Miről beszél Nick Thorpe, a BBC „objektív” és „független” tudósítója?

Az Index válsága kapcsán számomra elképesztő írást tett közzé a magyar média- és politikai viszonyokról a BBC magyarországi tudósítója. Az írás minden, csak nem objektív, semleges és tárgyilagos.

Ez lett a BBC-ből?

De nézzük, mit is ír a tudósító: „azaz ember, aki az egypárti rendszernek való ellenállással került vezető szerepbe, most újra egypárti uralmat hozott létre. Azáltal, hogy elfoglalta az államot – a gazdaságot, a parlamentet, az alkotmánybíróságot, a médiát – azt kockáztatja, hogy nevetségesség válik.”

Miféle független elemzés ez?

Hogyan állíthatja egy valaha szebb napokat látott, a régi szép időkben még nagy nemzetközi tekintélynek örvendő médium, hogy Orbán Viktor egypárti uralmat hozott létre?

Most figyelmeztessük arra az evidenciára, hogy az ellenzék pártok, amelyek állítólag már nem is léteznek, az önkormányzati választásokon önmagukhoz képest egészen jó eredményeket értek el a fővárosban és a nagyvárosok egy részében? Idézzük fel neki a felméréseket, melyek szerint a Fidesz–KDNP jelenleg 51 százalékos támogatottságot élvez, ám ha a szövetségre készülő ellenzéki pártok szimpátiaadatait összeadjuk, akkor 43 százalékon állnak, tehát a 2022-es választásokon kiélezett küzdelem várható és semmiképpen sem lehet biztosra venni a kormányzó koalíció újabb győzelmét?

Vagy emlékeztessük arra, hogy az Európai Parlament magyar ellenzék képviselői, Dobrev, Ujhelyi, Cseh, Donáth a súlyukhoz képest elképesztő kormány- és nemzetellenes politikát folytatnak Brüsszelben és Strasbourgban, az Orbán-gyűlölő Mark Rutte holland miniszterelnökkel fényképezkednek, s az ottani balliberális frakciók ráadásul még komolyan is veszik őket, hiszen ez az első számú politikai érdekük?

Egyszóval, hogy lehet ennyire elvetni a sulykot egy olyan tapasztalt és rutinos újságírónak, mint Nick Thorpe, aki számos magyar konferencián vett részt, itt él az országban és tudja, hogy mi történik a politikai és közéletben? Miért kell ennyire kiszolgálni bizonyos politikai igényeket, miért kell a fake news felé ilyen mértékben elmozdulni?

Nick Thorpe felelőssége óriási abban, hogy mit gondolnak a brit olvasók a magyar belpolitikai viszonyokról. Miért nem lehet fenntartani egyfajta hagyományos brit mértékletességet a vélemények kifejtésekor? Mi akadályozza ezt?

De itt van még egy idézet: „Egyre erősödik a moraj, hogy az ellenzék bojkottálja a parlamentet és a 2022-es választásokat, megfosztva ezzel Orbánt a demokratikus legitimitás melletti utolsó érvétől.”

Ez egészen egyszerűen szánalmas.

Tényleg nem tudja Thorpe, hogy az ellenzék pártok – DK, Momentum, MSZP, Párbeszéd, LMP, Jobbik – gőzerővel készülnek a 2022-es választásokra, és már most azon agyalnak a nap 24 órájában, hogy milyen formában működjön a balliberális ellenzéki együttműködés, ki irányítsa az Orbán-gyűlölő szövetséget, legyenek-e előválasztások, egy lista legyen vagy kettő stb. Már csak azért is erre készülnek, mert hiszen a 2019. októberi választásokon hosszú idő után az ő szempontjukból nagy sikereket értek el, s bevallottan-nem bevallottan, de ez azt bizonyította számukra, hogy mégiscsak lehet győzni a választásokon.

Egyszóval, egy BBC-tudósításnak nem kell balliberálisabbnak lenni a magyar balliberálisoknál.

Az ő „forgatókönyve” – nem nehéz felismerni – inkább hajaz azokra a koncepciókra, amelyek a globalista, Soroshoz köthető, álcivil mozgalmakban és hálózatokban jelennek meg, amelyek abból indulnak ki, hogy az Orbán-kormányt az utcán, forradalmi, netán afféle Black Lives Matter- vagy Antifa-módon kell megdönteni, mert minden más út, például a törvényes és demokratikus – bizonytalan. Jobb és biztosabb a Saul Alinsky és Gene Sharp nevéhez köthető felforgató, anarchiát okozó, a kormányt törvénytelen és erőszakos eszközökkel megdönteni akaró módszerekhez folyamodni. Hiszen: így a biztos.

A tudósító „ajánlata” tehát jelen pillanatban szélsőségesebb, mint a mai balliberális ellenzék politikája Hadházyval, Csehvel, Varjuval, Bangónéval, no és természetesen őszödi Gyurcsány Ferenccel és feleségével.

A BBC tudósítójának elemzése tehát nemhogy nem objektív és független, hanem annál rosszabb: ajánlatos forgatókönyvet vázol fel az ellenzék számára.

És ez már tényleg sok.

Istenem, BBC, hova jutottál?

Szerző
Fricz Tamás

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!