Magyarország aktív fellépése nyomán elkezdődtek a GMO-mentes élelmiszerekről és takarmányokról szóló uniós tárgyalások

Magyarország elkötelezett fellépésével összhangban megindulhatnak a részletes tárgyalások a génmódosított élelmiszerek és takarmányok nemzeti szintű korlátozásáról és tiltásáról.

Erről az uniós agrárminiszterek Tanácsának 2015. július 13-i vitáját összegezve nyilatkozott az EU-elnökséget ellátó luxemburgi miniszter, Fernand Etgen. Az irányadó vita előtt kérdéses volt, hogy megkezdődhet-e a tervezet tárgyalása, tekintettel arra, hogy a javaslat gyakorlati végrehajthatóságával, kereskedelempolitikai összefüggéseivel kapcsolatban jelentős aggályokat jeleztek előre a tagállamok. A 2015 második félévében EU-elnökségi feladatokat ellátó Luxemburg agrárminisztere a tegnapi tanácsi vita alapján megerősítette, hogy a felmerülő kérdések tisztázása érdekében, az előterjesztő Európai Bizottsággal együttműködésben hamarosan megkezdik a szakértői szintű tárgyalást.

Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy Magyarország számára alkotmányos kötelezettség a génmódosított élelmiszerek és takarmányok piacról való kiiktatása is, a köztermesztés már hatályos tiltási lehetőségének biztosítása mellett. Jóllehet a tagállamok mindegyike elismerte, hogy a szóban forgó bizottsági tervezetben vannak javításra szoruló elemek, Magyarország konstruktív hozzáállást tanúsít az ügyben, elkötelezett a tárgyalások folytatása mellett.

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!