Mindenkinek, de főleg a nyugdíjasoknak

Ma reggel hallgattam a Miniszterelnök úr beszédét és nem éreztem ki belőle azt a bizakodást, mint eddig mindig. Ez késztetett arra, hogy néhány évvel ezelőtti döbbenetes élményemet papírra vessem.

Magamról annyit, hogy prof. Emerita vagyok, de egyúttal az Iszlám Kutatóintézet tudományos igazgatója. Évekig éltem iszlám országban, egyiptomi egyetemen tanítottam, de a svéd kormány megbízásából tárgyalásokat folytattam Dél-Afrikában az apartheid lebontása idején, a hutu-tuszi konfliktusokkal kapcsolatban szintén tárgyalásokat folytattam Burundiban. (A helyzet ma Dél-Afrikában sokkal rosszabb, mint valaha, de ez csak a zárójelben.)

ENSZ megbízásból az Öböl-háború idején a „rendezési terv” kimunkálásában vettem részt.  Észak-Dél-Korea viszonylatában, a tajvaniakkal, de még sorolhatnám. Szakterületem, tisztességes szakmám a közgazdaságtan, bár egyre jobban előtérbe került a biztonságpolitika, annak is egy speciális ága, a gazdasági biztonság, melyet én honosítottam meg. Ma volt hallgatóim tanítják ugyanezt.

Ezek után a történetem:

Néhány évvel ezelőtt hallgatóimmal európai körúton voltam, és többek között látogatást tettünk az Európai Parlamentben, ahol szeretve tisztelt Bokros Lajos előadását kellett volna meghallgatnunk. Előadás nem volt, hanem kérdezzünk…

A hallgatók hallgattak, én hogy mentsem a helyzetet a görög válságról kérdeztem.  Elmondta a szokásos maszlagot. Majd rátért arra, hogy Magyarország minden baja abból származik, hogy nem teljesítettük az IMF előírásait, ill. nehéz helyzetbe hoztuk a bankokat. A párbeszéd a következő módon zajlott le:

Én: mi lenne a megoldás?

BL: el kell törölni a bankadót és a bankokat fel kell tőkésíteni.

Én: de a költségvetés nyilván számolt a bankadóval, és ez most kiesés lenne. Miből lehetne ezt pótolni?

BL: nagyon egyszerű. Csökkenteni kell a nyugdíjakat.

Ezek után a következő, szintén érdekes élményben volt részünk. Bemehettünk a parlamenti ülésre, ahol egy német képviselő beszélt arról, hogy Törökországgal felfüggesztik a társulási tárgyalásokat, mert Törökország súlyosan vét az emberi jogok ellen. Ami igaz, – elég jól ismerem a törökországi helyzetet 6 könyvet írtam a török gazdaságról, – de az ő egyetlen érve az volt, hogy nem engedélyezik a melegek házasságát.

Kedves Mindenki, úgy éreztem, meg kell osztanom a történetet, jóllehet már néhány évvel ezelőtt történt, de Laja és társainak hozzáállása nem változott, sőt…

Azért bizakodjunk. Nem mondok újat, ha Magyarország elveszett, elveszett Európa. Jóllehet már jó néhány országnak csak a térképen az a neve ami…..

Talán arra kérném, hogy nevem ne kerüljön a nyilvánosság elé. Bár a leírtak alapján nagyon könnyen azonosítható vagyok. Nem mintha félnék, számos esetben jártam egyedül polgárháborús területen, sőt menekültem. Ruanda-Burundiból, a nagy exodus idején, 1994-ben, ahol szintén a svéd kormány megbízásából tárgyaltam.

Dr. B. J.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!