Petíció Cecilia Vikström a Petíciós Bizottság elnöke részére

Megkaptuk a választ a levélre.

A nyílt levél itt olvasható:

European Parliament
Rue Wiertz
B-1047 BRUSSELS

Cecilia Vikström
A Petíciós Bizottság elnöke részére

Tárgy: Petíció parlamenti vizsgálóbizottság felállításáért és egy állandó monitoring-rendszer létrehozásáért a kettős minőségű élelmiszerek ügyében

Tisztelt Elnök Asszony!

Alulírott Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány, mint Magyarországon bejegyzett önálló jogi személyiséggel rendelkező civil szervezet az alábbi petíciós kérelemmel fordulunk az Európai Parlament Petíciós Bizottságához.

Kérelmünk előzménye, hogy Szlovákiában a közelmúltban nyilvánosságra hozták azoknak a laboratóriumi teszteknek az eredményeit, amelyekben a nemzetközi üzletláncok Szlovákiában, illetve Ausztriában forgalmazott azonos élelmiszertermékeiket elemezték és hasonlították össze. A több mint kéttucatnyi termék minősége Ausztriában magasabb és jobb volt, mint Szlovákiában, ami elsősorban az üdítőkre, a hústermékekre, a teákra vagy a fűszerekre vonatkozik. A botrány nyomán rendkívüli kormányfői csúcstalálkozón foglalkozott a témával a négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország – vezetése, valamint Szlovákia és Magyarország az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának 2017. március 6-ai ülésén közös előterjesztésben kéri az élelmiszerek Európai Unión belüli kettős minőségének megtárgyalását, egyben felszólítva az Európai Bizottságot az ilyen jelenségek visszaszorításához szükséges jogi eszközök kialakítására. Az ügyben már Romániában is vizsgálatot rendeltek el.

Ehhez kapcsolódik, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2014 végén 24, Ausztriában, illetve Magyarországon is kapható élelmiszert vásárolt és vizsgált meg érzékszervileg, laboratóriumban összetételét tekintve, amelyek között voltak olyan élelmiszerek, amelyek élelmiszerbiztonsági szempontból ugyan megfeleltek, de más volt az összetételük, illetve ilyen tekintetben a minőségük rosszabb volt Magyarországon, mint ha ugyanazt a terméket valaki Ausztriában vásárolta volna.

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 289. cikkének szellemében az Európai Bizottság feladata, hogy a probléma orvoslására uniós szinten a szükséges jogi hátteret megteremtse: a rendes jogalkotási eljárásban ugyanis a Bizottság javaslata alapján fogad el közösen rendeleteket, irányelveket vagy határozatokat az Európai Parlament és a Tanács. Ezért az ügyben hátrányosan érintett országok – mint már utaltunk rá – felhívják a Juncker elnök úr vezette Bizottság figyelmét, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a jelenleg hiányzó jogi szabályozás kialakítása érdekében. Itt az élelmiszerek eltérő minősége kapcsán érdemes felhívni a figyelmet a gyermekétkeztetéssel kapcsolatos aspektusra is: az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről szóló 178/2002/EK rendelet is a prioritások között említi „bizonyos fogyasztói csoportok, például a gyermekek” meghatározott érzékenységeit, vagyis a szükséges minőségi követelményekhez fűződő jogát.

Elfogadhatatlan, hogy egyes élelmiszergyártók másodrendű polgárokként kezeljék az Európai Unió keleti tagországaiban élő embereket, és hogy ennek megfelelően kettős, vagy gyengébb minőségű élelmiszereket állítsanak elő és forgalmazzanak, és különösen elfogadhatatlan, hogy mindezt a közösség és intézményei következmények nélkül elnézzék – ahelyett, hogy megalkotnák azokat a jogszabályokat, amelyek számon kérhetővé teszik a minőségrontást. Itt a cselekvés ideje!

Fentiek tekintetében arra kérjük az Európai Parlamentet, az Európai Unió területén gyártott és forgalmazott kettős minőségű élelmiszerek ügyében haladéktalanul vizsgálóbizottságot állítson fel, amely alaposan megvizsgálja és megvitatja a kérdést, és kérjük egy állandó monitoring-rendszer létrehozását is, amely alkalmas lehet a hasonló visszaélések kiszűrésére, a prevención túl az ilyen fajta kereskedelmi gyakorlat megfékezésére.

Hisszük, hogy az Európai Parlament Petíciós Bizottsága, mint az Európai Unió közvetlen demokráciát kifejezni hivatott, legfőbb jogalkotó intézményének felelős testülete kedvezően bírálja el petíciónkat.

Budapest, 2017. március 3.

Tisztelettel

Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány képviseletében
Csizmadia László
kuratóriumi elnök

Szerző
CÖKA

“Petíció Cecilia Vikström a Petíciós Bizottság elnöke részére” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!