Szabadságtér ’56 – A kommunista terror aktái

A történelmi dokumentumsorozat szerda esténként, 45 percben látható a Dunán.
Rákay Philip műsora

 

A II. Világháború után minden megváltozott Magyarországon. A felszabadulást a kommunista dúlás időszaka követte: államosítás, internálás, személyi kultusz, fizikai és lelki terror. Meghurcolt, meggyötört milliók, zsigerekig hatoló rettegés jellemezte az elvtársak országlását. De 1956 októberében fordult a kocka. 60 évvel ezelőtt a magyarok szembeszálltak az embertelen, hazug eszmével – a kommunista diktatúrával – és egy szabadabb világot álmodva még a halált is vállalták, csak hogy emberhez méltó jövőt hagyjanak az utánuk következő nemzedékekre. Vérrel írták nevüket a történelem lapjaira.

A Közmédia új sorozatában megdöbbentő archív felvételek, valamint neves színművészek által megidézett kordokumentumok segítségével, történész vendégeink és az akkori szemtanúk megszólaltatásával lépésről-lépésre tárjuk fel közös, huszadik századi történelmünk legfontosabb eseményeinek hátterét. Műsorsorozatunkban megmutatjuk, milyen út vezetett az I. világháború kitörésétől a Tanácsköztársaságon, Trianonon, majd a II. világháborún, s az azt követő kegyetlen Rákosi-diktatúrán át az 1956-os szabadságharc kirobbanásához, majd vérbefojtásához. A sorozat végén pedig azt is felelevenítjük majd, mi történt a kommunista megtorlás szörnyű időszakában. Mindeközben hétről-hétre megemlékezünk a szabadságharc hőseiről – akik nélkül ma nem ilyen világban élhetnénk – és természetesen nem felejtkezünk el a kommunista bűnösökről sem.
Régi adósságot törlesztünk mindezzel, hiszen a rendszerváltoztatás óta eltelt 26 esztendőben nem készült még ilyen terjedelmű, s a kommunista diktatúra borzalmait ilyen drámai erővel feldolgozó, múltfeltáró televízióműsor-sorozat.
Szabadság tér ’56 – A kommunista terror aktái.
A történelmi dokumentumsorozat szerda esténként, 45 percben látható a Dunán.

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!