Megalakult a GMO-mentes Magyarországért Egyesület

Történelmi jelentőségűnek nevezte Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, hogy a több mint négy éve tartó kormányzati erőfeszítéseknek köszönhetően Magyarországon az elsők között alakulhatott GMO-mentes egyesület.

A 11 tagot számláló egyesület létrejöttét a politikus a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. dabasi székhelyén jelentette be hétfőn.

A parlamenti államtitkár leszögezte: már az alaptörvény is rögzíti, hogy Magyarország GMO-mentes övezet szeretne lenni, így az EU-ban nem véletlenül hazánk volt a zászlóvivője a kételkedőket is meggyőzni igyekvő mozgalom elindulásának.

A politikus hangsúlyozta, hogy Magyarország ratifikálta először a GMO-mentességről szóló egyezményt, majd „saját hatáskörben” első lépésként kitiltotta a génmódosított anyagokat a köztermesztésből. „Itt azonban nem állhatunk meg, tovább kell menni; célunk, hogy először a hús, a tej, a tojás, a hal és a méz váljon GMO-mentessé, majd a lehető legtöbb élelmiszer” – húzta alá Nagy István.

Hozzátette: ősztől, de legkésőbb jövő év januárjától védjegy tanúsítja majd a boltok polcain lévő árukon a génmódosítás-mentes minőséget.

Az egyesület elősegíti a magyar mezőgazdaság versenyképességének megteremtését a hazai és export piacokon, közreműködik a GMO-mentes élelmiszerek fogyasztásának népszerűsítésében, s azt is szem előtt tartja, hogy mind több tag és támogató csatlakozzon e törekvéshez – mondta.

Az államtitkár kiemelte, hogy a kutatóknak, a termelőknek és a forgalmazóknak közös erőfeszítéseket kell tenniük a továbbhaladás érdekében. Példaként hozta fel a génmódosított szója kiváltásának problémáját, mint mondta e termék cseréje érdekében máris komoly kísérletek folynak. „Új fehérje-programot kell hirdetnünk”, s valószínűleg már a feledés homályába merült takarmányozási módszerekre is szükség lesz ahhoz, hogy a lehető legszélesebb körben valóra váljon a GMO-mentesség – hangsúlyozta a politikus.

A GMO-mentes Magyarországért Egyesületet olyan szervezetek, gazdák, illetve természetes személyek alapították, akik a mezőgazdaságból, a mezőgazdaságért élnek – jelentette ki Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. (az egyik alapító cég) vezérigazgatója, aki a „szántóföldtől az asztalig” elvre hivatkozva úgy fogalmazott: a fogyasztóknak alapvető joguk, hogy nyomon követhessék az asztalukra kerülő élelmiszerek útját, s ellenőrizhessék azok génmódosítás-mentességét.

A most alakult egyesület szeretné ezt a jogot garantálni, miközben ellátja tagjai védelmét, s biztosítja a vonatkozó jogszabályok előzetes véleményezését is – tette hozzá.

Koppány György tudományos szakértő egyebek mellett arról beszélt, hogy kutatócsoportok vizsgálják: okoznak-e betegségeket, s ha igen, milyeneket a génmódosított élelmiszerek. Egyes vélemények szerint akár az allergiás, vagy a rákos megbetegedések egy része is a „szennyezett” anyagokat tartalmazó élelmiszerekre vezethető vissza – tette hozzá.

Kulik Zoltán, a vendéglátó, s szintén a mozgalom egyik „szülőatyjának” számító Vitafort Zrt. vezérigazgatója azt mondta az MTI-nek, hogy a GMO-mentes Magyarországért Egyesület iránt hatalmas az érdeklődés, így egy hónapon belül akár többszörösére is duzzadhat a tagok száma.

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!