Itt járt a pápa

Történelmi esemény részese volt Magyarország. Mi rendezhettük meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, aminek zárómiséjét a pápa celebrálta. Az egész világ ránk figyelt 2021 szept. 12-én. Már tudja a világ, hogy hol van Magyarország, mióta a kereszténységet építjük mert azóta vagyunk a nemzetközi média célkeresztjében. Mióta a jobboldali kormányunk meghirdette a keresztény kultúra védelmét, amióta az Alaptörvényben és a gyermekvédelmi törvényben is megjelenik, nem szűnik a támadás országunk felé. De ezt már Jézus megmondta, ahogy engem gyűlöl a világ, úgy gyűlöl majd benneteket is. Nagyon megérdemeltük, hogy végre hozzánk eljöjjön a pápa. Huszonegy éve nem fordult elő, hogy az Eucharisztikus kongresszusra eljöjjön a pápa, és éppen bennünket ért ez a megtiszteltetés. Ennek nagy jelentősége van, szimbolikus értelemmel bír. Az is először fordul elő a világtörténelemben, hogy egy kormányfő azt kérje a pápától, hogy ne hagyja elveszni keresztény országát- ahogy ezt miniszterelnökünk tette. Felfoghatatlan, milyen áldással jár a pápai áldás, amit egész Magyarország kapott. Biztosak lehetünk benne, hogy Isten keze a pápa fölött volt, így óriási áldásban részesültünk -ahogy ezt egy misztikus előre megjósolta. Csak tudjuk megbecsülni ezt az áldást.  II. János Pál pápa kétszer járt nálunk, ha Erdélyt is beszámítjuk, akkor Ferenc pápa is másodjára látogatta meg a magyarokat. Országunkban azonban először járt és éppen most 2021-ben, amikor a világon szinte egyedüliként küzdünk keresztény értékeink megmaradásáért. Fogjuk fel ennek jelentőségét és legyünk hálásak érte!

A technika csodáinak köszönhetően végig kísérhettük a repülőgépről való leszállásától, egészen a szentmise celebrálásáig, majd a búcsúig a pápa útját. Miután a korábbi ellenkező híresztelések ellenére üdvözölte az államfőket és elhangzott a miniszterelnök ominózus kérése a Szépművészeti Múzeumban, a különböző vallások képviselőivel találkozott. Annak is külön jelentősége van, hogy nálunk Kelet és Nyugat találkozott az Eucharisztikus Kongresszuson. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának ülésén 11 felekezet vett részt. A református püspök köszöntötte, majd a budapesti főrabbi, aki hangsúlyozta a zsidó-keresztén hitbéli örökséget, ami minden ellentét dacára, most is képes volt együtt ünnepelni.

A Szentatya beszédében megköszönte a mély szavakat. Mondanivalójának lényege az volt, hogy építsük a hidat, a zsidók és keresztények testvéri szeretetben élhessenek. Radnóti Miklósról beszélt, akiről tudjuk, hogy zsidó származása miatt elhurcolták, ám ő volt az, aki katolizált. Az nem ismert, tudja e az atya, hogy a zsidók és keresztények kapcsolata sohasem volt olyan erős és virágzó, mint most. Az utóbbi 12 évben számtalan zsinagóga megújult, a zsidók is olyan bőséges támogatásban részesülnek, mint a keresztények. Izraellel való kapcsolatunk sem volt még ilyen erős soha.

Ezután a Szentatya pápamobilba ült és integetett a magyar embereknek. Nem közölték előre a pápa útvonalát, ennek ellenére az Andrássy út megtelt ünneplő, éljenző emberekkel. Hatalmas létszámban vettek részt az emberek és ovációval üdvözölték végig az úton. Bár az ATV minden műsorában közölte, hogy ez senkit sem fog érdekelni, lézengeni fognak az emberek. A fanyalgókra jócskán rácáfolt a hatalmas tömeg, ahogy az előző napi körmeneten és százezrek vettek részt, de a kísérő programokon is. A Szent István bazilika szentségimádására nem fértek be az emberek, ezrek álltak kívül az épület körül. A kongresszus egyik hozadékának tartják, hogy „divatba jött” a szentségimádás.

Miközben a pápa körbejárt, integetett, babákat puszilgatott, Budapest másik része elindult kisszékekkel és megindult a vidéki tömeg is hasonló alkalmatossággal, hogy bejusson a Hősök terére a pápa által celebrált szentmisére. A külföldiek azt mondták, hogy a helyszín műemlékeivel, a Szépművészeti Múzeummal, és szép nagyméretű terével, a Szent Péter térrel vetekszik. Önkéntesen százai segítették az embereket eligazítani, igaz sokat kellett sorba állni a bejutáshoz, ahol megnézték a regisztrációs lapokat, átvilágították az embereket, hátizsákokat, de mindez a hatalmas tömeg miatt volt. Van, aki azt mondta, ez felér egy zarándokúttal. Végül mindenki bejutott mire kezdődött a szentmise.

Az időjárás is kegyes volt, mindenki megtalálta a kijelölt szektorát és kezdődött a szentmise. Felemelő érzés volt, hallgatni a gyönyörű kóruszenét és velük énekelni, érezni lehetett a város szívét, lüktetését, úgy volt érezhető, mintha egész Magyarország itt lenne együtt, békében. Aki nem volt jelen személyesen az a tv-ben nézte, ami számtalan országba sugározta szét a világban, hogy nálunk jár a pápa és béke van és szeretet.

Már a szentmise előtt közölték, hogy mindenki pápai áldásban részesül ma és teljes búcsúban, a bűnök elengedésében. A pápa miséjében ráadásul Szent István és Szent Erzsébet nevét említette, mint aki teljes mértékben tudója történelmünknek és szentjeinknek. Nagy taps fogadta, ami többször is kitört mise közben. A kongresszus legyen kiindulópontja Jézus követésének- mondta a pápa. Reméljük így lesz.

A hatalmas több mint 75 ezer ember békésen tudott áldozni is a végén, mindenki részesült Jézus testében, ami minden szentmise része a katolikusoknál, görögöknél, ortodoxoknál. Csak a fehér zászlót kellett figyelni és a fehér ruhába öltözött segítőket, papokat és mindenki megkapta Jézus testét, a szent Eucharisztiában.

Ennek a kongresszusnak nagy jelentősége, hogy Kelet és Nyugat egységét készítette elő. Miután az Eucharisztiában közösek a római, görög, ortodox, keleti és nyugati keresztények és részesei voltak ennek az eseménynek, közelebb kerültek egymáshoz. Bennfentesek szerint nem jár messze a keleti és a nyugati keresztények egysége, mert ez a kongresszus jó alkalmat adott a kölcsönös konzultációra. Így Magyarország lehet a híd közöttük. Nagy számban vettek részt keleti és nyugati püspökök, itt volt Bartholomaiosz nem katolikus konstantinápolyi pártiárka, de a Moszkvai Patriarchatus képviselője, Hilarion metropolita is, mert hitbéli közösség van, habár az egyházak között még nem teljes a közösség. Nagy remények vannak ennek megváltozására.

Kodály országa vagyunk. Büszkék lehetünk kórusainkra, akik végig csodálatosan énekeltek a nyitórendezvényen, a körmeneten és a pápai záró szentmise alatt. Az áldozás utáni Himnuszt és a Boldogasszony anyánk imádságot pedig sokan könnyek között énekelték mert megható és felemlő volt az egész rendezvény és ennyi ember között énekelni.

A felvezető programokat, akik a beléptesésekre vártak nem hallhatták, de utólag is szép volt a tv-ben látni. Pindroch Csaba szép beszéde, a pápai himnusz énekeseinek, Tóth Gabinak Dánielfy Gergőnek énekei, színesítették az eseményt, köszönet nekik, hogy a kongresszus védnökeinek szerepét elvállalták.

A pápa nagyon kedves volt, örült, hogy itt lehet, mert ő sem tudott kimozdulni 2 év óta mióta a Covid tart. Azt mondta magyarul: Isten áldd meg a magyart!

Úgy legyen! Ámen.

P.K.

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!