Nyilatkozat

Az Alkotmánybíróság tegnapi döntése nyomán megerősítést nyert azoknak a devizahiteles szerződési feltételeknek a perelhetősége, amely szerint az árfolyamkockázatot korlátozás nélkül a fogyasztó viseli.

A CÖF-CÖKA már tavaly szeptemberben világossá tette az Igazságügyi Minisztérium számára írt megkeresésében, hogy árfolyamkockázat körében külön vizsgálat tárgyát képezheti, hogy az Európai Bíróság gyakorlatának megfelelően történt-e a fogyasztók tájékoztatása az árfolyamkockázat valószínűsége, várható mértéke, illetve annak felső határa tekintetében.

A devizahiteles szerződések kapcsán keletkezett kockázatfeltáró vizsgálatok kapcsán felhívtuk a figyelmet arra, hogy az árfolyamkockázat egyoldalú viselése a károsultakat befektetői pozícióba helyezte, a befektetésekre vonatkozó jogszabályban garantál külön jogosultságok biztosítása nélkül. Az árfolyamkockázat a szerződésnek olyan szerencse eleme, amelyen kizárólag a pénzügyi intézmény nyerhetett.

Tisztában vagyunk azzal, hogy az adósmentés tekintetében a kormányzat a társadalmi szolidaritás és a költségvetés teljesítőképességének határait feszegeti, ugyanakkor a taláros testület tegnapi döntésének értelmében ismételten felkérjük a törvényhozást, hogy az árfolyamkockázattal kapcsolatos pénzintézeti elégtelen tájékoztatás miatt újonnan induló bírósági eljárásokban jogalkotói aktussal a perköltséget automatikusan hárítsák a pénzintézetekre, és a perekben biztosítsanak a banki károsultak számára általános illeték kedvezményt a jogérvényesítés megkönnyítése végett. Ez a jogalkotói aktus nagy valószínűséggel még találkozhat a devizahitelezésben nem érintet állampolgárok szolidaritásával.

Minden olyan polgár, aki devizacsapdába került, pontosan érzi, hogy egy szervezett, előre megfontolt, nyereségvágyból elkövetett átverés áldozata lett. Mára kijelenthető, hogy magyar családok százezrei alappal várnák a pénzintézetektől is a méltányos hozzáállást és a konstruktív kárenyhítési intézkedéseket.

Életszerűnek tartanánk, ha a bankok a hitelkárosultaknak elfogadható egyezségeket kínálnának, csökkentve a köztük és a társadalom tagjai közötti feszültségeket, ezzel is mentesítve az igazságszolgáltatás túlterheltségét.

CÖF-CÖKA Közjogi Kabinet

Kontakt személy: ifj. Lomnici Zoltán

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!