Megvédjük a magyar gazdákat és a magyar földet

A szocialistáktól kapott több, mint 500 hektárra kiterjedő állami földbérleti jogosultsága ugyan lejárt már 2014-ben, és a területet már magyar gazdák bérlik az államtól, ő mégsem hajlandó tudomásul venni ezt az eredményt és megkezdte annak a terménynek a betakarítását, melyet már az új bérlők vetettek el.

A külföldi háttérrel rendelkező Inícia Zrt.-nek 2014. októbere óta nincsen érvényes földhaszonbérleti szerződése, így semmilyen jogalappal nem rendelkezik a földterületek birtoklására, valamint az új bérlők által elvetett termény betakarítására sem. A kormány a nyertes gazdákat és a magyar földet is megvédi a külföldi spekulánsokkal szemben és ennek érdekében minden szükséges jogi lépést megtesz.

Az ügy kezdeti szakaszában kialakult jogi nonszenszek ellenére, melyben az ügyben érintett települések jegyzői az állam helyett a külföldieknek adtak birtokvédelmet, a birtokvédelmi eljárásban az államnak és a gazdáknak kedvező ítélet született. A Földművelésügyi Minisztérium ezért büntetőfeljelentés megtételét fontolgatja az ügyben eljáró jegyzőkkel szemben.

Az érintett 500 hektáros területen korábban mindössze egy nagyüzem gazdálkodott, melyet a Földet a Gazdáknak Programnak köszönhetően most 12 gazda művelhet meg.

Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár a mai napon (2015.július 14.), a helyszínen tájékozódik az ügyben kialakult helyzetről.

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!