A strasbourgi bírósághoz fordul a református egyház

http://marosvasarhelyiradio.ro/hirek/a-strasbourgi-birosaghoz-fordul-a-reformatus-egyhaz.html

A román legfelsőbb bíróság csütörtökön jogerősen elutasította a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium államosított épületeinek a visszaszolgáltatását – közölte az MTI-vel az intézmény szóvivője. A bírói testület háromszori halasztás után hozott döntést a restitúció elutasításáról. Az ítélet kivonatában az szerepel, hogy a fellebbezést a legfelsőbb bíróság megalapozatlannak találta.

A Székelyföld egyik legrangosabb iskolájaként számon tartott tanintézet épületeit az 1948-as kommunista államosítás során a református egyháztól vették el. A román állam 2002-ben visszaszolgáltatta az ingatlanokat a református egyháznak. Később azonban egy feljelentés nyomán a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) büntetőpert indított a visszaszolgáltatási kérelmet elbíráló bizottság tagjai ellen, akiket 2014 novemberében jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, az ingatlanokat pedig újraállamosították.

Az egyház újabb restitúciós kérését 2016 májusában elutasította a restitúciós bizottság. Az elutasító határozat megsemmisítéséért indított perben első fokon eljáró brassói táblabíróság nem fogadta el az egyház érveit. A legfelsőbb bíróság a Brassóban 2016 decemberében hozott ítélet ellen benyújtott egyházi fellebbezés ügyében hirdetett ítéletet.

A strasbourgi bírósághoz fordul a református egyház

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az Erdélyi Református Egyházkerület elnöksége a Legfelsőbb Bíróság és Semmítőszék tegnapi, jogerős ítélete kapcsán.

Kató Béla püspök által aláírt állásfoglalásban a református egyház elöljárói arra hívják fel a figyelmet, hogy kiemelkedően fontos ez a döntés, hiszen az egyházi javak visszaszolgáltatásában precedenst teremthet. Hangsúlyozzák: az Erdélyi Református Egyházkerület nem mond le egyetlen tulajdonáról sem. A szerkesztőségünkbe is eljuttatott állásfoglalásban leszögezik: tudomásul veszik a bíróság döntését, de az iskola történetére visszatekintve tudják, hogy alapítása után 72 évet volt az egyház tulajdonában, majd 54 évet bitorolta a kommunista állam. A 2002-es restitúció után 12 évet volt az egyház tulajdonában, majd 2014-ben újra elvették. Ezek a számok azt mutatják, hogy az idők változnak.

Forrás: MTI

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!