Újabb feljelentést tesz a CÖF a devizahitelek miatt

Újabb büntető feljelentést tesz a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) a devizahitelekkel kapcsolatban, miután korábbi ilyen kezdeményezésüket elutasította az ügyészség. Ismert, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalás bűntettének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen nyújtottak be feljelentést a Legfőbb Ügyészséghez. Csizmadia László, a CÖF-CÖKA elnöke szerint emberi egzisztenciákat roppantanak össze, családokat tesznek tönkre az uzsorás szerződéseknek tűnő, egyoldalúságot tükröző deviza-alapon elszámolt kölcsön szerződések. A civilek meghívással válaszoltak a Bankszövetségnek.

 Elnyerte a társadalom nagy részének szimpátiáját és érezhető támogatását a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) fellépése és szolidáris felelősség vállalása a deviza-alapon elszámoltatott kölcsönök károsultjai érdekében – jelentette ki Csizmadia László, a CÖF-CÖKA elnöke. Hangsúlyozta, a károsultak szerződéseinek elemzésével rámutattak a megkötött szerződések hibáira, egyoldalúságára és feltételezésük szerint érvénytelenséget jelentő megfogalmazásaira. Csizmadia László bejelentette, újabb büntető feljelentést tesznek a devizahitelekkel kapcsolatban, miután korábbi ilyen kezdeményezésüket elutasította az ügyészség. Ismert, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalás bűntettének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen nyújtottak be feljelentést a Legfőbb Ügyészséghez. Visszautasítjuk a Bankszövetségtől kapott fenyegető levelet, ahol a rágalmazás vádjával illetik szervezetünket és annak szóvivőjét, valamint jogi képviselőjét. Nem verbális síkon és utcai rendbontásokkal kívánjuk a kölcsönfelvevők védelmét ellátni, a függő jogi helyzetek végleges megoldását csakis a bíróságok jogerős döntései alapján gondoljuk lezárhatónak. Nem hagyjuk megfélemlíteni magunkat – mondta a PolgárPortálnak Csizmadia László.

Az elnök ismertette, az egyezséghez vezető érdemi munka megkezdéséhez négy pontos javaslatot tettek a Bankszövetségnek. Egyik javaslat szerint a Bankszövetségnek le kell tennie a megoldási javaslatát a pénzügyi hibák kijavítására. „Információink szerint a bankok a jövőre nézve kizárnák a szerződések megtámadhatóságát, ezért különösen fontos, hogy e tekintetben is valljon színt a Bankszövetség. Javasoljuk, hogy a Bankszövetség a Kúria ítélete nyomán működjön közre a végrehajtások felfüggesztésében. A jövőre nézve pedig egyértelmű, írásban foglalt ügyfél tájékoztatást és a bank ügyfél kapcsolat szabályainak pontos leírását várjuk el a pénzintézetektől, arra való tekintettel, hogy több száz panaszos fordult a CÖF-höz, amelyben a banki tájékoztatást félrevezetőnek és megtévesztőnek ítélték” – ismertette Csizmadia László. Hozzátette, a kormány álláspontja, hogy a civilek és a bankok között folytatandó egyeztetések után történjen meg a szerződések kijavítása. „Ezen módszer csak kompromisszumos alapon, két egyenrangú fél szakmai tárgyalása után valósulhat meg. Ennek azonban ellentmond a Bankszövetség pénzhatalmi erőfölényét jelző álságos internetes fórum létrehozása, amely a károsultak lerázására szolgál. Megalázó, hogy a kiválasztott civil szervezetek a Bankszövetségben október 3-án húsz percben közölhetik véleményüket, miközben fel sem merült a kétoldalú tárgyalás lehetősége” – fogalmazott a CÖF-CÖKA elnöke. A Civil Összefogás Fórum az etika szabályait figyelembe véve felkérte a Bankszövetséget, hogy a hozzátartozó és érdekelt bankok szakembereinek mozgósításával a nyilvánosság előtt vegyen részt egy, a deviza-alapon elszámolt kölcsön szerződésekkel kapcsolatos üzleti reggelin. „A felek itt körvonalazhatnak egy elfogadható egyezséget, a Bankszövetség kifejtheti az általunk feltett négy kérdésre válaszát, majd kompromisszumok alapján akár egy egyezségre is sor kerülhet. A meghívót elküldtük a Bankszövetségnek”– fejtette ki Csizmadia László.

A CÖF szerint az esetlegesen érvénytelen és kijavításra szoruló banki szerződések óhatatlanul társadalmi feszültséget okoztak és veszélyeztetik a társadalmi békét. „Az uzsorás szerződéseknek tűnő, egyoldalúságot tükröző deviza-alapon elszámolt kölcsön szerződések emberi egzisztenciákat roppantanak össze, családokat taszítanak a végső elkeseredés határára, miközben elvonnak gazdaságunk belső piacáról egy jelentős vásárló erőt” – szögezte le a Csizmadia László.

A CÖF-CÖKA deviza-alapon elszámolt kölcsönnel kapcsolatos feltételezéseit aláhúzza a Gazdasági Versenyhivatal jelenleg is folyó eljárása, amely vizsgálja a végtörlesztésekkel kapcsolatos banki kartellezés gyanúját.

Szerző
CÖF

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!