Közlemény LIBE meghívásra

A Civil Összefogás Fórum meghívást kapott az Európai Parlament Állampolgári jogi, bel- és igazságügyi Bizottságától (LIBE), hogy vegyen részt egy, az emberi jogok magyarországi helyzetéről szóló vitában 2015. január 22.-én Brüsszelben. A résztvevők nevei és a program néhány napja vált véglegessé. A következők a meghívottak: három, erősen balliberális irányultságú civil szervezet, az Európa Tanács liberális értékrendű munkatársa, a CÖF, illetve Kovács Zoltán államtitkár.

A CÖF vezetősége végül úgy döntött, hogy nem kíván részt venni egy olyan meghallgatáson, ahol a résztvevők politikai összetétele torz és egyoldalú, a vita hangvétele és kimenetele pedig az Európai Unió jól ismert, kormányellenes kettős mércéje szerint zajlana le. (Akárcsak – például – szeptember közepén, amikor az EP liberális frakciója szervezett vitát a magyar civil társadalom helyzetéről.)

Az ilyen tendenciózus vitákból elég volt! A CÖF nem kíván asszisztálni az újabb színjátékhoz, s főleg nem kívánja jelenlétével legitimálni azt. (Ráadásul a meghívott balliberális szervezeteknél tudomásunk szerint vizsgálatok folynak, ezért nem kívánunk olajat önteni a tűzre.)

Egyben felkérjük arra a LIBE-t, az összes frakciót és az Unió egyéb szervezeteit, hogy a következőkben a Magyarországról szóló viták és meghallgatások esetén teremtsék meg a kiegyensúlyozott vita demokratikus feltételeit, mert ez lenne méltó az Európai Unió szellemiségéhez.

Mellékelten közöljük – magyar fordításban – a LIBE szervező munkatársának elküldött lemondó levelünket.

Kedves Cullimore Nessa!

Sajnos rossz hírt kell közölnöm: a Civil Összefogás Fórum (Civil Union Forum) vezetősége hosszas mérlegelés után úgy döntött, hogy mégsem veszünk részt a január 22.-ei a public hearing-en. A késői döntésért természetesen elnézést kérünk.

Döntésünk indoka: az emberi jogok magyarországi helyzetéről szóló vita civil meghívottjainak összetétele a politikai oldalakat tekintve aránytalan és torz, nem tükrözi a kiegyensúlyozottságra való törekvést. Elsöprő többségben vannak a baloldali liberális szervezetek képviselői az egyetlen jobboldali értékeket valló szervezettel (Civil Union Fórum) szemben.

Ezek alapján előre borítékolható a vita egyoldalú politikai hangulata, amihez szervezetünk nem kíván asszisztálni.
Viszont, amennyiben a továbbiakban politikai szempontból kiegyensúlyozott szervezeti összetételű vitát szerveznének, szívesen állunk a rendelkezésünkre.

Eredményes vitát kívánunk Önöknek!

Üdvözlettel

Fricz Tamás
speaker, vezetőségi tag
Civil Union Forum

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!