Közlemény

A Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány véleményének aktuálisan végrehajtható figyelembevételét látja a kormány adósmentő csomagjának benyújtásában.

A demokráciát garantáló három hatalmi ág közül lépett a végrehajtó hatalom, a képviselő ház, de várat magára az igazságszolgáltatás, mert rá hárul, hogy a végleges megoldáshoz a Kúria alakítsa ki  jogegységi álláspontját.

A CÖF-CÖKA, mint eddig, szolgálva a kölcsönfelvevők érdekeit, mindent megtesz annak érdekében, hogy elősegítse a Kúria döntésének mielőbbi meghozatalát. Szem előtt tartva a Kúria egy konkrét ügyben már meghozott ítéletét, úgy gondoljuk, hogy rövidesen sor kerülhet a deviza alapúnak mondott kölcsönszerződések minősítésére, miszerint azok számos jogsértést foglalnak magukban, így a törvényen alapuló kijavításuk megkerülhetetlen.

Véleményünk szerint a ma elfogadásra kerülő törvény figyelembe veszi a társadalmi szolidaritás mértékét és tiszteletben tartja az igazságszolgáltatás demokráciában jogállamiságot szolgáló monopóliumát.

Az uniós és hazai bírói gyakorlat áttanulmányozása alapján egyértelművé vált, hogy az igazságszolgáltatás partner egy konszolidált, határozott, ugyanakkor jogállami megoldásban, a végrehajtások felfüggesztése, az árfolyamrés, illetve a kamatok és költségek bankok részéről történő korrekciója tekintetében az adósok javára.

A CÖF-CÖKA jelen helyzetben minden olyan megoldást, amely figyelmen kívül hagyja a jogállamiság által megszabott kereteket, és egyes esetekben az adósok félrevezetésére irányul, szakmai értelemben provokációnak tart.

A CÖF-CÖKA vezetősége

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!