PÁLOSOK rendtörténeti kiállítás 

PÁLOSOK rendtörténeti kiállítás 

  1. június 15 – szeptember 12.

Magyar Nemzeti Múzeum

1088 Bp. Múzeum krt. 14-16.

Kedves Szerkesztő!

Az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend 2020-ban emlékév keretében emlékezett meg alapítója, Esztergomi Boldog Özséb halálának a 750. évfordulójáról. Az 1220-as évektől népszerűvé vált magyarországi remeteéletet Boldog Özséb, az esztergomi kanonokból lett pilisi remete szervezte közösségivé.

Magyar Nemzeti Múzeumban június 15-én nyíló kiállítás célja, hogy átfogó képet adjon a világon ma négy kontinensen szolgáló szerzetesrend múltjáról, jelenéről és távlatairól.

 

Kérlek, gyere el a sajtótájékoztatóra és utána adj hírt a közelgő tárlatról! Köszönöm.

 

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ JÚNIUS 7-ÉN 

  1. június 7-én, 11.00 órakor szeretettel várjuk a sajtó munkatársait a kiállítás sajtótájékoztatójára, a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermébe (1088 Bp. Múzeum krt. 14-16.).

 

A rendezvény az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően nyilvános, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

 

Kérlek, hogy részvételi szándékodat június 5-én 24.00 óráig jelezd a sajto@paloskiallitas.hu címen!

 

A sajtótájékoztatót tartja:

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

Puskás Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke

Bojtos Anita és Pető Zsuzsa, a kiállítás kurátorai

 

A sajtótájékoztató programjából:

Megnyitó/vendégek köszöntése

A PÁLOSOK kiállítás ismertetése

A tárlat beharangozó videójának bemutatása

Pálosok közelről – betekintés a kiállításba

 

BOLDOG ÖZSÉBTŐL A FEKETE MADONNA ZARÁNDOKVONATIG

A Múzeum József nádor-termeiben egyaránt láthatóak a Kárpát-medencei kolostorok régészeti leletei, a középkori, pálos vonatkozású irodalmi emlékeket őrző hazai és külföldi kódexek, kora újkori nyomtatványok, számos liturgikus tárgy, festmény, metszet és szobor, amelyek mind-mind a rend gazdag örökségéről tanúskodnak.

Látványban és digitális meglepetésekben ezúttal sem lesz hiány, hiszen rendkívül színes anyag gyűlt össze, hazai és külföldi világi és egyházi közgyűjteményekből. A kiállítás egytucat tematikus blokkból áll és érdekessége többek között a kerengő-installáció és a Fekete Madonna Zarándokvonatot megjelenítő kisvasút terepasztal.

Puskás Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke bízik abban, hogy a tárlatnak köszönhetően még többen megismerhetik e magyar szerzetesrend értékeit, múltját és jelenét.

 

Csatolom a meghívót és a sajtóanyagot.

 

Kérlek, hogy csak a sajtótájékoztató után hozd nyilvánosságra a kiállítás hírét! Köszönöm.

 

Kérjük, védettségi igazolványodat hozd magaddal, és használj szájmaszkot, mert a múzeumba történő belépés csak ezzel engedélyezett!

 

Ha interjút szeretnél a szervezőkkel, vagy a jelenlévőkkel, kérlek, írjad meg, kivel, és szívesen segítek a kapcsolatfelvételben.

 

Várom visszajelzésedet.

Köszönöm, ha népszerűsíted a PÁLOSOK kiállítást.

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!