Ellenzék a televízióban – Nagy Ádám

T. Elnök Úr!

Úgy vélem, olyan ügyben fordulok a legnagyobb bizalommal Elnök Úrhoz, amelyet már sokan érinthettek írásban, vagy akár szóban is. Perceken belül elindul a választási kampány, amely, reményeink szerint, végül a választáskor a jelenlegi kormány sikerét hozza. Közös reményünket megtorpedózhatja a jobboldaliként ismert televíziók (Hír TV, Echo TV) jelenlegi gyakorlata. Tisztában vagyok azzal is, hogy a hírekben kiegyensúlyozottságra kell törekedni az ellenzéki hírekkel kapcsolatban, nehogy az európai megmondók szerint szó érhesse a demokrácia szempontjából a ház elejét. Ám ha a jelenlegi gyakorlat folytatódik a jelenlegi közlési mód könnyen balul üthet ki. Röviden a hírműsorok, jelesül a híradók, gyakorlata: rövid tartalom, a tartalom kifejtése, a tartalom összefoglalása. Jelenleg a rövid tartalomban megjelenik az ellenzéki képviselő (elnök, szóvivő) hangban és képben, a tartalom kifejtésében megjelenik az említett hangban és képben, az összefoglalóban megjelenik úgyszintén hangban és képben. Most a terjedelemre nem is térek ki, pedig azt is érdemes lenne vizsgálni. A közvélemény kutatások szerint a kormánypártok jelentős mértékben vezetnek, főleg a biztos pártválasztók, de a lakosság körében is. Tudjuk, hogy jelentős számban vannak a bizonytalanok. Mármost a bizonytalan választó azt látja a kormány iránt szimpátiával rendelkező TV-ékben is, hogy nini ezt az embert milyen sokszor mutatják, okos fiú lehet, hogy mondandóját egy híradóban háromszor is idézik szóban és képben egyaránt. Lehet, hogy okosakat mond, milyen pártról is beszél? Talán szavazhatnánk rájuk.Mert, sértő szándék nélkül, a választók IQ-ja széles skálán mozog. A kiegyensúlyozottságnak messzemenően eleget tesz: rövid tartalom (szóban), kifejtés (szóban és képben), összefoglalás (szóban). Ismert az a befolyásolási mód, amikor filmkockákban elrejtett információval tettekre lehet sarkalni embereket.Úri módon veszíteni lehet, mondjuk egy kártyaszobában, akár egy birtokot is. A választáskor szóba jövő birtok azonban igen nagy. A hazánk.
Biztos vagyok abban, hogy Elnök Úrnak nem mondtam semmi újat. DE! Ismerettségem nem lévén, ahhoz a civil szervezethez és megbecsült vezetőihez kell fordulnom, akikről feltételezem, hogy kapcsolataik révén, legalább a kampány időszakára változtatni képesek ezen a valamennyiünkre előnytelen közlési módon.
82 éves korom ellenére magam is szeretném a rendelt hátralevő időt olyan hazában leélni, amely kedvemre való, ha már nem élhetek szülőföldemen, Erdélyben. Nem is beszélve gyermekeimről és unokáimról.
Isten áldásával búcsúzom Nagy Ádám

Szerző
CÖF

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!