Nigel Farage beszéde az Európai Parlamentben

Utolsó beszédét mondta ma az Európai Parlamentben a Brexit legfőbb alakítója, Nigel Farage. Szenvedélyes felszólalásában az EU-t demokrácia-ellenesnek nevezte. „Nem kell nekünk az Európai Bizottság, nem kell nekünk az Európai Bíróság, nincs szükségünk ezekre a hatalmakra!” – folytatta.

 Keményen bírálta az EU-t: „Remélem, hogy ezzel elkezdődik ennek a projektnek a vége. Ez egy rossz projekt, nem csak demokrácia-hiányos, hanem demokrácia-ellenes. Úgy ad hatalmat emberek kezébe, hogy közben nem teszi lehetővé elszámoltatásukat. Ez egy elfogadhatatlan struktúra”.

Nincs több pénzügyi hozzájárulás. Nincs több Európai Bíróság. Nincs több közös halászati politika. Nincs több leszólás.. Nincs többé zaklatás. Nincs több Guy Verhofstadt [egy Brexit-ellenes képviselő]”–  mondta végül Farage.

Képviselő társaival együtt brit zászlócskát lengetett, amikor az ülésvezető megvonta tőle a szót.

A vitát követően az Európai Parlament 621:49 arányban ratifikálta a Nagy-Britanniával Boris Johnson miniszterelnöksége idején tető alá hozott kilépési egyezményt. Ezzel két nap múlva Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót.

Nagy-Britannia népszavazáson döntött az EU-ból való kilépésről, de ellenzői három évig patt-helyzetet teremtettek a brit parlamentben. A Brexit előtt végül a 2019. december 12-én megtartott előrehozott választás nyitotta meg, amelyet a kilépést sürgető Boris Johnson miniszterelnök pártja nagy fölénnyel nyert.

Kevés szó esett róla, de fontos megemlíteni Nigel Farage kiemelkedő szerepét e választási eredményben. A Farage vezett Brexit Párt, amely 2019 tavaszán megnyerte Nagy-Britanniában az európai parlamenti választásokat, minden fontos körzetben, visszaléptette jelöltjeit Johnson konzervatív képviselői javára. Ennek eredményeképpen Nigel Farage pártja egyetlen mandátumot sem szerzett az EU-ból távozó brit parlamentben. Ma pedig visszaadták EP-mandátumaikat is. Megannyi kettétört politikusi karrier, feláldozva a haza oltárán.

Le a kalappal előttük!

Sz.E.

 

 

 

 

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!