Magyarország jobban teljesít

Gazdasági szakértők fejében még mindig biztos élnek azok a negatív szalagcímek melyek az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját egykoron illették. A kormányzás első éveiben csőd közeli állapotokról lehetett leginkább olvasni, és kevésbé az esetleges pozitív hozadékokról. Mára végképp megváltozott a helyzet, és ha nem is születnek sorra Magyország gazdasági teljesítményét dicsérő nemzetközi írások, a számok magukért beszélnek. Magyarország jelenlegi GDP-je 15 %-kal magasabb, mint mikor az Orbán-kormány elkezdte működését hat évvel ezelőtt.

A legfrissebb GDP-adatok alapján a magyar gazdaság 2,6 %-kal nőtt a második negyedévben, ami jócskán meghaladta az elemzői 2,2 % körüli várakozásokat. Fontos kiemelni, hogy a kormányzati körökben is csalódást keltő első negyedéves GDP adatok után, ami többnyire egyszeri tételeknek volt betudható, az uniós források a második negyedévben is elmaradtak a várttól. Viszont ahogy később látni fogjuk, nem (csak) ez a gazdaság motorja, hisz az Európai Unióban is kimagasló (második leggyorsabb) eredményhez majdnem minden gazdasági szektor sikeresen hozzájárult. A biztató jelek tükrében az ország gazdasági teljesítménye fenntarthatónak bizonyul, így elérhető a kormány által idénre kitűzött 2,5 százalékos növekedés.

A több éve tartó sikeres gazdasági fordulat, melynek köszönhetően egyre stabilabban 3 % körüli gazdasági növekedés realizálódik, több tényezőn alapul. Az ipari termelés erősödik, mely különösképpen a járműgyártásnál, és a hozzá kapcsolódó ágazatokban látszik. A szolgáltatási szektorban is jelentős növekedés tapasztalható, mely a folyamatos reálbér növekedés egyik következménye. Az elkölthető jövedelem nagyarányú emelkedése és a nulla közeli inflációs környezet keresletélénkítőként jelenik meg, ami megmutatkozik a kiskereskedelmi és turisztikai ágazatokban is. Ezzel párhuzamosan a csökkenő munkanélküliségi rátának és az egyre bővülő foglalkoztatásnak köszönhetően a lakossági fogyasztás egyre fajsúlyosabb tényezővé válik. Nem utolsó sorban, a hazai vállalatok exportteljesítményének köszönhetően Magyarország külkereskedelmi mérlege tovább emelkedik, ami a nettó exporton keresztül szintén pozitívan befolyásolja a gazdasági növekedést.

Összességében elmondható, hogy Magyarország sok nehéz év után újra stabil növekedési pályára állt. A momentumot fontos tartani, így olyan további gazdaságélénkítő terv kidolgozása szükséges, amivel stabilan 3-5 %-os GDP növekedés érhető el. Mindezen reálgazdasági folyamatoknak köszönhető az államháztartás helyzete is tovább stabilizálódik, ami a csökkenő hiányban és a mérséklődő államadósságon keresztül tovább erősíti majd Magyarország gazdasági pozícióját.

Szerző
Ifjlomnicizoltan

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!