A lengyel szuverenitást ünnepelték

A megosztottságon való felülkerekedést sürgette az államfő a függetlenség centenáriumán
Magyar Idők
https://magyaridok.hu/kulfold/a-lengyel-szuverenitast-unnepeltek-3659771/

A politikai megosztottságon való felülkerekedésre szólította fel honfitársait Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap a függetlenség visszaszerzésének centenáriuma alkalmából Varsóban rendezett központi ünnepségen.

A lengyel politikai vezetők részvételével délben elkezdődött ceremóniát Varsó egyik főterén, a független Lengyelország megteremtőjéről, Józef Pilsudski marsallról elnevezett téren rendezték meg – jelentette az MTI.

Andrzej Duda beszédében kiemelte: száz évvel ezelőtt a lengyel vezetők és a társadalom képes volt közös fellépésre a független állam érdekében. – Különböző nézeteik voltak, de a közös eszmére összpontosítottak – húzta alá. Az államfő a jelenlegi politikai megosztottság áthidalására, szuverén és biztonságos ország építésére szólított fel, egy olyan országéra, amelyben „a becsület győz, nem pedig a cinizmus és a faragatlanság”.

Az államfő bejelentette, hogy újjáépítik a XVII. században megépített, a németek által az 1944-es varsói felkelés leverése után felrobbantott pompás Szász-palotát az eredeti helyén, a mai Pilsudski téren. Az épület, amelyet a lengyel szenátus székhelyének szánnak, az erősödő Lengyelország jelképe lesz – fogalmazott Duda. A Pilsudski téren leplezték le szombat este Lech Kaczyns­ki volt lengyel elnök emlékművét. A lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski a ceremónián elmondta: a 2010-es szmolenszki katasztrófában elhunyt ikertestvére a szuverén és igazságos Lengyelország megteremtésére törekedett. Jaroslaw Ka­czynski beszédében kiemelte: testvére tevékenysége döntően hozzájárult ahhoz, hogy „ellenszegülni lehetett annak, amit posztkommunizmusnak hívunk, amely az előzőnél jobb, de még mindig óriási hibákkal terhelt rendszer volt”.

Zászlóerdő Varsó központjában, ahol tömegek éltették tegnap az ország önálló államiságát Fotó: Reuters

Vaárnap délután a kormánypárt politikusai, köztük Mateusz Morawiecki kormányfő és Andrzej Duda az állami szervezésű, a nemzeti körökkel közös függetlenség napi meneten vettek részt. A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform vezető politikusai, valamint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jerzy Buzek, az Európai Parlament volt elnöke külön megemlékezést tartott. A függetlenség napja a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep. Annak emlékére tartják, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 év felosztottság után visszaszerezte önálló államiságát. A független Lengyelország létrejöttét november 11-től számítják, amikor németországi fogságból Varsóba érkezett a haza megmentőjének tartott Józef Pilsudski.

Vasárnap megteltek Krakkó utcái is, az ünneplő lengyelek lelkesedéssel fogadták azt a közel háromszáz magyart, akik a Civil Összefogás Fórum szervezésében utaztak Krakkóba, hogy a lengyelekkel közösen ünnepeljék meg Lengyelország függetlenségének évfordulóját.

2011-ben a lengyel Gazeta Polska klub vezetése és a CÖF–CÖKA hagyományépítő együttműködést írt alá, amely az 1848-as forradalom és szabadságharc, illetve a lengyel függetlenség közös ünneplését és hő­seink közös tiszteletét jelenti.

Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum elnöke a Magyar Időknek elmondta, hogy a CÖF és a Gazeta Polska többéves együttműködése megerősítette a két nemzet között fennálló szeretet közösséget. Arról is beszélt, hogy a hagyománnyá vált főhajtás jubileumi évének a közelgő európai parlamenti választások adnak még nagyobb nyomatékot, hiszen a Civil Együttműködési Tanácsot az unió minden országára szeretnék kiterjeszteni.

„Jelenleg az elszakított magyar területek legnagyobb szervezeteinek ernyői képezik a Civil Együttműködési Tanácsot, Magyarországon belül pedig a legnagyobb civil szervezetek vesznek részt benne, mint a Rákóczi Szövetség és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége. Célunk, hogy a közelgő ­európai választásokra kibővítsük a CET-et, mert fontos, hogy a polgárok hangját Brüsszelben meghallja az új vezetés. Mi a nemzetek függetlenségének gondolatából indulunk ki, a szubszidiaritás elvét hangsúlyozzuk” – fogalmazott a CÖF elnöke.

 

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!