Nagy Trianon Körút

2021.08.16.

Tegnap tért haza a járvány miatt többször elmaradt NAGY TRIANON KÖRÚT 2900 km-es út megtételéről megfáradt, de lélekben feltöltődött kis csapatunk.

Az utazás során képviseltette magát a Rákóczi Szövetség, a CÖF-CÖKA és a Nemzetközi Szent György Lovagrend is.

A történelmi helyszínek bejárásakor emlékhelyeinken, irodalmi és történelmi nagyjaink szobrainál, emléktábláinál 20 koszorút, 25 zászlót, és számos emlékező szalagot helyeztünk el, róttul le kegyeletünket szervezeteink megbízásából, melyet tettünk a teljes magyar nép, és az otthon maradottak nevében is.

A hőség és a mindennapi folyamatos utazás ellenére 17 fős csapatunk vállalta a megpróbáltatásokat, hiszen erre az útra még a TRIANON 100 jegyében jelentkeztünk, eleink és a magunk belső igénye volt, hogy végigjárjuk a szívünkben mindmáig, és az örökké ott maradó határainkat. Vittük koszorúinkat, zászlóinkat falvakon, városokon át, lengettük, jelezvén, hogy itt vagyunk. Találkoztunk más úton lévő csoportokkal, helyi lakosokkal, a legtöbb esetben őszinte örömmel üdvözöltük egymást, de sajnos megtörtént az is, hogy koszorúzás és zászló letételünk után szemetesből láttuk kikandikálni címeres zászlónkat. Kimentettük, és vittük újabb kegyeleti helyszínre.

Idegenvezetőnk gigászi történelmi ismereteivel vértezett fel bennünket, a betervezett programokon túli helyszínekre is eljutottunk jóvoltából, hiszen perfekt a térségből. Hálás köszönet a csoport tagjainak, hogy őszinte érdeklődéssel vállalták ezeket a túrákat, megemlékezéseket is.

Amint a fotókból látható, számos épület felújítva pompázik már, de vannak még jobb sorsra érdemes kastélyok, kúriák, melyek megmentésre várnak. Emléktábláink, szobraink környezetét is széles skálán tudnánk jellemezni. Akadnak szép parkok, rendezett oromfalak, de sajnos grafitikkel le és körbefestve, szeméttel elárasztva is. Lenne tennivaló ezen a téren is.

De ez most itt elsősorban a köszönet és a hála helye, hogy ott lehettünk, és leróhattuk kegyeletünket ezen a késleltetett fájdalmas évforduló emlékére.

Köszönöm a társadalmi szervezetek megbízását a koszorúzásra, és a csoporttagok segítségét ennek a végrehajtásában való segedelemért.

Lugosi BaBett

Több kép:
https://www.facebook.com/lugosi.babett/posts/4108001379318046

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!