Október 23. Ünneplés lengyel barátainkkal

Csizmadia László beszéde

Tisztelt lengyel és magyar Barátaim!
Hölgyeim és Uraim!

Ma olyan molinó mögött fogunk bevonulni a Kossuth térre, aminek a felirata „A két jó barát – Együtt őrzi Európát!”
Csendben emlékezve demonstráljuk, hogy a lengyel és magyar emberek közös sorsa testvéri szövetséggé forrasztotta népeinket.

Kitéphetetlen gyökerünk az azonos életszemlélet, amely a keresztényi civilizációból meríti erkölcsi erejét.

Őrangyali üzenetek számunkra az életünk országútján kihelyezett irányt szabó közlekedési táblák, melyekre írva vagyon: Isten, család, haza.

Az Ószövetség után az Újszövetség evangéliuma a kereszténység törvénykönyve.

A Visegrádi Négyek olvassák a Teremtő akaratát. Jaroslaw Kaczynski és Orbán Viktor megtanulta, hogy ha kell, szuverenitásunkért, identitásunkért védelmi harcot kell vívnunk. Ők azok, Jaroslaw és Viktor, akik küldetést teljesítenek. Nem engedik, hogy a sokszor megsebzett, de mindig feltámadó nemzeteinket bárki is megfeszítse.

A nyugati nagyhatalmak a II. világháború után jobblétük garantálása érdekében koncként vetették népeinket a szovjet gyarmatosítók elé. Lengyel és magyar emberekben azonban élt 1848 szelleme.

1956-ban szabadságvágyunk szikrája fellobbantotta a forradalmi lángot. Először a poznani júniusi felkelést fojtotta vérbe a kommunista diktatúra, majd a lengyelek mellett érzett szimpátia a magyarországi szabadságharc megkezdéséhez vezetett.

A szovjet tankok átgázoltak ifjúságunk legjobbjain. Vér folyt a pesti utcákon, szabadságra vágyó népeinket vasfüggönnyel vették körül.

A forradalom 60. évfordulóján, úgy tűnik, megint rajtunk a sor. Nem hagyhatjuk az újkori gazdasági bevándorlók által elfoglalni szülőföldjeinket.

A V4-ek ragaszkodnak az egyenrangú nemzetek uniós szövetségét megálmodók és létrehozók eredeti céljához. A téves úton járó brüsszeli bürokraták nem változtathatják öreg kontinensünket NO-GO zónává. Nekünk, civileknek most nem fegyverrel, mint 1956-ban, hanem aktív fellépéssel kell Brüsszel felé jeleznünk, hogy „Semmit rólunk, nélkülünk!”

A mai emlékezés történelmi pillanatát kihasználva lengyel és magyar civil közösségeink bejelentik, hogy megkezdjük az Európai Unió Civil Együttműködési Tanácskozás (EUCET) szervezését. Polgáraink hangját mindenáron el fogjuk juttatni Brüsszelig!

 

Barátaim!

Ezen az úton Ti is gyertek velünk!

 

Köszönöm a figyelmet!

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!