Szilvágyi János – Panasz Gulyás Gergely úr téves és helytelen nyilatkozatai ellen

Tisztelt Magyar Kormány, Tisztelt Fideszes Politikusok, Tisztelt Parlamenti  Képviselők!

 

Panasz teszek Gulyás Gergely úr téves és helytelen nyilatkozatai ellen, amik többek között a 2015. 01. 06-i média adásaiban volt hallható. Gulyás Gergely azt mondta, hogy az agglomerációs, ill., egyes vidéki területeken, a helyi települési polgármesterek javaslatai alapján legyenek díjkötelesek, vagy sem, az egyes helyi gyorsforgalmi, ill., kerülő, ill., bevezető utak. Ez súlyos tévedés, mert egyrészt egységesen kell ezekre is mindenhol alkalmazni az egyébként is igen alacsony útdíjakat, másrészt, diszkriminatív lenne, ha egyes esetekben, akár az egyes helyi polgármesterek hangoskodásai alapján születnének a döntések.

 

De, téves Hende Csaba úr azon kifogása is, miszerint, az általa felvetett Vas-megyei útszakasz, azért ne legyen díjköteles, mert, hogy az szerinte diszkriminatív lenne. Ez is tévedés, mert, pontosan az lenne, diszkriminatív, ha egyes utak kimaradnának a díjkötelességből, különös tekintettel az egyébként is alacsony éves, ill., a napra vetített 20 Ft-os díjra is.

 

Kérem továbbá, hogy a T. Kormány megfelelő kommunikációval szélesebb körben és gyakrabban ismertesse, és több médiában, akár az agglomerációs területekre is értelmezve, a díjkötelesség szükségességét és indokoltságát és méltányosságát. Ez a többség érdeke is.

 

Jó és igazságos dolog ez az új út díjrendszer. A Pest-megyei is. Az egy dolog, hogy az elkerülő utak valójában miért is épültek, nyilván, már csak az autópályák miatt is, de, akkor is, azokon is, ill., azokért is illene, ill., kell, ill., kelljen is fizetni, az agglomerációsoknak is és a környező helyieknek is, mert már csak azért is, mert ezek is jó minőségű, drágán kivitelezett utak, és ezeket, igen is, ki kell mondani, ne ingyen használják, újra utalva, az egyébként is igen alacsony díjakra.

 

Vegyék figyelembe a következőket is. Ez az új útdíjrendszer a döntő többség számára jogos, előnyös, és legfeljebb, csak a hangoskodó kisebbségi potya úthasználók és a mögöttes uszítók számára jelent költséget, ami egyébként valójában méltányos, jogos és nem magas költség.

 

Kérem továbbá, hassanak oda, hogy a médiákban, különösen a Kormányhoz közelebb állóknál, az eddigieknél jobban fejezzék ki azt, hogy mi az ország és a többség érdeke. A médiákban megmutatkozó kommunikációkban a magyar emberek többségének érdekeit vegyék figyelembe, és célszerű arra törekedni, hogy a médiák a műsoraiknál, riportjaikban, és a műsoraikban a téves, helytelen, félrevezető megnyilvánulásokat (pl Dorner Lajos, Kovács Kázmér, stb.) a műsorvezetők, szerkesztők, riporterek, a műsorokban a téves, helytelen, rosszindulatú beállításokat helyben korrigálják, azonnal tegyék helyre. Ez a többségi érdek.

 

Nem igaz, és képtelenség, amit egyesek állítanak, hogy az új útdíjrendszer miatt az autósok bemennek a településekre. Ha, esetleg, egy töredék rész be is menne, átmenetileg, netán csak azért is, netán, mert rossz szándékból erre biztatják őket, biztosan hamarosan leszoknak erről, azért, hogy esetlegesen ne kuplungoljanak a dugókban, és ne szívják az előttük levők kipufogó gázait, csak azért, hogy békétlenséget szítsanak, és, hogy napi 20 Ft-ot megspóroljanak.

 

Én, és sokan, évek óta fizetjük az eddigi éves 43 eFt matrica díjakat, a kulturált autózás érdekében, ezért visszautasítjuk azt, hogy egyesek, pl., az agglomerációban, erre a napi 20 Ft-ot is sokallanák. Ez nyilván, nem igaz, hanem egyesek ezzel csak riogatnak, békétlenkednek.

 

Tudni kell, vegyék figyelembe, hogy mi, a rendszeres autópálya használók és fizetők tartottuk, és tartjuk el a rendszer eddigi ingyenélőit. Ez változzon meg, ők is fizessenek.

 

És, igenis, a Pest-megyén belüli, ill., más nagyvárosok közeli autópálya és bevezető szakaszok, kerülők, M0-ás, stb. is, igenis, legyenek díjkötelesek, mert meg kell szüntetni az eddigi ingyen potyázó úthasználatokat. Akik helyett, eddig azok fizettek, akik éves matricákat váltottak. Ők voltak a hazai úthálózatok eltartói, és az eddigi nemfizetők, a rendszer parazitái.

 

Mindenki fizessen, ne csak a távolsági autópálya használók, mert jelenleg, ill., eddig, ők tartották el az autópályákat, beleértve a bevezető szakaszokat is, ugyanakkor sokan egyes szakaszokat ingyen használták. Ők voltak a rendszer potyautasai és ingyenélői. Ezt meg kell szüntetni.

 

Én sokat jártam külföldön, és a most szóban forgó, ill., hasonló utak, külföldön mindenhol – Ausztria, Róma, Nápoly, Sydney, stb. – díjkötelesek, és ez legyen így nálunk is.

 

Tehát, ez úton is, felszólítom a zavarkeltőket, hogy tartózkodjanak a felesleges és hebehurgya vélemények hangoztatásától. Értsék meg, hogy ez az új út díjrendszer hasznos, méltányos, és szükséges, és a többség érdekében álló.

 

Én rendszeres autópálya használó voltam és vagyok, és az eddigi évi 45eFt-ot fizetek, amit sokallok, de azért megfizettem. Fizessenek az agglomerációsok is, már csak azért is, mert a kerülő, bevezető és a körgyűrű szakaszok tulajdonképpen az autópályák miatt készültek, és nem, legalábbis nem csak azért, hogy azt tömegesen ingyen használják – egyesek, az elővárosiak, helyiek, agglomeráció, stb.

 

Én is sorban-álltam tehát már január 1-én az éves matricáért, és ezt örömmel tettem, mert mostantól az éves autópálya díjam kevesebb, mint a fele lesz annak, mint eddig. Sok ember, a többség, ezt ugyanígy gondolja, ezért téves és káros a Gulyás Gergely és Hende Csaba urak és mások ellentétes, zavarkeltő és zavaros véleménye.

 

Budapest, 2015. 01. 07.

 

Tisztelettel:

 

Szilvágyi János

Szerző
Czizmadia Barbara

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!