Nyílt levél

Lengyel barátainkkal közös egyetértésben tudjuk, hogy a politikában a megkerülhetetlen józan döntések elválnak az érzelmektől. A magyar civil társadalom CÖF-CÖKA által képviselt része az Uniónak írt levelében már jelezte, hogy Donald Tusk, Lengyelország volt miniszterelnöke, a most ellenzékben lévő PO elnöke, nem teheti meg, hogy beavatkozzon Lengyelország belügyeibe.

A lengyel nép a jogállamiság és a demokrácia mindenkori, elsőszámú letéteményese. Így, ha itt lesz az ideje, dönt arról, hogy melyik pártnak adja bizalmát és kiknek a kezébe teszi le jövőjét.

Donald Tusk megválasztása az Európa Tanács elnökévé kétségtelenül előnyt biztosíthat a PO és személye számára az elkövetkező időkben, főleg a következő országgyűlési választások kapcsán. E kényes helyzet csak úgy oldható meg, hogy ha az Európai Tanács közössége maga ellenőrzi, hogy Donald Tusk az EU szabályainak megfelelően biztosítja semlegességét, és elkerül minden olyan döntést, amely részrehajló beavatkozást feltételezhet.

Megértjük a lengyel civilek aggódását, miközben biztosítjuk őket arról, hogy minden jogos tiltakozásuk alkalmával támogatjuk őket.

Lengyel barátaink, mint mindig, számíthatnak együttműködésünkre. Államfőink hagyományos találkozása a lengyel-magyar barátság napján, március 24-én világosan tükrözi népeink szoros együttműködésre támaszkodó akaratát.

CÖF-CÖKA vezetősége

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!