Lengyel centenárium

Háromszáz magyar vonult fel a krakkói ünnepségen +GALÉRIA
Magyar Hírlap
http://magyarhirlap.hu/cikk/133283/Lengyel_centenarium

A politikai megosztottságon való felülkerekedésre szólította fel honfitársait tegnap Andrzej Duda Varsóban, a lengyel függetlenség napján. A nemzeti ünnep krakkói eseményein a CÖF-CÖKA magyar küldöttsége idén is részt vett, demonstrálva a lengyel–magyar barátságot.

Csizmadia László 20181112
Csizmadia László, a CÖF elnöke a kiutazott megemlékező magyarok körében. (Fotó: Bodnár Patrícia)

Lengyelország-szerte felvonulással emlékeztek meg tegnap arról, hogy száz éve, 1918. november 11-én nyerte vissza függetlenségét 123 éves felosztottság és idegen uralom után Lengyelország. A legnagyobb lengyel nemzeti ünnepen tartott megemlékezéseken idén is százezrek vettek részt.

Andrzej Duda lengyel elnök Varsóban, a Józef Piłsudski marsallról elnevezett téren tartott megemlékezésen a politikai megosztottságon való felülkerekedésre szólított fel. Az államfő az MTI szerint egyúttal a szuverén és biztonságos ország építését sürgette. Duda bejelentette, hogy újjáépítik a németek által az 1944-es varsói felkelés leverése után felrobbantott pompás Szász-palotát az eredeti helyén, a mai Piłsudski téren. Az épület, amelyet a lengyel szenátus székhelyének szánnak, „az erősödő Lengyelország jelképe lesz” – fogalmazott. A megemlékezés után a kormánypárt politikusai, köztük Mateusz Morawiecki kormányfő és Andrzej Duda az állami szervezésű, a nemzeti körökkel közös függetlenség napi meneten vettek részt.

A lengyel függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulója alkalmából a Kossuth rá­diónak nyilatkozva egyébként Duda elmondta, a lengyelek hagyományosan szabad emberek, akiknek saját értékrendjük van, amelyben mindig is támogatta őket a katolikus egyház. „Mi egy keményvágású nép vagyunk” – fogalmazott az elnök, aki népét a gyep füvéhez hasonlította, amelyen ugyan átszaladnak, lerohanják, utána mégis feláll és tovább él a helyén.

Varsó mellett tegnap Krakkóban is több tízezres tömeg vett részt a függetlenség napi felvonuláson. Már hagyománnyá vált, hogy a legnagyobb lengyel nemzeti ünnepre ellátogat a Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) magyar küldöttsége. A csaknem háromszáz fős delegáció Krakkóban a lengyel ünneplőkkel a Wawel Székesegyházban tartott szentmise után a Plac Matejki térre vonult, majd az állami ünnepség keretén belül megkoszorúzták az Ismeretlen Katona sírját. A magyar küldöttséget Csizmadia László, a CÖF-CÖKA elnöke vezette, aki lapunknak elmondta, látogatásukkal a lengyel-magyar barátságot is demonstrálni kívánják.


Szoboravatás

Leleplezték Lech Kaczyński volt lengyel elnök emlékművét szombat este a Piłsudski téren. A 2010-es, máig kinyomozatlan szmolenszki katasztrófában elhunyt politikus ikertestvére, a kormánypárt elnöke, Jarosław Kaczyński kiemelte: testvére a szuverén és igazságos Lengyelországnak szentelte életét. Az elnök, Andrzej Duda pedig arról beszélt, hogy megvalósítja elhunyt elődje országfejlesztési elképzeléseit. (VZ)

 

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!