A legnagyobb magyar falva iskoláján már nincs tricolor márc. 15.-én

– Ezért tartunk ott ahol tartunk nemzettudatunkban?

A mellékelt fotó nem azért különleges, mert éppen a mi házunk. Hanem azért, mert Nagycenk házainak azon kevesebb mint egy százalékát ábrázolja, amelyikre március 15-én felkerült a nemzeti lobogó! Amikor felraktam, különösnek tűnt, hogy az utcában, ameddig a szem ellát, egyetlen lobogót sem láttam.

Már aggódni kezdtem, hogy elkerülte a figyelmemet valami újabb rendelet, ami tiltaná a trikolór nyilvános használatát! Talán, még meg is büntethetnek érte? Bizonyára sokan vannak, akik tapasztalataik alapján, nem tartják betegesnek ez utóbbi gondolatomat. Ugyanis előfordult már olyan inszinuáció is, hogy valakit megbüntettek azért, mert nem tette ki az EU kék, csillagos zászlaját a nemzeti lobogó mellé. Na jó! Állami intézményekben, ez még magyarázgatható. Bár, március 15- e nemzeti, és nem globális, EU ünnep!

Szóltam hát Huba kutyámhoz: ” Na, gyere Tyukodi Pajtás! Magyar kutya vagy te is, (Nem olyan mint más, mint Kuczog Balázs!) Körbejárjuk a falut autóval! Megszámoljuk a március 15-ére kitett nemzeti lobogókat!”  Huba kutyám Örömtáncot lejtett, mikor meghallotta a hírt, mert nagyon szeret autózni, és valószínűleg, neki ez volt a lényeg, amit megértett a szavaimból. Nagy lelkesedéssel dugta hát a fejét a póráz nyakörvébe és már húzott is az autó felé. Pedig még nem is tudta, hogy a szokásosnál hosszabb utat, nagyjából 15 kilométert fogunk autózni, amíg „végigcsordogálunk” Nagycenk utcáin, végignézve nagyjából kétezer ház utcafrontját.

A számolás nem volt nehéz feladat! Összesen 11 kitett trikolórt számoltunk meg. Ebből hetet, Nagycenk két fő utcáján. A polgármesteri hivatal épületén is volt, mellette az EU zászlóval, amit természetesnek találtam. Különlegesnek tartottam viszont, hogy az iskolán nem volt nemzeti lobogó és egyéb közfeladatokat ellátó épületeken sem. Érdekes, hogy a legalább egy évszázada betelepült sváb család házán, ott lengett a nemzeti lobogónk! Ez szívmelengető! A többi élmény pedig lehangoló!

Az igazság kedvéért meg kell jegyeznem, hogy a periférián, újonnan létesült utcákat nem vizsgáltam, mivel arra számítottam, hogy oda behajtani tilos. Mint például a „Széchenyi Village” lakónegyed is magánterület.

M. B.

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!