Új nemzetpolitika új szemlélettel

Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum alapítója és szóvivője az eseményen kiemelte, téves elképzelésnek tartja, hogy a civilek feladata az ellenzékiség lenne, hiszen számos példa van önkormányzatok, minisztériumok és egyesületek megállapodásaira. Hangsúlyozta, hogy a civil hálózat megerősítése nemcsak a nemzetépítés szempontjából fontos, de azért is, mert az Európai Unióban bizonyos feltételekkel jogalkotási lehetősége is van a civileknek.

Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár fontosnak nevezte, hogy a megállapodások gazdasági előnyöket is jelentsenek a civilek számára. Hozzátette, a kormány régóta tapasztalja, hogy az egyesületek keresik az egymással való partnerség lehetőségeit, de sokszor nem rendelkeznek kellő információval, hogy hogyan is vágjanak bele.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár az összefogás kapcsán úgy fogalmazott, hogy az új nemzetpolitika új szemléletet is jelent. „A civilek a legfontosabb társaink, segítőink, hiszen teljesen más cselekvési tér nyílik számukra, s éppen azokon a területeken tudnak komoly eredményeket elérni, amelyek a kormányzat számára nem nyitottak” – fogalmazott Répás Zsuzsanna.

 
Forrás: Magyar Hírlap 2011.07.06.
Szerző
CÖF

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!