Egy kis bakonyi faluban történt

Öreg újságíró voltomat meghazudtolva fordulok Önhöz, hogy- egy törpefaluban élve meg a 9. X-be lépést követően is- megkérdezzem Öntől: Ez a demokrácia?

Leírom, mi történt egy hónap alatt a mi kis fészekalja  bakonyi falunkban: Pulán.  A köztársasági elnök úr dátumkitűzésétől kezdődően a faluban nem beszéltek az emberek- szomszédok  másról, hogy végre most alkalmunk lesz leváltani az üléseiken is rendkívül hiányos létszámú képviselő testületet, amit a helyi születésű( ezért választottuk meg 2o14-ben!) kolhoz-tsz-kft traktorosa elnökölt.Polgármesterként. Csak  annyit tudtunk róla, hogy római katolikus és három nagy gyereke van, akik már kirepültek. Lesz ideje szülőfaluja megóvására, fejlesztésére és anyagi erejének növelésére. Lokálpatriotizmusa is megköveteli mindezt. A falu elhanyagoltságának oka, hogy 195o-ig Zala megye legszélső keleti : tapolcai járásának perifériájához tartozott. Ettől kezdve Veszprém megye veszprémi járásának  nyugati vége.-   Amikor a centrumra sem jutott a kellő mennyiségű forrás!!! Választási körzetünk l99o óta kétszer is változott. először Veszprémhez tartoztunk a nyugati széle, majd a járáshoz igazítva,, utóbb átszabtak minket a tapolcai járás keleti szélére.  Az Orbán kormány hivatalba lépései óta emelkedett az   állami támogatás, pályázatok révén is… és most jön a Faluprogram! De a rendelkezésre álló összeget a tapasztalatlan, kapcsolatok nélküli, képzetlen polgármesterünk az utóbbi  5 évben képtelen volt felhasználni.Még a nyertes pályázatunkból is ” ellophatta  társközségünk a Faluházra szerelhető Napelemeket!  S az orvosi rendelő felújit2sa, korszerűsìt#se is elmarad!#Minden év végén  egyre több millió Ft maradt felhasználatlan, Költségvetés készítéséből  már az első évben megbukott polgármesterünk, ugyanis törpe falunkhoz képest megduplázódott majd rohamosan tovább emelkedett a dec., 31-ig felhasználatlan milliók sora. Az ő koncepciótlan  vezetésének sara. A polgármester arra sem tudott választ adni a helyi nyilvánosság előtt elhangzott kérdésre, mekkora a rendelkezésre álló évi összeg, mennyi az adóbevétel, az állami támogatás és tud- e pályázatot írni- íratni.. Kiderült , hogy  semmihez nem ért. Emiatt is a veszítettünk sok tíz milliót. Mióta polgármester: bezárták a templomot, hónapokig nem jött pap a majdcsak színtiszta katolikus faluba,nincsa egyházi adószedő, sekrestyés, ministráns, pedig a polgármester  nemcsak egyházközségi vezető ( A Jobbik helyi vezérével  együtt), hanem Esterházy Károly templomépítő  egri püspökről elnevezett egyetlen alapítványunk elnöke is volt.)  Ezt az Alapítványt épp most számolják fel. Pulára másfél éve csak egy kétgyerekes veszprémi családapa érkezik vasárnaponként a templomba liturgiát tartani( gyónni-áldozni,, nem lehet)ministránsokat nevelni, ifjúsági klubot működtetni nincs pap. De az ő ideje alatt bezárták végleg a Falumúzeumot, a Faluházat,(müv. ház), a kocsmát  és az egyetlen nyilvános WC -t.Még a telefonkönyvben sincsenek már benne  ezek,sem ő, sem az orvos, sem pedig az önkormányzat) és egy- egy utca felújítása, vízlevezetésének megoldása évekig húzódik… strb stb stb

. 2o14-ben megválasztott „polgármesterünk” felszámolta a heti egy fogadóórát és nem fogadta megválasztása után a megyei közgyűlés elnökének vizitációját,,sem alelnökét( országgyűlési képviselőnket!…. Az előző két képviselőnk- a megválasztásuk után azonnal elhalálozott!! (Horváth Balázs, Lasztovicza  Jenő…A mostani is már a lábát törte)  A lakosságon kívül nincs más felügyelet( 2o14. óta a hetedik jegyzó- aljegyző változáson vagyunk túl)PANNÓNIA közepén! Ez is  hozzájárult, hogy a z elődei által felállított kopjafákat, történelmi emlékműveket eltüntessék, diófákkal körül ültessék, a csapadékvíz elvezetés útjába pedig fekvőrendőrt építtetett, ami  jelentősen megnehezíti az arra lakók közlekedését.. Lenne még, de nem sorolom  azt alkalmatlanság  képzetlenség következményeit, ami a képviselő testület tagjainak lemondásában, összehívásában is  tetten érhető rendszeresen..Tovább.

Ezért akarta a falu  162 felnőtt lakosa közül a döntő többség leváltani és helyette  friss diplomás alpolgármester indult.( szept 9.) Kiderült, hogy a jelölő gyűlést face bookon  hírdették meg és a lakosság 7%ka értesülhetett az időpontról és helyszínről. (szept 12.)- Alig jöttek össze tízen és akkor derült ki, hogy a friss diplomás alpolgármester már gyűjtött aláírásokat polgármesterré jelöléséhez. Az alulműveltek nekiestek. – Csak nem akarsz a pol- gármestered ellen indulni?-( JOBBIK) Addig nyüstölték, még visszalépett. A szept. 9-i jelöltek között még ott volt. Amikor a kiképzett helyi JOBBIk vezető – a nyilvánosság megkerülésével -visszalépésre ösztökélte az alpolgármestert, egyúttal visszaléptette a képviselő jelöltségtől a polgármestert, azaz cseréltek!   Semmittevő polgármesterünk ezután egyedül indult és-  ha megnézi a lakosok 37 % a – ha más nincs: nyilvános jelölő gyűlés, beszámoló és elképzelések  tervek nélkül -ismét beixelte a bukottat.. függetlenítettként. Ez még jobban felháborította a lakosságot, mert tudták, hogy ráadásul ellenzéki és csupán államköltségen, a politikából akar főállásúként megélni – ilyen kis faluban. Ezért nem szavazott rá , az egyetlen jelöltre  1oo pulai….mégis ő a polgármester.  Kérem nézze meg Pula adatait! A lakosság döntő többsége, amikor megtudta (Szept 19-én,) hogy  nem lesz jelölőgyűlés, (a közmeghallgatást reggel 8-ra hirdették,tették amikor már kész volt a lista) ezt ugyanez nap délután hozták nyilvánosságra  és az összes független jelölt csak azt tudta mondani, hogy ő a falu szépítéséért, fejlesztéséért szeretne dolgozni. Volt köztük olyan is, aki a „‘ jelölő gyűlésre” sem jött el, pedig a falu 9o százaléka nem ismeri (ugyanis bejáró dolgozó), sem nevét sem hangját , sem pártrorientációját, képzettségét- akárcsak polgármesterünkét. Egy BUdapesten élő  ( 145 km)lakó asszonyt is jelölt valaki, mert sem vallás, sem párt nem állt egyik jelölt mögött. Tehát a falu 7 % ának  lesz csupán beleszólása ki kerüljön föl a jelöltek listájára. A JOBBIk helyi vezetője természetesen!, Ennek megfelelően jöttek el szavazni a pulaiak. A 162 választásra jogosult közül  távollétükkel tiltakoztak 72- en! A 9o megjelent közül 28- an  nem ixelték be a z egyetlen lehetséges jelöltet. . . Százan ellenzik A 9o fő  választó 45% nem őt akarta polgármesternek.

Talán érzi már miért kerestem meg. Nem kéne előírni, törvénybe foglalni,, hogy nyilvános választói gyűlésnek mindenütt meg kell előznie a jelöltté válást? Itt minden jelöltnek meg kell jelennie, bemutatkoznia( életrajz -pártállás- eddigi tevékenység és  céljai)  Enélkül ne lehessen jelöltté válni!

Köszönet a türelméért!

Elismerésünk munkájáért !

N.I.

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!