Sajtóhírek Brüsszelből

A bizottsági ülés felvétele
Heizler Norbert felszólalása (11:06:45 – 11:11:20 között)
http://www.europarl.europa.eu/ep-live/hu/committees/video?event=20190122-0900-COMMITTEE-PETI

_______________________________________________________________________

Magyar Hírlap

http://magyarhirlap.hu/cikk/138832/Elfogadhatatlan_hogy_a_multik_KeletEuropaban_ugyanazon_nev_alatt_rosszabb_minosegu_arukat_forgalmaznak_mint_a_kontinens_nyugati_reszen

„Elfogadhatatlan, hogy a multik Kelet-Európában ugyanazon név alatt rosszabb minőségű árukat forgalmaznak, mint a kontinens nyugati részén”

Az Európai Parlamentben is fellépünk a tisztességtelen gyakorlat ellen – szögezte le Hölvényi György

Az Európai Unió belső piacán minden fogyasztónak azonos minőségű termék jár, ugyanazon védjegy alatt tehát nem lenne szabad kétféle minőségű terméket előállítani és forgalomba hozni. Ezért elfogadhatatlan, hogy a multinacionális gyártók Közép- és Kelet-Európában forgalmazott termékeinek jelentős része rosszabb minőségű, mint amit ugyanolyan márkanév alatt a nyugat-európai országokban értékesítenek. E tisztességtelen gyakorlat ellen az Európai Parlamentben is fellépünk – jelentette ki Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő kedden az Európai Parlament Petíciós Bizottságának (PETI) ülésén.

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA), még 2017-ben petíciót adott be az EP illetékes bizottságához, amelyben parlamenti vizsgálóbizottság felállítását és egy állandó monitoring rendszer létrehozását kérvényezte a kettős minőségű élelmiszerek ügyében. A Petíciós Bizottság a magyar előterjesztés alapján meghívta és meghallgatta Heizler Norbertet, a CÖKA országos koordinátorát.

Heizler Norbert elmondta: „Elfogadhatatlan, hogy egyes élelmiszergyártók másodrendű polgárokként kezeljék az Európai Unió keleti tagországaiban élő embereket, és hogy ennek megfelelően kettős, vagy gyengébb minőségű élelmiszereket állítsanak elő és forgalmazzanak. Különösen elfogadhatatlan, hogy mindezt az európai közösség és intézményei következmények nélkül elnézzék ahelyett, hogy megalkotnák azokat a jogszabályokat, amelyek számon kérhetővé teszik a minőségrontást. Itt a cselekvés ideje! Arra kérjük az Európai Parlamentet, hogy az Unió területén gyártott és forgalmazott kettős minőségű termékek ügyében az általunk elindított folyamat részeként felállított monitoring rendszer finomhangolását végezzék el. Szükséges, hogy a rendszer további hatékony működtetése mellett egy szigorú, kiskapuk nélküli jogszabályi keretet alkossanak, amely alkalmas lehet a hasonló visszaélések kiszűrésére, a prevención túl az ilyen tipusú kereskedelmi gyakorlat megfékezésére”.

Az ülésen részt vett Csáky Pál (MKP), a Petíciós Bizottság alelnöke, aki a témát tavaly január óta követi. Ekkor került megtárgyalásra egy a felvidéki civilek által beadott hasonló témájú petíció, melynek kapcsán egy a problémát bemutató tanulmány elkészítését kérte a PETI. Csáky Pál az ülésen pozitívumként említette, hogy az uniós intézmények elismerik a probléma jogosságát és készek megoldást találni rá az uniós szintű szabályozás szintjén.

Hölvényi György kiemelte, hogy a kettős minőségű termékek ügyének elhúzódása további bizalmatlanságot ébreszt Európa polgáraiban az európai uniós intézmények iránt. A termékek kettős minőségével kapcsolatos uniós eljárások rendkívül lassúak, ezért is fontos, hogy magyar kezdeményezésre a téma újra napirendre került. A CÖKA beadványa lehetővé tette, hogy az ügyet az Európai Parlament folyamatosan nyomon követhesse.

____________________________________________________________________

Ma7.sk
https://ma7.sk/kozelet/aktualis/az-unioban-a-penzeert-minden-fogyaszto-azonos-minosegu-termeket-erdemel

Az unióban a pénzéért minden fogyasztó azonos minőségű terméket érdemel

ma7 • 2019. január 22., 16:23
A belső piacon belül egyenrangúan kell kezelni az uniós polgárokat, éljenek az Európai Unió nyugati vagy keleti országaiban. Érvényes ez a fogyasztók számára kínált termékek minőségére is. Egy azonos márkájú terméket, legyen az élelmiszer, tisztítószer vagy bármi egyéb, minden uniós tagállamban azonos minőségben kellene gyártani és forgalmazni.
A Petíciós Bizottság ülésén Csáky Pál örömét fejezte ki, hogy a kérdés ismét napirendre került, ez is azt mutatja, hogy az uniós polgárok mielőbb hatékony megoldást várnak a problémára.
A fogyasztói termékek minőségére vonatkozó különbségek felszámolása volt az Európai Parlament Petíciós Bizottsága január 22-ei ülésének egyik kiemelt témája Brüsszelben. Két magyar, egy felvidéki és egy anyaországi petíció is foglalkozik a kérdéssel. A téma szinte minden uniós polgárt érinthet a szabad mozgás jogának gyakorlásakor, a gyengébb minőségű termékek viszont – ezt több közép-európai teszt bizonyította – kizárólag az unió keleti részén fordulnak elő.
Méry János felvidéki civil petíciós 2017-ben fordult az EP Petíciós Bizottságához a problémával, őt egy évvel ezelőtt hallgatták meg a képviselők. Ez volt az első olyan petíció, amelyet a témakörben a PETI megtárgyalt. Akkor a PETI úgy határozott, hogy mélyrehatóbb elemzésre van szükség a témában, s a kétféle minőségű termékekről készült tanulmány ma került bemutatásra a bizottságban. A tanulmány olyan uniós szintű gyakorlati és jogi lépéseket javasol, amelyek véget vethetnek a jelenlegi diszkriminatív helyzetnek.
A mai ülésen Heizler Norbert, a Civil Összefogás Fórum országos koordinátora mondta el aggályait a témával kapcsolatban. A CÖF koordinátora szerint elfogadhatatlan, hogy egyes élelmiszergyártók másodrendű polgárokként kezeljék az Európai Unió keleti tagországaiban élő embereket, és hogy ennek megfelelően kettős vagy gyengébb minőségű élelmiszereket állítsanak elő és forgalmazzanak.
Az ülésen részt vett Hölvényi György EP-képviselő (Fidesz-KDNP), aki elmondta, hogy a kettős minőségű termékek ügye megoldásának elhúzódása további bizalmatlanságot ébreszt Európa polgáraiban az uniós intézmények iránt. A termékek kettős minőségével kapcsolatos uniós eljárások rendkívül lassúak, ezért is fontos, hogy végre, magyar kezdeményezésre a téma újra napirendre került.
Csáky Pál, a PETI alelnöke a kezdetektől támogatja a probléma megoldását. A mai ülésen elmondta, pozitív változásoknak lehetünk tanúi, az intézmények prioritásként kezelik az ügyet, és uniós színtű megoldásokban gondolkodnak. Ahhoz viszont, hogy valóban változások álljanak be, és a nagy gyártók változtassanak gyakorlatukon, néhány reformra szükség lesz.

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!