Miért álságos, hazug és sunyi az ellenzék hozzáállása a Munkatörvénykönyv módosításához, az un. „TÚLMUNKA” törvényhez?

Az ellenzék ” rabszolga-törvényt ” emleget..., s ennek kapcsán ellenállásra , országos megmozdulásra hív mindenkit . Mondván az évi 400 óra túlmunka égbekiáltóan sok , ezért annak a munka vállalók egészsége látja előbb-utóbb a kárát . Mindezt kiegészítik azzal , hogy ez példátlanul és kirívóan magas az EU-ban .

Ennek az érvelésnek akár be is dőlhetnénk , amennyiben nem tudnánk , hogy a nyugat európai országokban sok vendég munkást normál munka időben foglalkoztatva tartanak nyilván , de túlmunkában is foglalkoztatják őket , sok esetben külön bérezés nélkül.

Csak egy kicsit jobban kellene vizsgálódni a EU-ban az ellenzék képviselőinek ! Tehát a nyilvántartás sok esetben nem mond semmit , mert hamis .

Bontsuk le a 400 órát havi átlag számra !

400/12=33,33 óra/ hónap . Ha szabályosan intézik , fizetik és a nyilvántartás is pontos , akkor ezzel nem lehet gond .

De nézzük meg , hogy volt ez az „átkos” szocialista… , Kádárista időkben !?

Én az ipari területet ismerem . A kohó- és gép- ipar területén , beleértve az egészségre ártalmas területeket is , 32 óra / hó volt a maximálisan megengedhető túlóra .

Ha ezt a számot felszorozzuk 12-vel , úgy az egy évben teljesíthető maximális túlóra mennyiség 384 óra volt . Tehát közel a mai ” túlóra ” törvényben maximált 400 órához .

Vajon sikerült-e betartani az akkori előírásokat ? A kohászat területén egyáltalán nem ! Szakember hiány esetén , de különösen a nyári szabadságok időszakában egyáltalán nem .

Sok vállalatnál bevezették az un. kettős könyvelést , a szabálytalanságok elrejtése céljából . Nagyon sok esetben elérte a havi túlóra mennyiség akár a 64 órát is…,

nem ritkán többet is .

Természetesen minderről „strucc módon ” tudomása volt a helyi párt- és szakszervezeti vezetésnek is .

1981-től az állami- és párt vezetés ösztönzésére bevezetésre került a GMK-k ( Gazdasági munka közösségek ) és a VGMK-k ( Vállalati gazdasági munka közösségek ) rendszere .

Ez a megoldás vonzó volt , mert anyagilag magasabb jövedelmet biztosított a benne résztvevő munka vállalóknak , viszont elfedte a túlóráztatás mértékét az ellenőrző szervek ( ha voltak ilyenek egyáltalán !? ) elől . Mivel anyagilag vonzó volt a munka vállalóknak , ezért egyesek akár az egészségük rovására képesek voltak túlvállalni magukat .

Tehát a munka vállaló elérhetett egy magasabb keresetet , akár az egészsége kockáztatása árán is… , viszont a megkeresett jövedelme nem került be az egyéni nyugdíj- alapjába .  Ezt persze elhallgatták akkor a munkavállalók előtt .

Ugyanilyen „csalárd módszer” volt a „zsebből fizetés ” sok vállalkozásnál , ami amellett , hogy megint nem került be a munka vállaló nyugdíj- alapjába… , de túlmunkák esetén megint a túlóráztatás ” elfedésére ” szolgált .

Teljesen egyértelmű , hogy lenne mit bevallani az MSZP-nek , mint az MSZMP utód pártjának ! Jobb lenne , ha hallgatnának , mint ” rabszolga törvényt ” emlegetnének !

Az ellenzéki pártok szégyene : az ” Áruházak és üzletek vasárnapi zárásáról ” szóló törvény megvétózása .

Az áruházakat  és üzleteket , egypár kijelölt üzlet ( ezek általában vendéglátóhelyek voltak , ahol vasárnap tejet és kenyeret lehetett kapni ) kivételével a Kádár rendszer időszakában is zárva tartottak . Mindezt az emberek tudomásul vették , és eszerint alakították bevásárlásaikat .

Az ” Áruházak és üzletek vasárnapi nyitva tartásának ” megszavazása több tízezer kereskedelmi dolgozótól veszi el a heti pihenő időt és hajszolja őket ” nem szeretem ! ” hét- végi túlórákba . Ezektől sokkal inkább szabadulnának… , mert ma kényszerből vállalniuk kell .

Mindez az ellenzék maximális támogatása mellett ! Álságos , hamis és sunyi érvelések mellett !!!

Fentiek alapján vajon miért emleget az ellenzék ” rabszolga törvényt ” akkor , amikor kormányzása idején mindent durván megsértett ?!

A parlamentben és az MTVA székháznál folytatott viselkedésükről :

Egy átlagos falusi kocsmában tisztességesebben viselkednek az emberek , mint ahogy azt Önök tették…!

Viszont a falusi kocsmában kispénzű vidéki emberek vitatkoznak össze , és nem listán bejutott , adott esetben senkitől meg nem szavazott képviselők 1 millió Ft./ hó havi fizetés felett , amit a magyar állam az adózók pénzéből biztosít Önöknek .

( Konkrétabban :

Demeter Márta havi fixe 1 millió 287 ezer Ft. ; Szabó Tímeáé és Bangóné Borbély Ildikóé 1 millió 514 ezer Ft./ hó ; és a többiek is hasonló , vagy magasabb összegű juttatással bírnak ; nem beszélve a párt juttatásokról és az EU-s képviselők több milliós járandóságáról , amit áttételesen ugyan , de szintén a magyar állam biztosít Önöknek .)

Önök ripacs- és pojáca módon színi előadásokat rendeztek , közben fotózva és videózva önmagukat… , hogy telekürtöljék a nyugati bal- liberális sajtót a megtévesztő viselkedésükkel .

Eközben megalázták és engedély nélkül fotózták az MTVA dolgozóit . Mindezekért felelniük kell !!!

Felelniük kell azokért a rongálásokért , amelyeket az Önök által megtévesztett , és bevadított fiatalok végeztek a Kossuth téren és az MTVA székháza előtt . Meg kívánom jegyezni , hogy az Önök által feltüzelt fiataloknak fogalmuk sincs a Munka- törvényről és a túlóráztatás szabályairól sem . Ezek a fiatalok (zömükben ! ) még munka közelében sem jártak… , fizikai munkát pedig nem végeztek soha .

De nyugodt lelkiismerettel kijelenthetem , hogy talán Varjú László kivételével fizikai munkát Önök közül talán nem végzett senki sem .

Önök teljes mértékben felelősek a rongálásért ,; a parlamenti munkát megzavaró tevékenységükért ; a Parlament előtt a rendőröket ért erőszakért ; az MTVA székházban az ott dolgozók munkájának megzavarásáért , és az ott dolgozó biztonsági őrök megalázásáért , valamint a dolgozók engedélyük nélküli fotózásáért… !

Remélem , hogy megkapják méltó büntetésüket !… Parlamenti – és pártkasszás pénzeikből talán futja fizetni… , mindezekre… !?

Egy 75 éves, okleveles kohómérnök Csepelről

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!