Illegális határátlépés

Illegális belépés – Amerikában vétség és bűntett is lehet

Az Egyesült Államok területére történő illegális belépést „improper entry”-nek is nevezik, ezzel egyértelműen utalva az ilyen cselekedet tisztességtelen, helytelen (vagy visszaélésszerű) jellegére. Az illegális belépés büntetőjogi szankciókat von maga után (bírságot vagy börtönt, meghatározott büntetés-végrehajtási időt), továbbá polgári bírságot (civil penalty), a bevándorlást érintő következményként kitoloncolást és eltiltást a jövőbeli belépéstől.
Az Egyesült Államokban az illegális belépés már önmagában bűnnek számít (crime), mégpedig offense-nek (az offense kb. bűn, vétség, szabálysértés, kihágás). Az első helytelen belépés esetén büntetőjogi szankcióként bírság vagy legfeljebb hat hónapi börtön jár (de mind a két szankciót is kiszabhatják), későbbi helytelen belépésnél megbírságolás vagy legfeljebb két évre történő bebörtönzés (esetleg mindkettő). A büntetési tétel tehát maximum két év. (Amerikában viszont nem a két évet, hanem az egy évet tekintik választóvonalnak a vétség és a bűntett között: egy évet meghaladó börtönbüntetés esetén felony, ez alatt misdemeanor a megnevezés. Az illegális belépés tehát súlyosabb esetekben bűntett is lehet.)
Az USA hozzáállása azonban ebben a kérdésben részben változni látszik. Az Obama-kormány 2015 elején mélyreható változásokat eszközölt a bevándorlási törvények gyakorlati betartatásában: ennek lényege, hogy a már évek óta az ország területén tartózkodó – súlyos bűncselekményt nem elkövetett, végső soron a társadalom tagjaivá vált – illegális bevándorlókat kitoloncolás helyett inkább integrációval segítsék. Ezek a migránsok ugyanis már gyakorlatilag letelepedtek, berendezkedtek, szoros kapcsolataik vannak a helyi közösségekkel, és sokuknak már az USA-ban született és ezáltal amerikai állampolgárságot kapott gyermekei vannak. A belbiztonsági minisztérium utasításai alapján a jelenleg mintegy 11,3 millió illegális bevándorlóból mintegy ötmillió ember élete válhat nyugodtabbá – mert ha státusza ezáltal nem is rendeződik, de békén hagyják a hatóságok.

Illegális belépés – Ausztráliában letartóztatás, fogvatartás, kiutasítás

Az 1958-as bevándorlási törvény (Migration Act 1958) alapján szerint a hatóságok kötelesek mindenkit letartóztatni, aki érvényes vízum nélkül tartózkodik az ország területén, és az illegálisan érkezőket kiutasítják. A jogszabály jelenleg főként az illegális embercsempész hajókon érkező menedékkérőket sújtja.
Ausztrália számos fogvatartó létesítményt működtet az illegális bevándorlók részére, az ún. fogvatartó központokból (detention centre) jelenleg 24 van.
Az illegális bevándorlás Ausztráliában is bűnnek számít. Az itt illegálisan tartózkodók többsége egyébként olyan, aki ugyan legálisan lépett be az országba, de a vízuma időközben lejárt (vagyis visa overstayer-nek minősül).
A bevándorolni szándékozónak az elindulás előtt bevándorló-vízumot kell kérnie, amely nehezen megszerezhető, de ennek birtokában a megérkezést követően azonnal dolgozhat, szabadon költözködhet, mozoghat. Megkapja a szociális ellátásokat – pl. az ingyenes orvosi kezelést –, akárcsak az ausztrál állampolgárok, de az első két évben nem kaphat munkanélküli segélyt. Négy év ausztráliai tartózkodás után az ausztrál állampolgárság is megszerezhető. (S.Sz. nyomán)

Szerző
Ifjlomnicizoltan

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!