Tematikus hálózatok és online tudástárak a gazdálkodók, szaktanácsadók, oktatók és döntéshozók szolgálatában

Hatékony tudásátadás nélkül az innovációs eredmények nem jutnának el a gazdálkodókhoz, a kutatási eredmények nem segítenék elő a fejlődésüket. Hatékony tudásátadási rendszer működtetése komplex feladat, nem elég az egyes elemeket (mint pl. tematikus hálózat, szaktanácsadás) fejleszteni, hanem a köztük lévő kapcsolatot is folyamatosan erősíteni kell.  Ezért is kiemelten fontos a NAK számára, hogy konzorciumi tagként részt vegyen olyan EIP-Agri Partnerségi Keretprogramhoz kapcsolódó projektekben, mint a tematikus hálózatok módszertani fejlesztéséről szóló EURAKNOS, az európai online tudástár kialakításán dolgozó EUREKA és az agrárszaktanácsadás fejlesztésén dolgozó i2Connect projektek.

A tematikus hálózatok tudásátadási tevékenységeinek módszertani fejlesztéséről szóló, 17 tagú nemzetközi konzorcium keretében megvalósuló EURAKNOS projekt során 2020-ban számos szakmai találkozó (cross visit exchange program) és workshop megszervezésére volt lehetőség, valamint podcastek, webináriumok készültek, elősegítve a szakértők egymástól való tanulásának (peer to peer learning) folyamatát. Magyarországon rövid élelmiszerlánc és agrárerdészet témakörben valósultak meg szakmai találkozók, és emellett, és emellett még a járványt megelőzően Budapest adott otthont az innováción és tudásátadáson dolgozó európai szakértők találkozójának is. Mindezekről a korábbi eseményekről az érdeklődők részletesebben itt olvashatnak.

Ezen túlmenően, a meglévő 29 EU-s tematikus hálózat (ebből 4-nek van magyar tagja) munkáját elemezve elkészült a tematikus hálózat működtetéséról szóló módszertani útmutató, a „Felfedezői Kézikönyv” (Explorer’s Guide) is. Az útmutató abban nyújt hathatós segítséget, hogy miként lehet egy ilyen sokszereplős hálózatot eredményesen működtetni, facilitálni. Az útmutató nemcsak azok számára érdekes, akik konkrétan benne vannak vagy terveznek részt venni tematikus hálózat munkájába, hanem azoknak is, akik oktatási intézményként vagy innovációs hubként vagy egyéb sokszereplős projekt megvalósítása kapcsán gyakorlatias eszközöket szeretnének megismerni a munkájuk megkönnyítéséhez. A „Felfedezői Kézikönyv” magyar nyelven letölthető innen.

Mindezek mellett az EURAKNOS projektben annak az online tudástárnak a prototípusa is kidolgozásra került, mely a széles nemzetközi partnerségi együttműködésben megvalósuló EUREKA projektben lesz teljes funkcionalitásában kifejlesztve. A jól kereshető, felhasználóbarát online tudástár a tervek szerint tesztüzem-módban már a nyár folyamán elérhető lesz.

Mindezekkel az eddig elért eredményekkel és azok továbbvitelét segítő szinergiákkal is megismerkedhetnek az érdeklődő szakemberek, az EURAKNOS projekt zárásának apropóján, március 22.-én, délelőtt tartandó „Tematikus hálózat és online tudástár, a tudástranszfer puzzle fontos elemei” című online szakmai találkozón.

A találkozó alkalmával bemutatásra kerülnek az EURAKNOS projekt eredményei és EUREKA projekt segítségével megvalósuló továbbviteli tervek, valamint i2Connect projekt célkitűzései és eddigi eredményei. Ezt követően egy érdekes kerekasztalbeszélgetésre kerül sor arról, hogy miként lehet a meglévő tudástranszfer elemek közötti kapcsolatot megerősíteni („egymáshoz illeszteni a puzzle elemeke”t). A beszélgetésen részt vesz Szlanyinka Edina (AM), dr. Bíró Szabolcs (AKI), dr. Vér András (SZE MEK), Vágner Ákos (Alfa Szaktanácsadó Iroda), és Gáborné Jakab Ágnes (NAK). A beszélgetésen a meghívott előadók mellett, a hallgatóság aktív közreműködésére is számítanak a szervezők. A rendezvény Teams-en valósul meg, a részvételi link a rendezvény előtt kerül kiküldésre. A rendezvény előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni itt lehet. A regisztráció folyamatos, a regisztrációs link csak a rendezvény kezdetekor kerül lezárásra.

A meghívó az alábbi linken érhető el.

Forrás: http://nak.hu/kamara/kamarai-hirek/nemzetkozi-hirek/103183-tematikus-halozatok-es-online-tudastarak-a-gazdalkodok-szaktanacsadok-oktatok-es-donteshozok-szolgalataban

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!