Juncker befolyásolhatta a döntést a magyar határvédelem költségeiről

szerző: hirado.hu
forrás: Kossuth Rádió

Juncker befolyásolhatta a döntést a magyar határvédelem költségeiről

Csupán egy százalékát fizeti ki Brüsszel a határvédelmi költségeknek, az unió leköszönő vezetése ugyanis mindössze 6,6 milliárd forintot térítene meg az eddigi 504 milliárdból. A döntést Jean-Claude Juncker volt európai bizottsági elnök befolyásolhatta.

Pócza István, az Alapjogokért Központ elemzője a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában elmondta, azt kell tudni a határvédelemről, hogy az a tagállamok feladatköréhez tartozik. Viszont vannak olyan minimumok, melyeket minden európai uniós országnak be kell tartania a közös biztonság érdekében, sőt az Európai Unió intézményrendszerének ezt minden eszközzel segítenie is kell.

A biztonság egy osztott érdek és a schengeni övezeten és az Európai Unión belül is vannak olyan együttműködési formák, amelyeknek a lényege, hogy szakmailag vagy pénzügyileg egymást segítsék a tagországok, ha arra szükség van.

Magyarország 2015-ben felismerte, hogy komoly felelőssége van a magyarok és az európaiak biztonságának biztosításában, és

mivel megépítette a határkerítést, ezzel egyfajta kötelezettséget teljesített.

A jelenlegi szituáció egyik olvasata – ha nagyon pozitívan akarjuk értékelni a történteket – az, hogy az Európai Bizottság belátta, hogy a kerítés megépítése a közös európai érdek miatt történt.

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője hozzátette, hogy Orbán Viktor kormányfő 2017-ben egy hosszú, diplomáciai levelet írt Jean-Claude Junckernek, amiben kifejtette, hogy mivel Magyarország teljesítette kötelezettségét, és megvédte a schengeni határt, az Európai Uniónak a jövőben majd egy anyagi ellenszolgáltatást kell nyújtania Magyarországnak. Ebben a levélben a magyar miniszterelnök csupán a kiadások felét szerette volna „kiegyenlíttetni”.

Az Európai Unió működéséről szóló szerződésekben le van írva, hogy a határvédelem megosztott hatáskör, vagyis annak ellenére, hogy az állami feladat, az Európai Unión belül a tagállamok közösen látják el, hiszen a közös határok megvédéséről van szó.

Beküldte: N.I.

 

 

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!