Levél a „pre-paid” bankkártyák ügyében

Támogatóink érdeklődésére számíthat a 2018. november 7-i levelünkre érkezett válasz, amely ismét PC nyelven fogalmazódott, és a pre-paid bankkártyák Európai Bizottság által történt forgalomba hozására irányult.

Tisztelt Csizmadia Úr!

2018. november 7-i levelében fel kívánta hívni az Elnök Úr és Avramopulosz Biztos figyelmét az Európai Bizottság által finanszírozott – és humanitárius partnereink által végrehajtott – többcélú készpénztámogatású programokra.

Az Európai Bizottság humanitárius partnereit finanszírozza a készpénztámogatású programok végrehajtása céljából olyan országokban, mint Törökország, Jordánia, Libanon és Görögország, s a kedvezményezettek többsége a szíriai polgárháború miatt vált hontalanná.

Ami Görögországot illeti, humanitárius partnereink segítik a görög hatóságokat a migrációs helyzet kezelésében, beleértve a készpénzes programot is. Ebben az összefüggésben a humanitárius készpénz-segítségnyújtást előre feltöltött (pre-paid) bankkártyák formájában biztosítják a jogosult menedékkérőknek és a nemzetközi védelemben részesülőknek legfeljebb hat hónapon keresztül a bevándorláspolitikáért felelős görög minisztérium által meghatározott státusz megadásával. A rendszer minden kedvezményezettje számára van egy előre meghatározott határérték, amelyet az egyes családok összetételét is figyelembe véve állítanak össze, s ez összhangban áll Görögország társadalmi szolidaritási jogszabályi keretével.

Az Európai Bizottság humanitárius partnerei erőteljes nyomon követést és ellenőrzést végeznek annak biztosítása érdekében, hogy a kedvezményezettek azonosított és értékelt humanitárius szükségleteit megfelelő módon kielégítsék. A kártyabirtokos személyazonosságát egy fizikai ellenőrzés igazolja, és a kártyák törlésre kerülnek, ha bármilyen visszaélést vagy nem megfelelő azonosítást észlelnek. Ezenkívül a kártyákat csak a kibocsátó banknál és az érintett ország területén lehet használni, s nem használható más országokban.

A programot a bevándorláspolitikáért felelős görög minisztérium központilag koordinálja, és az Egyesült Nemzetek (ENSZ) Menekültügyi Főbiztossága működteti, együttműködve két másik nemzetközi humanitárius szervezettel (Katolikus Segélyszolgálat és a Vöröskereszt Nemzetközi Szövetsége).

Az uniós joggal összhangban a program a menedékkérők számára – anyagi befogadási feltételekkel – az alapvető szükségletek méltóságteljes, jogszerű, hatékony kielégítését és természetbeni ellátásokat biztosít. A program több mint 90 ezer kedvezményezettje (jogosult menedékkérők és nemzetközi védelemben részesülő személyek) e program keretében pénzbeli ellátásokat kaptak.

Remélem, ezek a válaszok kielégítőek lesznek az Ön számára.

Üdvözlettel:

P.O. Henrik Nielsen, osztályvezető
Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatóság, Európai Bizottság

 

 

A 2018. november 7-i levél:

Tisztelt Elnök Úr!

A közelmúltban az egész európai közvéleményt bejárta a hír, hogy Görögországban az oda érkező, regisztrált bevándorlókat bankkártyával látják el. A kártyát bármelyik automatánál használhatják, a levett pénzt pedig arra fordítják, amire akarják.

A bankkártyán csak számok szerepelnek, név nincs rajta, ellenben az Európai Unió zászlója és az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának (UNHCR) emblémája szerepel rajta. Az UNHCR honlapján részletes beszámoló található a migránsoknak adott bankkártyákról. Ebben az áll, hogy azok kaphatják meg, akik 2015 után érkeztek Görögországba, elmúltak 18 évesek és nincs munkájuk. Az is kiderül, hogy idén augusztusig már több mint 83 ezer migráns kapott ilyen ajándék bankkártyát.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) véleménye szerint az ügyben fölmerül a terrorizmus-finanszírozás és a pénzmosás gyanúja. Ezért afelől érdeklődünk, hogy az Európai Bizottság részéről van-e szándék az esetek teljes körű kivizsgálására, és terveznek-e bármilyen jogi lépést tenni az ügyben.

Várjuk a Bizottság megtisztelő válaszát.

Tisztelettel:

Dr. Csizmadia László (Magyarország)

a CÖF alapító-szóvivője, a CÖKA kuratóriumi elnöke

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!