Könyvajánló – Bencze Izabella: Időkapszulák

Kedves Barátaink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy már kapható a könyvesboltokban (pl. LIBRI, bookline.hu, ujkonyvek.hu) Bencze Izabella CÖF támogatással megjelent Időkapszulák című könyve, amelynek bemutatóját – a pandémia adta lehetőségek függvényében – szeptemberre tervezzük.

Mellékelten közöljük a könyv fülszövegét, és ajánlását.

„A szerző jogász. A szocializmusban nagyvállalatoknál dolgozott, majd a rendszerváltozáskor különböző minisztériumok középvezetője, és a szovjet csapatkivonás gazdasági háttértárgyalásainak vezető jogásza lett. 1998—2003 között a Kincstári Vagyoni Igazgatóság általános vezérigazgató-helyettese volt. Közéleti ismertségét 2007-ben alapozta meg, amikor felemelte hangját a rablóprivatizáció ellen, és a nemzeti vagyon védelmét tűzte tollhegyre. A Civil Összefogás Fórum egyetlen női alapítója, tizedik éve a Közszolgálati Közalapítvány Országgyűlés által választott kurátora. 2019-ben megkapta a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét „A magyarság felemelkedésének ügyét szolgáló közéleti pályája, a privatizáció visszásságairól, illetve a nemzeti vagyon védelméről szóló tényfeltáró publicisztikái és előadásai, valamint a civil társadalom szervezésében vállalt szerepe elismeréseként.”

Ajánlás helyett

„Az utóbbi időben őszinte meglepetéssel tapasztaltam, hogy még sokan emlékeznek rám az aktív közéleti tevékenységem idejéből (2007-2010), és egyre többen kérik számon, hogy miért nem foglalom össze az elmúlt évtized mondanivalóit egy köteteben. Sokak szerint ezt kötelességem megtenni.  Végül is egyetértek velük, ha úgy közelítem meg a kérdést, hogy van-e felelősségem az általam eddig állítottakért? Azokért az állításokért, amelyek annak idején, a tisztességes civil kurázsi ébredésekor erőteljesen mozgósítottak, s amely gondolatok mellett néha tízezrek álltak ki. A konzervatív értékrend alapján a válasz az, hogy igen. Az írásmű eklektikus lett.  Minden összevegyül benne, mint az életben.  Magán- és közélet, szakma, hitvallás, érzelmek, tények, líra, novellisztikus elemek, publicisztika, tanulmányok, régi és frissebb publicisztikák, önvallomás, és eddig nyilvánosság elé nem került írások. Olyan témákat sorakoztatok fel, mint pl. a szocialista állami tulajdon lebontásának apró részletei a rendszerváltozást követően, vagy a szovjet csapatkivonás és gazdasági háttértárgyalásainak hiteles kulisszatitkai. De ugyanilyen érdekesség rejtőzhet a nemzeti vagyon privatizációra szánt részeinek elherdálási adataiban, az MSZP vagyonel(nem)számolásának, vagy a KISZ vagyon „felszívódásának” történetében, a Sukoró-ügy gyalázatos háttérrészleteiben, a szoclib kormány megbukott magánbiztosítói rendszere ellen folytatott civil háborúban, vagy éppen a II. világháború után hazánkat terhelő jóvátételi, kártérítési kötelezettségek halmazában. De szó esik a legégett atyhai székely templom újjáépítéséről, Zrínyi Miklósról egy filmterv erejéig, és Erkel eredeti Himnuszáról is.   Mégis, amiről a könyv szól, az a XX. század második felének, és a XXI. század első 19 évének dióhéjnyi története sajátos megközelítésben.
Dr. Bencze Izabella”

 

 

 

 

 

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!