Rózsaablak – Könyvbemutató

Időpont:
2014. december 9., kedd, 18:00
Helyszín:
Párbeszéd Háza
1085 Budapest, Horánszky u. 20.

A könyvbemutató védnökei:
Fővédnök: Bábel Balázs, kalocsa-kecskeméti érsek
Védnökök: Dunai Mónika, országgyűlési képviselő
Surján László, a Charta XXI. Megbékélési Mozgalom alapítója
Csizmadia László, CÖF alapító-szóvivő
Simon János egyetemi tanár, politológus

„Sztálin és Hitler eszméi. Diktatúrák. Tömegmészárlások. Háborúk. Trianon. Auschwitz. Katyń… Emberek millióinak sírjai szolgáltatják napjainkban számunkra a példát arra, amit mi csak a történelem tanulságának nevezünk. Ez a múlt. De milyenné tesszük a jövőt? Csak rajtunk múlik.

Vajon tudunk-e tanulni ezekből a történetekből?” (Részlet a könyv borítójáról)

„Dobos Marianne kemény tisztaságú író. Nem tétovázik, mikor odahelyezi Rózsaablak kötetét az olvasó kezébe, és nem kínál tét nélküli feltételeket, nem kecsegtet azzal, hogy könnyű olvasnivalót kapok tőle. Már a cím figyelmeztet, különös könyvet tartok a kezemben. Gótikus építményt idéző csodát tesz elém, és én rácsodálkozom. Magyarul nevezi meg a templomok nyílásait, beszédesen szép szóval. Azt mondja, rózsaablak, és nem tudok ellenállni, de nem is akarok. Élvezni szeretném a rózsaablak varázsát, szeretnék az ablakon át ki-benézegetni, és az író odaenged a látványhoz. Azt mondja, tessék, gyönyörködj. Valóságot mutat, és egyben hívja az olvasót, gyere, szelíden Isten közelébe vezetlek, mehetünk együtt. (…)

Érzem, hogy az írónak fontos a polisz, a köz dolga. Közéleti ember, aki behúz engem az együttgondolkodás munkájába. Nem erőszakosan, mégis határozottan, hogy aztán kezdjek vele, amit akarok. Nyugtalan leszek ettől, kényelmetlenül érzem magam, mozdul bennem valami atavisztikus lustaság. Ettől kicsit rosszul vagyok, tenni szeretnék, elkezdem írni a cikket. Kell írnom a könyvről, nézzetek ide, itt van egy író, aki tényeket közöl embertelenségről, szörnyűségekről, igazságtalanságról, igazságról, hitről, Istenről, misztikus csodákról, azért, hogy felhívja az olvasót, jobbá kell tenni a világot, mindenkinek a maga eszközével.

Ebben az értelemben tehát mindenki, aki részt vesz a közéletben, tevékeny vagy tétlen politikát folytat. A közösség tagjainak joga és kötelessége a közügyekben részt venni, hogy jó döntések születhessenek.” (Várnagy Mária: Hittel írt könyv. Ismertetó a Rózsaablak című könyvről)

http://www.jezsuita.hu/program/rozsaablak-konyvbemutato

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!