A fazék fedele

A fazék fedele felemelkedett és kifutott a tej. Bayer Zsolt agyvize felforrt. Évek óta megállíthatatlan az erkölcs, a politika és a szennyezett közélet színvonalának süllyedése. Most újra olyasmi történt, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A társadalom gőzerővel követeli az erőszakos bűnözés megállítását, balról és jobbról egyaránt, hiszen mielőtt a kés húsba vág, nem kérdezik meg tőlünk, hogy bal-, vagy jobboldaliak vagyunk-e!

Ténykérdés, hogy kialakult Magyarországon egy erőszakos, a társadalomra kiemelkedően veszélyes bűnözési forma, amely leggyakrabban bizonyos cigány társadalmi rétegeknél fordul elő.

Ez azonban nem veti fel a fajhoz, felekezethez, nemzetiséghez kötődés kérdését!

Másról van szó, ezért kell egy demokráciában mind a hatalomnak, mind a civil társadalomnak azonnal reagálni, és megnyugtatni a biztonságra vágyó népet. Néhány elvetemült ember azonban, ahogy József Attila írta: „fortélyos félelem”-ben kívánja tartani a társadalom tagjait, ezért a hasonló bűnesetek által kiváltott, erősen érzelmi motivációjú reakciókat azonnal meglovagolja, és újabb félelemkeltésre használja fel.

Kétségtelen, hogy a cigányok társadalmi beilleszkedésével évtizedek óta küzd Európa. A megoldást közösen kell megtalálni, mégpedig gyorsan. Mi is bűnösök vagyunk, mert hagyjuk, hogy néhány politikus folyamatosan fenntartsa annak a lehetőségét, hogy bármikor előálljon a rasszizmus vádjával, és ezzel a messze harsogó fegyverrel sakkban tarthassa az értelmes rend híveit. Ezeknek a megmondó embereknek tudomásul kell venniük, hogy könnyelmű megnyilatkozásuk nem játék, hanem akár gyilkos fegyver is lehet az egész társadalom irányában.
 
Bayer Zsolt kiváló publicista, célzott levadászása nem megengedhető. Biztos vagyok benne, hogy egyéni véleményével még sokszor gondolkodóba ejt mindnyájunkat, mert nem engedi, hogy a mindennapi életünket közvetlenül fenyegető problémákat elhallgassuk és a szőnyeg alá söpörjük. Az általa megfogalmazott gondolatokat ki-ki vérmérséklete szerint mérlegelje, de lehetőleg  hideg fejjel, racionálisan és a megoldás keresésének irányában gondolkodjon.

Az ébresztőóra megszólalt, most már rajtunk múlik, hogy a tej le ne kozmáljon.

Csizmadia László
CÖF alapítója

Szerző
CÖF

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!