Kezdeményezés

Tisztelt Civil Összefogás Fórum!

A közelmúlt parlamenti rendbontásai kapcsán írok Önöknek, kérve támogatásukat egy petíció elindításához.

Sajnos nem csak a Parlamentben, hanem az élet minden területén elterjedt a trágárság, lassan életünk természetes velejárója. Úgy érzem, a parlamenti események csupán a jéghegy csúcsát képezik.

Miniszterelnök úr azzal érvelt, hogy a munkahelyeken sem megengedett a trágárság. Személyes tapasztalatom a valóságról sajnos egészen más: (magasan kvalifikált) főnökök rezzenéstelen arccal használják a legízléstelenebb szavakat a beosztottaikkal folytatott beszélgetéseikben, férfiak nőkkel, nők egymás között. Aki pedig tartózkodik az ilyen kifejezések használatától, az már szinte kirekesztett.

Ami talán még ennél is aggasztóbb, hogy már a gyerekek körében is teljesen megszokott a trágárság, a tanárok pedig legtöbbször rá sem szólnak a gyerekekre – a nagyobbakra már nem is mernek.

Érdemes megnézni – de leginkább meghallgatni – azt a felvételt, ahol a diákok majdnem megvernek egy tanárt https://www.life.hu/hirek/20191007-diakok-tamadt-ra-a-tanarra-egy-budapesti-kozepiskolaban-video.html . A trágárság vajon nem szítja az erőszakot is?

A média minden formája hemzseg az elfogadhatatlan kifejezésektől, nem meglepő, hogy gyerekek, felnőttek szókincsét egyaránt gyarapítják ezek. Azt tapasztalom, hogy még hívő keresztények is rendszeresen használnak csúnya szavakat, sajnos észre sem veszik. Csoda-e, hogy a gyerekek így beszélnek, ha ebben nőnek fel, és csoda-e, hogy felnőttként ezt viszik tovább?

Első lépésként szeretném elérni, hogy a médiatörvény megtiltsa a trágár szavak használatát a médiumokban. Ezen túlmenően természetesen szerencsés lenne az iskolákban is hatékonyan fellépni az ilyen beszéd ellen.

Az ellenzők minden valószínűséggel a szólásszabadságra fognak hivatkozni, de kérdés, hogy másnak kötelessége-e ezt eltűrni a mindennapokban. Az Alaptörvény XVI. cikke szerint minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. A trágárság elfogadása éppen ez ellen hat.

Részben más témakör, de szükségesnek tartanám a balesetekről készült felvételek közzétételének tilalmát is.

Amennyiben érdemesnek látják egy petíció elindítását, szívesen gondolkodnék közösen Önökkel ennek megfogalmazásában.

Köszönettel,

A.K.

 

 

 

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!