A járvány okozta értékesítési nehézségek idején a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) nem maradt tétlen és több vonalon is próbálta segíteni a termelőket, élelmiszer-előállítókat. Az egyik ilyen volt a piaci lehetőségek bővítése.

Noha a pandémia idején a piacok nyitva tarthattak, mégis  számos  településen a bezárás mellett döntöttek. Ez annál is nagyobb problémát   jelentett,   mivel   a   HoReCa-szektor, azaz a szállodák, éttermek, kávézók,  illetve  az  oktatási  intézmények  bezárása,  a  rendezvények  elmaradása már eleve komoly piacvesztést    jelentett    az    élelmiszer-termelők, -előállítók számára, és ezzel  fokozódott  az  értékesítési  lehetőségeik elvesztése.

A  járvány  idején  a  kamara  által  nyújtott  segítség  egyik  formája  a  NAK online Piactér kialakítása  volt,  amelynek  célja,  hogy  közvetlenül  összekapcsolja  az  élelmiszer-előállítókat,  -termelőket  a  kereskedelmi/felvásárlói  oldallal.  Az  április  20-ai  indulás  óta  az  online  térbe  május  közepéig   172   élelmiszer-előállító   jelentkezett,  így  különböző  szűrési  feltételek szerint több mint 1100 termék  közül  válogathat  a  felületre  kereskedőként  regisztrált,  jelenleg  54  kereskedő/felvásárló.  Az  előállítók és a kereskedők is csak regisztrációt  követően  tudnak  a  felületen  megjelenni, és a kapcsolatot a kereskedői     oldal     kezdeményezheti,     amennyiben  az  adott  előállító  által  meghirdetett  termék  iránt  érdeklődik.  A  termékek  majdnem  harmada  alapvető élelmiszer, ezen belül a lekvárok,  a  reformtermékek  vannak  nagyobb számban, de az italok, alkoholok,  illetve  a  tejtermékek  száma  is  meghatározó.  Kereskedői  oldalról  a  legnagyobbak   szinte   mindegyike   regisztrált a felületen, így az Auchan, a CBA, a Coop, a Lidl, a Penny Market, a SPAR és a Tesco is jelen van.

A segítség  másik  formája  a  NAK-nál  több  éve  működő,  a  fogyasztói  oldal  számára  is  elérhető  piackereső felület.  A  NAK  megyei  kollégái  által  heti   rendszerességgel   aktualizált   adatbázis  alapján  működő  kereső  naprakész tájékoztatást nyújt – többek között – a nyitva tartó piacokról. A piacok nyilvántartása ugyan nem a kamarához  tartozik,  ugyanakkor  az  online keresőfelületen meglévő adatok  szerint  jelenleg  699  piac  üzemel  az   országban,   ezek   közül   423   a   hagyományos és 276 a termelői piac. Egy  tájékoztató  összeállításával  a  kamara   hetek   óta   folyamatosan   kérte  a  piacokat  üzemeltető  önkormányzatokat,  vállalkozásokat,  hogy  ne zárják be piacaikat, illetve amely helyhatóság megtette, az nyissa ki újra. Azok ugyanis a szabályok betartásával az áruházaknál  is  biztonságosabbak,  illetve  a  helyi  termelők,  vállalkozások  fennmaradását is segítik. A kamara ezért kérte  az  önkormányzatokat,  piacüzemeltetőket  a  korlátozások,  be zárások  feloldására,  arra,  hogy  segítsék a településük, térségük termelőit, élelmiszer-előállítóit, virágkertészeit!

A piacnyitásokhoz kapcsolódó tájékoztatás  és  a  piacüzemeltetők  megkeresése   meghozta   gyümölcsét,   hiszen  míg  a  pandémia  elején  az  ország piacainak több mint kétharmada  volt  zárva,  május  végére  a  hagyományos  piacok  90  százaléka,  a  helyi  termelői piacok háromnegyede nyitva tartott. Tolna és Békés megyében például szinte az összes piac kinyitott, de például  Somogy  és  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben a nyitva tartó piacok  aránya  még  mindig  alacsonyabb  a  zárva  tartókénál.  A  piacok  nyitvatartásáról az érdeklődők a NAK honlapján tájékozódhatnak.

Forrás: http://nak.hu/szakmai-infok/agazati-hirek/elelmiszeripar/150-gabona-edessegipar/102116-segitseg-az-elelmiszer-eloallitoknak