Potenciális  Gyilkosok

Vajon  mivel magyarázható  ez a tömeges hisztéria , ez a mindenkit  átfogó  félelem

Ennek az eredete,  az ember jelleméből,  mivoltából ered.  A viselkedésünk a belénk programozott ösztönökön alapul.  A természet (ha tetszik a Teremtő), hogy ki ne pusztuljon a  HOMO SAPIENS = az értelmes emberi faj több ösztönnel programozta be az emberiséget. Ezen ösztönökön alapul a viselkedésünk. A legfontosabb, aminek köszönhetően nem halunk ki  –  az életösztön és ezen belül a le nem győzhető, az akaratunk ellenére is, a  fajfenntartási ösztön.  Ennek van alárendelve az élet, és kritikus helyzetbe  felülkerekedhet az egyén életösztönén. Ez határozza meg az ember viselkedését.  Ennek vannak alárendelve  az olyan tulajdonságaink   mint  a  fokozott óvatosság, körültekintés, félelem.  Ezért  mi általában elővigyázatosan fogadjuk az újításokat,  óvakodunk, idegenkedünk, félünk az ismeretlentől. Bizonyos helyzetekben  felülkerekedik a „csorda ösztön”. Egyes veszélyes helyzetekben az embereken   eluralkodik a    tömeges  félelem, ami megbénítja az egyén cselekvőképességét. Például, amikor egy fegyveres terrorista  sakkban tart egy nagy csoportot. A tagok együttesen sem mernek ellenállni, még ha tudják is, hogy a banditának kevesebb lőszer van a fegyvertárba mint  a megfélemlítettek száma. Mindenki fél, hogy épp ő lehet a lövöldözés áldozata.

Hasonló helyzet állt elő ezzel a koronavírussal  szemben is.  Kiszámíthatatlan,   ki,  mikor, miképp  fertőződött/fertőződhet  meg, és ez milyen következményekkel jár. A szólás szerint, az ember mindhalálig hisz, remél.  Ez a tulajdonság késztet milliókat lottózni-totózni a gyors meggazdagodás reményében. Hasonló módon vélekednek e rettenetet kiváltó ragály iránt.    Egy  többezresszámú  közösségben  ha akár csak egyet szemel ki ez a gyilkos micsoda, mindegyiket külön-külön elfog a rettegés.  Mindenki  attól tart, hogy éppen ő lesz az áldozat.  Ez a korvír hozott létre egy új, még ragályosabb, és  megállíthatatlanul  gyorsabban terjedő  F-vírust – a félelem vírust.     Ez az új  F-vírus abban is veszélyes, hogy    állandó feszültségben, rettegésben tartja  az embereket.  Ez nyomasztó,  akár csak a tudat alatt, de jelenlévő stressz, ami lényegesen gyengítheti az immunrendszerünket,  megváltoztatva mentalitásunkat, ami nem kevésbé negatív következményekkel járhat, mint a páni félelem végén bekövetkező  gazdasági válság  okozta bizonytalanság, a minőségi él életvitel romlása, ellehetetlenülése.

      Azokban a dolgokban amelyik érintik a nép, az  ország sorsát, megengedhetetlen a könnyelműség,  felelőtlenség, populizmus, az olcsó demagógia. A vészhelyzetben  a kormány bevezethet bármilyen  legszigorúbb korlátozásokat, tilalmakat.   És ne tartson a belső – külső dohogástól, az elégedetlenkedőktől. „A kutya ugat – a karaván halad”

   Már világossá vált,  hogy ez a titokzatos alattomos  vírus tünetmentes is lehet, de ennek ellenére a hordozója  fertőzheti a környezetét. Továbbá, hogy nem csak az időseket,  krónikus betegeket küldi Szent Péter elé, hanem életerős egészséges embereket, sőt gyerekeket is.  Ezzel, gondolom, mindenkinek  számolni kel.       

Az emberek  zöme nagyjából betartja az intézkedéseket, a szükséges korlátozásokat a   tilalmakat.  Jómagam minden este leereszkedek a 4 emeletről és  a 80 évemmel kb. 30 – 60 percet muszáj járnom.  Hisz az  élet – mozgás.  A szembejövőkkel nagy ívben elkerüljük egymást.  Senkivel és semmivel nem érintkezek. Lépcsőházi ajtót lábbal nyitom, úgy  mint a lakás ajtaját is.   Itthon alaposan, szappannal mosom a kezem,  fertőtlenítek,  elkülönítem min. 24 órára a  ruhámat.

Az ünnepekre, úgy tudom, hogy szigorították  a kijárási tilalmat, a csoportosulásokat. .  Nem tudtam tudakozódni, hogy  nálunk is, mert már csütörtök délutántól a városháza telefonja nem válaszolt.  Független ettől a kisvárosomban is nem kevés azok száma, akik fittyet hánynak  az előírásokra. Íme néhány példa a tapasztalatomból  az ünnepek alatt.

Minden nap találkoztam kisebb-nagyobb  csoportokkal, akik szorosan egymás mellett állva  nevetgéltek, sőt az egyik gyülekezethez csatlakozott egy fiatal asszony, akit ölelve, arcon csókolva üdvözöltek. Több fiatalokból álló gyülekezetet láttam nevetgélni, gitározni szorosan egymás mellett.  Nem ritka a kutyasétáltatóknál sem, hogy nagyon közel egymás mellé állnak, ülnek egy kis tere-ferére,  kutyusok simogatására. És néhány kirívó eset. A stadionon akartam átmenni a másik utcára, mikor előttem állt egy kis csoport kamasz.  Mivel nem mutattak szándékot, hogy félre álljanak, megálltam úgy 15 méterre előttük. Erre vihogva elkezdtek gúnyolódni: „ni, az a tag fél hozzánk közeledni!”. Kénytelen voltam visszafordulni. Később megláttam őket kosarazni… Tudom,  nem  ezek a  buta kölykök  hibásak,  hanem a szülők,  akik elfelejtik  nevelni a gyermeküket.  Ez  elkeserítő.  A cigányok(bocs a romák) csoportosan kószálnak az utcákon.  Betolakodnak a boltokban 9 – 12 között, amikor ez idő alatt kizárólag csak az idősek  mehetnek be…

A locsolkodó hétfőn az erkélyemről láttam, hogy egy fiatal mama a két  óvodás korú gyermekével megállt a szemközti lakóház előtt.  Egy pont akkor az udvaron járkáló  idős  bácsi kedvesen üdvözölve, hozzájuk ment, meglocsolta mindhármukat, megpaskolta a kicsiket, és  adott nekik valami apróságot. Ekkorra a szomszéd lépcsőházból kijött egy idős néni, a nagymama. Az öreg neki iramodott,  hogy  a mamát is meglocsolja. Erre a mama hangosan határozottan kijelentette: ”ne közeledjetek hozzám!”.  Küldött légpuszit az unokáknak és lányának majd vissza sietett…

Mint látjuk, nem kevés az értetlenkedő,  felelőtlen, és ostoba bravúroskodók száma. Ezek fokozott  veszélyt jelentenek mindannyiunk számára. Minél több van ilyen, annál több lesz a fertőző vírushordozók száma. Így annál nagyobb a valószínűség, hogy  én is elkaphatom, aminek a következményét senki se tudja megjósolni. Akár engemet is elküldhet a másvilágra, sokunkkal együtt.

Eszembe jut EINSTEIN egyik  szellemes mondása:  „A világűr (a kozmosz) és az emberi butaság  végtelen. Habár az elsőben kételkedem”.

Mivel a kormánynak nem áll módjában keményen büntetni a renitens alakokat, legyen nekem engedélyezett, ha találkozom ilyen agyalágyult egyénekkel, akik „megajándékozhatnak” ezzel a gyilkos vírussal, s ezzel  akár az életemre is törnek,  hogy az életem megvédésére bármilyen eszközhöz folyamodhassak.        De talán jobb  ha   az ilyen felelőtlen agyalágyult egyéneket, mint gyilkosság  kísérlet  elkövetőit   példamutató szigorral  büntetnék.  És ha annyira igyekeznek öngyilkosok is lenni, a legfertőzőtöbbek közzé kényszeríteni  ápolóknak…   Igy a bravurságuk még hasznossá is vállik.

K.Gy.
2020.04.14.

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!