapján, mint normál egyesület tovább végezheti munkáját.

A CÖF kéri a civil társulásokat, álljanak ki a baráti összefonódásokat kizáró, a közpénzek felügyelt elosztását biztosító törvénytervezet mellett.

A törvény http://www.kormany.hu/hu/dok?source=3&type=302#!DocumentBrowse részletes elolvasása után építő jellegű észrevételeiket küldjék meg az info@civilosszefogas.hu e-mail címre és egyben támogassák csatlakozásukkal annak mielőbbi elfogadását a www.civilosszefogas.hu weboldal Csatlakozás/Támogatjuk az új civil törvényt menüpontjában.

Köszönettel: a CÖF alapító szóvivői

Szerző
CÖF

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!