Az üzleti életben történő talpon maradás kemény feltételeket támaszt. Élénk figyelmet, innovációs készséget követel. Az élelmiszer kis- és nagykereskedelem harca a vásárlókért élet-halál küzdelem. Kétfrontos csatatér, ahol a konkurencia mindig készenáll a hódításra, akár a bekebelezésre is.

A magyarországi élelmiszerpiac nagyjából felosztásra került, így a „nagy hal-kis hal” effektus meghatározó tényezőként játszik szerepet. Ki mit tud a vásárlókért tenni játszma győzteseket és veszteseket produkál.

A SPAR vezetés és tulajdonosa téves útra indult, mert az Európai Bizottságot választotta a vásárlók helyett partnerének. Vesztes elképzelés, hogy egy ilyen politikai befektetés majd előnyös hozamokat garantál.

Túlzónak nem mondható, hogy a SPAR Magyarországon tetszik, nem tetszik, a vásárlókkal egy tányérból eszik. A dolog fedett akciónak indult, feljelentve a magyar államot az ár-stopokért és a különadóért, majd titkolózó eszközök bevetésével a magyar embereknek járó pénzek visszatartását is az Európai Uniótól megcélozta.  Ez már felveti az önérdek csorbítását is, hiszen, ha a vásárlóerő csökken, a SPAR forgalma is ugyanezt fogja tenni.

A SPAR vásárlói úgy értékelhetik, hogy a konkurenciaharcban a SPAR alulmaradt. Bérfejlesztéseinek elmaradása, hivatkozva a különadóra, nem állja meg a helyét.

Nézzük a következményeket. A veszteségből önmagától kikecmeregni nem képes cég előidézi, hogy a konkurencia étvágya megnő. Felvásárlási ajánlatok érkezhetnek, miközben törzsvásárlóinak egyre szélesebb köre a kínálat szűkítését és az árak emelését kénytelen gyanítani. Sokan gondolják, hogy érdemes a konkurencia kínálatát is szemrevételezni. Savanyú hab a tortán, hogy esetlegesen munkavállalóik és a mögöttük álló családok gondolhatnak munkahelyük elvesztésére.

A cég árukínálata górcső alá helyeződik. Figyelem irányulhat a csomagolási trükkökre, valamint a nemzetközi márkák magyarországi és külföldön forgalmazott termékeinek összehasonlítására.

A SPAR harminc éve van Magyarországon, és a többi multinacionális élelmiszerkereskedelmi céghez hasonlóan, nem kis nyereséget termelve önmagának, kétségtelenül emelte a vásárlási kultúrát. Vissza kell térni arra a helyes útra, ahol a legkifizetődőbb megoldás az Egyenlő.hu és a CÖF-CÖKA újszerű közös érdekvédelmi kezdeményezése, az „egy hajóban evezés”. Ez azt jelenti, hogy a gondoskodó állam, a befektetésekben és nyereségben érdekelt tulajdonos, a munkavállalók és családjaik és nem utolsó sorban a vásárlók érdekközösséget alkotnak. A cél a win-win pozíció biztosítása.

A kormány intelmeit minden szereplőnek komolyan kell vennie. A munkavállalók és családjaik, valamint a vásárlók érdekvédelmének segítése és figyelemmel kísérése feladat az Egyenlő.hu szakszervezet és a CÖF-CÖKA közös munkáját tekintve. Ajánljuk magunkat!

az Egyenlő.hu szakszervezet
és a CÖF-CÖKA vezetősége

Spároljunk egy kicsit! — Civilek Infó