Avagy a Sargentini jelentés valódi célja.

Eredetileg a magyar kormánynak a Sargentini jelentésre összeállított válaszát kívántam közzétenni – ha valakit még érdekel, a linket megtalálja alul.

Ám az talán okafogyottá is vált, hiszen a jelentés – vitatott eljárásban, de – átment az Európai Parlamenten; erről később.

Mint kiderült, végül is arra akarták rászorítani Magyarországot ezzel az ócska és átlátszó politikai színjátékkal, hogy hátráljon meg a CEU és az NGO-k ügyében. A Néppárt lett volna a mérleg nyelve, Manfred Weber jelentkezett be levezényelni az alkut, mert cserébe – valószínűleg – beígérték neki a következő európai bizottsági elnöki posztot. És hát kinek ne remegne meg a lába egy ekkora lehetőségtől. Ha Manfred terve sikerül, és Magyarország meghátrál, akkor az egész Sargentini jelentés ad acta kerül. Hiszen ha MO meghátrál – PC nyelven szólva, kifejezi kompromisszumkészségét -, akkor a Weber vezette néppárti frakció egységesen nemmel szavaz, ami mindenképpen kevés az eljárás automatikus elindításához. Ezt egyébként maga Sargentini ismerte el azzal, hogy a szavazást követően kifejezte háláját Manfred Webernek, hogy ő és a néppárti frakció – felülemelkedve a pártpolitikai érdekeken – az utolsó pillanatban (sic!) a jelentés megszavazása mellé állt.

Remekül foglalta össze a színjáték lényegét Sebes Gábor:

“Rövid sajtótájékoztatóján Manfred Weber azzal indokolta döntését, hogy nem látott kompromisszumkészséget Orbán Viktor kormányfő részéről a Közép-európai Egyetem (CEU) és a civil szervezeteket érintő új törvények ügyében.”

Tehát ezek a lényegi problémák, amik miatt Magyarországot büntetni kell. Akkor a sajtószabadság, meg az igazságszolgáltatás függetlensége nem is sérül, meg a romák diszkriminációjával sincs baj – az csak töltelékszöveg volt.

De ehhez az álláspontjához semmi köze Sorosnak… á, dehogy!
___

Mivel a kormányfő nem engedett, végül a néppárti frakció többsége – és maga Weber is – a baloldallal szavazott. Egy olyan döntéshozatali eljárásban, amely sérti az Alapszerződés 354. cikkét és az EP Eljárási Szabályzatának 178. paragrafusát – írja FB-oldalán Orbán Balázs, a Miniszterelnökség politikai államtitkára.

Ezzel végleg világossá volt, hogy szó nincs itt az európai értékek védelméről, az alkotmányosság sérüléséről, a korrupcióról vagy a sajtószabadság hiányáról, netán a bírói függetlenségről vagy a kisebbségi jogokról. Egyszerűen az EP baloldali frakciója – Soros “megbízható emberei” – meg akarták zsarolni Magyarországot. A 7. cikkely szerint a szavazati jog felfüggesztésével való fenyegetéssel arra kényszeríteni, hogy változtassa meg álláspontját a CEU-ról és a civil szervezetekről szóló törvényekben.

Színtiszta, nyílt zsarolás az Európai Unió és az európai értékek jegyében. Magyarország szuverenitásának nyílt és durva megsértése.
___
M.F.

A dokumentum teljes szövege (angolul):

http://abouthungary.hu/media/DocumentsModell-file/1536582679-information-sheetsargentini-report.pdf